Autor Wątek: Atak na Libię  (Przeczytany 25852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Atak na Libię
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 20, 2011, 15:15:26 »
Zdjęcia T-72 i artylerii sił rządowych ostrzeliwujących Bengazi sprzed interwencji i po ataku (najprawdopodobniej pierwszy atak Rafale):

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Kerato

• *
  • Lepiej jeść biały chleb nad morzem czarnym niż...
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 20, 2011, 15:31:28 »
Ooooo, były sobie Palmarie i T-72.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 20, 2011, 15:56:15 »
Jeśli chodzi o OPK Libii to porażono m.in. wóz ogniowy ZRK 9K33 "Osa", wśród wraków na drodze między Bengazi a Ajabija.

« Odpowiedź #63 dnia: Marca 20, 2011, 16:39:12 »
Janku, nie orientujesz się może jak „Osy” trafiły do Kadafiego? Bo z tego co wiem do Libii nigdy ich nie eksportowano. Chyba, że trafiły przez Syrię, ewentualnie Irak? Wiesz może jakie to były wersje? Obstawiam na AKM. Może to coś zmodernizowanego w latach 90.? Z Grudziądza? ;-)
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 20, 2011, 18:03:10 »
Dokładna analiza rozmieszczenia systemów OPL Libii, przed interwencją:

http://geimint.blogspot.com/2010/05/libyan-sam-network.html

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 20, 2011, 22:49:02 »
Janku, nie orientujesz się może jak „Osy” trafiły do Kadafiego?

Niestety nie mam pojęcia. Warto dodać że oprócz ZRK 9K33 Osa-AK/AKM Libijczycy dysponowali również w podobnej klasie francuskim systemem Crotale II.

W tej fotce interesująca jest jedna rzecz - nie wiem czy ktoś zauważył, ale wóz ogniowy zestawu porażono gdy anteny kompleksu znajdowały się w położeniu marszowym. Tak to przynajmniej wygląda. Żeby nie rzec - przydybali ich z gaciami na kostkach :121:

Przy okazji również wóz do elaboracji rakiet kompleksu na lawecie, również zniszczony:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 20, 2011, 23:31:50 »
Aktualna lista samolotów gotowych do udziału w operacji:

France +20 Land based Rafale fighters +12 Rafale Ms on DeGaulle = 32 Rafales
USA 42 F-16s, 3 B-2s, 30 F-15s, 5 Harrier AV-8Bs (USS Kearsarge)
UK +18 Tornados & Typhoons
Canada 6 CF-18s
Italy 4 Tornados & 4 Typhoons = 8
Denmark 6 F-16s (Sicily airbase)
Norway 6 F-16s
Belgium 8 F-16s ( @ Greek airbases)
Spain 4 F-18s
Greece 4 F-16s
Qatar 4 Dassault Mirage 2000s
UAE 6 F-16E/F Desert Falcons
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2011, 18:47:36 wysłana przez Kusch »

« Odpowiedź #67 dnia: Marca 21, 2011, 16:43:45 »
Hmm.... Ciekawe dlaczego wyskoczyli z "Osą"? Może na postrach, bo taktycznego uzasadnienia to nie miało. :D Ciekawi mnie jeszcze jak sobie radzi dzielna armia włoska. Berlusconi (ps. Duce) chyba za dużo razy organizował "bunga - bunga" z kamratem Kadafim i teraz mu wstyd. :D I aż osiem samolotów. Na prawdę poważna sprawa.
L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #68 dnia: Marca 21, 2011, 17:18:44 »
Wiemy już, jak się sprawują Rafale w wojnie.
Ciekawi mnie, czy Anglicy użyją Eurofigterów.
O ile mi wiadomo, Typhony nie zostały jeszcze użyte w żadnej wojnie.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Marca 21, 2011, 17:26:34 »
Moim zdaniem uzasadnienie taktyczne było. Kolumna poruszała się moim zdaniem z Ajdabija do Bengazi. Nie wiem, czy w tym pierwszym mieście jeszcze trwają walki, ale sprzęt OPL miał zapewne służyć do osłony wojsk walczących o Bengazi z rebeliantami. Nie wiadomo tylko, czy przed samolotami będącymi w dyspozycji rebeliantów, czy przed lotnictwem zagranicznych interwentów. Ciekawe jest, że do walki z wojskami lojalnymi wobec rządu wydzielono dość słabe siły. Widać jak mocno zachód się przejechał się na Iraku i Afganistanie, poza tym to efekt kryzysowej mizerii finansowej. Z drugiej strony te codzienne narady i wzrastające zaangażowanie krajów po stronie ONZ świadczy o tym, że słabość libijskiej OPL zachęciła kolejne kraje do najazdu. Z drugiej strony zastanawiające jest, że kraj posiadający takie złoża dóbr naturalnych nie potrafił od lat 80-tych wykorzystać tych profitów na modernizację systemu obrony powietrznej. Choć do końca nie wiadomo jak wyglądał stan finansów tego państwa, gdyż Libia sprowadza praktycznie całą żywność, raczej nic nie produkuje, więc być może zużywano środki na potrzeby bieżące. Innym ciekawym faktem jest przechodzenie polityków i żołnierzy na stronę rebeliantów. Cóż, bratobójcze walki trwają od samego początku więc podstawy moralne do takiego wyboru są od samego początku konfliktu. Moim zdaniem jest to przechodzenie na stronę w którą przechyla się szala zwycięstwa. Charakterystyczne dla państw arabskich, gdzie naród jest w zasadzie zebrany z grupy plemion nie mających zwykle świadomości narodu jako całości. Na koniec zastanawia mnie dość nieoczekiwana akcja ONZ. Pozornie nie widać tu żadnej koncepcji - co po Kadafim? Nie ma nawet, żadnego przywódcy powstania. Nikt tego nie koordynuje? Myślę, że zachodni interwenci mają już przyszykowaną wyszkoloną grupkę swojaków pochodzenia libijskiego, która pewnie wygra pierwsze "wolne" wybory :-)

