Autor Wątek: Multi monitor + Thrustmaster MFD - prośba o poradę  (Przeczytany 11815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mj

• *
Odp: Multi monitor + Thrustmaster MFD - prośba o poradę
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 15, 2011, 14:45:43 »
Widzę, że temat niezbyt popularny, a pojawił się właśnie ciekawy news. Otóż Helios przechodzi na "donation ware", czyli właściwie będzie dostępny za darmo. Dla mnie to szok - przecież do tej pory był znacznie droższy od A10-C. Po zapowiadanych zmianach spodziewałem się raczej po prostu niższych cen, a tu taka niespodzianka. Helios już teraz jest świetny, więc chyba ma rzeczywiście duże szanse na rozwój "społecznościowy".

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 15, 2011, 15:39:01 »
Przeszli na "donations" bo na forum ED pojawił się wątek jak wyeksportować dowolny panel z kokpitu A-10C.
Tym samym Helios dużo stracił na atrakcyjności u posiadaczy DCS'ów. Rozpracowanie skryptów "lua" na forum romanum zabrało im trochę kasy.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 15, 2011, 17:03:17 »
Z tego wynika,że mamy dostępne darmowe narzędzie "lua" oraz za chwilę Helios dla DCS.W związku z czym pytanie,który jest łatwiejszy do opanowania?

Offline mj

• *
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 15, 2011, 17:32:47 »
Helios to dość rozbudowany program. Nie tylko "wyciąga" przyrządy, ale pozwala budować własny wirtualny kokpit z różnego rodzaju pojedynczych przycisków, pokręteł, przełączników (dużo tego), które mają pełną interakcję z grą: przełączniki w grze reagują na wskazania tych z Heliosa i na odwrót. Po prostu łączy się akcje wejścia i wyjścia z gry i tych wszystkich paneli, przełączników, etc. Tematem DCS jeszcze się za bardzo nie interesowałem, więc o lua wiele nie wiem. W przypadku Falcona atrakcyjna jest właśnie możliwość stworzenia kokpitu na jednym ekranie z przełączanymi panelami.

« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 15, 2011, 18:40:24 »
W przypadku Falcona atrakcyjna jest właśnie możliwość stworzenia kokpitu na jednym ekranie z przełączanymi panelami
Prawdopodobnie masz rację z wyjątkiem MFD,tego Helios nie potrafi jestem pewien,mam na myśli Falcona AF,OF lub innego.

awac

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 16, 2011, 19:54:07 »
Panowie spójrzcie na to, może nie dokładnie w temacie i  tego czego szukacie ale koszt niewielki i jak widać działa :-)

http://www.youtube.com/watch?v=p8EmXKda8MY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=CyRf-62rPew&feature=related

Offline mj

• *
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 17, 2011, 01:10:48 »
Ile kosztuje sprzęt do tego? Trzeba mieć całe wii?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 17, 2011, 01:25:47 »
Koszta pewnie zbliżone do budowy Freetracka. Wii Remote + opcjonalnie zasilacz sieciowy tudzież ładowarka + kilka diód IR + rezystory i baterie + rękawiczka :). Tak na oko ze 150zł albo trochę mniej :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 17, 2011, 13:22:44 »
No dobra, ale ja ten paluch to trzymam na Fire albo gdzie indziej i na pewno nie w geście pozdrawiającym. Lepsza opcja już ta z rękawiczkami Michaela J.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline mj

• *
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 17, 2011, 19:11:40 »
Raczej dobrze zrobiona rękawiczka nie powinna przeszkadzać w obsłudze nawet HOTASa. Przecież piloci F-16 mają rękawice nomexowe.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 28, 2011, 11:39:42 »
Nie wiem czy czasem nie dubluję jakiegoś wpisu  :003: ale polecam wątek na forum ED:
http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=71729

Darmowe oprogramowanie HawgTouch do exportu paneli z DCS:A-10C. Czyli coś podobnego do Heliosa ale tu dodatkowo mamy export przez sieć LAN, tak więc jest to jakaś opcja na spadające fps'y. Chociaż tu odciążamy tylko kartę graficzną a nie CPU, więc to chyba nie jest opcja dla tych co mają słaby procesor. No ale  jest to fajna opcja dla tych co maja jakiegoś notebooka  :002:

Mi się marzy export CDU na mój telefon komórkowy albo na mojego pad'a. Niestety autor nie przewiduje w najbliższej przyszłości takich rozwiązań na platformy mobilne, szkoda. Choć z drugiej strony, CDU na tak małym wyświetlaczu to chyba nie najlepszy pomysł, pewnie klikałoby się palcem więcej niż jeden przycisk.

Ale znalazłem fajny monitor dotykowy na USB Mimo 720-S (fajna jest też nowa wersja 720-F) (http://www.mimomonitors.com/products/mimo-720-s). Tylko kosztuje ok. 200$, na ebay'u znalazłem trochę taniej, chyba ok. 170$. On by się dobrze nadawał na CDU i nie tylko. Tylko z kosztami dostawy to wychodzi prawie 600zł a to już są prawie koszty dużego monitora dotykowego...

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 06, 2011, 09:59:56 »
Apacz bawił się większym i nie ogarniał. Do sali konferencyjnej spoko, do domu przegięcie ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline mj

• *
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 07, 2011, 02:19:07 »
Już miałem kupić ekran dotykowy Acer 23", ale szkoda mi było zastępować nim monitor ze znacznie lepszą matrycą PVA... Ostatecznie zrobiłem rękawiczkę IR Glove, ale nie kupowałem Wii Remote, tylko użyłem A4tech PK-333MB z programem Webcam whiteboard. Rękawiczka ma zainstalowany  miękki microswitch na czubku palca wskazującego i na zewnątrz diodę IR. Obawiałem się, że może to utrudniać obsługę przepustnicy, ale nie ma z tym  problemu. Drogie to nie jest, a pozwala pozbyć się myszki i nie trzeba joya puszczać. Jedyny problem jest z emulacją prawego przycisku: dłuższe naciśnięcie jest często mylone z przeciąganiem przy użyciu lewego, dlatego ustawiłem bardzo krótki czas (80ms) a i tak nie zawsze "zaskoczy" (możliwe, że Wii whiteboard ma lepsze algorytmy). W DCS chyba można już kręcić pokrętłami przy pomocy lewego przycisku, więc rękawiczka powinna działać jeszcze lepiej.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 17, 2018, 09:57:12 »
http://www.captzeen.com/helios/F18.asp

Można już zrobić eksport na drugi monitor. Capt Zeen przygotował profil pod DCS F-18. Próbowałem uzyskać pożądany efekt. Wiem, że opis jest w pliku. Niestety nie udało mi się.

Może ktoś opisałby krok po kroku jak to zrobić?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2018, 11:44:24 wysłana przez KosiMazaki »
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.