« Odpowiedź #70 dnia: Marca 21, 2011, 17:55:09 »
Wiemy już, jak się sprawują Rafale w wojnie.

No tak wojna jak cholera przy całkowitej przewadze w powietrzu przeciwko muzealnej obronie plot.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 21, 2011, 19:03:51 »
To jest zrzucanie bomb jak na poligonie. W powietrzu pełne panowanie a na ziemi chaos. Jeżeli była tam jakaś integracja OPK to przepadła wraz przejściem jednostek do różnych stron konfliktu. Może nawet część stacjonarnych systemów została porzucona. Nie jest to wojna po której będzie można ocenić jakikolwiek samolot.

« Odpowiedź #72 dnia: Marca 21, 2011, 21:13:35 »
Na koniec zastanawia mnie dość nieoczekiwana akcja ONZ. Pozornie nie widać tu żadnej koncepcji - co po Kadafim? Nie ma nawet, żadnego przywódcy powstania. Nikt tego nie koordynuje? Myślę, że zachodni interwenci mają już przyszykowaną wyszkoloną grupkę swojaków pochodzenia libijskiego, która pewnie wygra pierwsze "wolne" wybory :-)

Mnie też to zastanawia. Jeśli nie jest tak jak napisałeś powyżej, to ta cała akcja jest kompletnie bez sensu. Bo od bajzlu lepszy jest przecież Kaddafi - jakoś się nim dogadywali przecież od pewnego czasu.

To jest zrzucanie bomb jak na poligonie.

No chyba, że chodzi o zrobienie sobie "poligonu"? Albo mają plan (czyli "swojego" następcę Kaddafiego), albo zrobili sobie poligon. :002:

Inaczej nijak nie widzę sensu tej lotniczej interwencji.

« Odpowiedź #73 dnia: Marca 21, 2011, 21:32:56 »
jakoś się nim dogadywali przecież od pewnego czasu

Z tego co było widać , to na początku mieli jeszcze nadzieje ze Kadafi się w miarę łagodnie z ta awanturą upora. Ale zaczęło to być coraz bardziej krwawe przez co Kadafi przestawał być, przynajmniej na kilka lat, partnerem do interesów.  Nie dało by się poprostu wytłumaczyć opinii publicznej, z kontaktów z krwawym dyktatorem. Trzeba by znowu czekać parę lat aż rozejdzie się wszytko po kościach.

albo zrobili sobie poligon. :002:
Ta teoria jest według mnie bez sensu. Bo co to za poligon doświadczalny przy praktycznie zerowym oporze. jakieś poważniejsze manewry wojskowe są bardziej wymagające.

Offline Rolam

« Odpowiedź #74 dnia: Marca 22, 2011, 00:24:23 »
Co do ruchomych SAM'ów na CNN jeszcze przed pierwszym uderzeniem widziałem fragment nagrany z samochodu ekipy telewizyjnej na jednej z dróg (bodajże właśnie do Bengazi). Obok haubic samobieżnych stał "aktywny" wóz OSA, na drugim ujęciu coś KUB/Buko podobnego (cztery rakiety na wyrzutni)  i na ostatnich migawkach rzucił mi się w oczy wóz MTLB z czterema "kontenerkami" (zaśmierdziało mi SA-13). Na końcówce laweta z Szyłką. Tego samego dnia pokazali żołnierza operującego czymś co wyglądało jak dwa Stingery/Strieły na platformie obrotowej z goglami celowniczymi (jak klasyczna plotka ale z wyrzutniami zamiast armat)
Wszystko z jednego nagrania. Oni tam mają niezły mix taktycznej plotki.
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."