Autor Wątek: Spis powszechny  (Przeczytany 9016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
Odp: Spis powszechny
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 04, 2011, 09:39:57 »
Emerytury księży Katolickich płacone są z naszych pieniędzy. Religia w szkole jest utrzymywana także z państwowej kasy. Nie wspomnę już o datkach "co łaska" za pogrzeby, śluby, chrzciny i inne obrzędy, które co wynika z moich subiektywnych obserwacji stały się głównym celem bycia kapłanem (pozdrawiam moją parafię  :118: :021:). O komisji majątkowej nie ma co pisać bo wiadomo jak to było.

Otóż politycy bardzo zabiegają o względy KK. Czemu bardziej liberalne pomysły typu legalizacja aborcji ze względów społecznych, związki partnerskie, refundacja antykoncepcji itp, nie przechodzą politykom, także tym z lewej strony czy tzw. "liberałom" przez gardło? Partia, która przeprowadziła by taką ustawę, natychmiast została by wyklęta przez KK i straciła poparcie jakiejś tam części społeczeństwa, które posiada poglądy "ksindza z ich pahrafii". W Polsce partie polityczne umizgują się do KK od 20 lat. Każda boi się zbytnio podpaść, bo jedynym sposobem utrzymania wysokiego poparcia, jest dryfowanie trochę na lewo, trochę na prawo, nigdy skrajnie w którąś stronę.

Wracając do tematu spisu. Zastanawia mnie ta panika wśród niektórych ludzi, na temat podawania ich danych osobowych, skłaniająca ich do okrzyków "przecz z komuną". Ci sami ludzie zapewne pokazują swoje domy, dobytek i prywatne zdjęcia na fejsbuczku albo nk itp. Demokrację mylą z anarchia.
Nie rozumiem też czego miałbym się bać - gdyby GUS wiedział jaką mam pracę, wykształcenie, jak się nazywam i gdzie mieszkam a nawet jakiego jestem wyznania. Nie czuję, że to naruszą jakąś tam moją prywatność. Nie czuję się też jakoś specjalnie ważny, żeby krzyczeć i machać łapkami jak to strasznie narusza się prywatność MOICH danych osobowych.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 04, 2011, 10:19:06 »
Panowie, to nie jest wątek na temat finansów kościoła albo tego komu się chcą przypodobać politycy, tylko spisu powszechnego. Jak bardzo chcecie ponarzekać jak to się Wam źle żyje w tym kraju (a z postów wnioskuję, że większość jest niezadowolona, niezależnie od światopoglądu), w internecie jest wiele innych miejsc, gdzie możecie wylewać swoje żale.

Tak jak Yarden napisał, taka dyskusja do niczego nie prowadzi (chyba że do WC), nikt tu nikogo nie przekona.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 04, 2011, 10:44:56 »
Wracając do tematu spisu. Zastanawia mnie ta panika wśród niektórych ludzi, na temat podawania ich danych osobowych, skłaniająca ich do okrzyków "przecz z komuną". Ci sami ludzie zapewne pokazują swoje domy, dobytek i prywatne zdjęcia na fejsbuczku albo nk itp. Demokrację mylą z anarchia.
Nie rozumiesz, że cały ten krzyk odnosi się do OBOWIĄZKU spisania się (pod karą grzywny). Gdyby nie ten fakt, to by nikt nie wspominał o żadnej komunie.
IŁ-2 FB/AEP/PF 4.04m. Lock On 1.12b

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 04, 2011, 10:52:51 »
Dla uzmysłowienia jak przydatne (np. podczas wszelkiej maści badań naukowych) są zbierane podczas spisu powszechnego informacje, proponuję zajrzeć tutaj: http://www.stat.gov.pl/gus
Bardzo ciekawy jest Bank Danych Lokalnych: http://www.stat.gov.pl/bdl/app/strona.html?p_name=indeks chcesz wiedzieć ile jest przedsiębiorstw w twojej gminie, ZOZów w powiecie, ile osób pracuje w przemyśle, a ile w rolnictwie? Jak zmieniały się ceny i jak się wiedzie Polakom? Te linki to skarbnica informacji. Do tego potrzebny jest m.in. spis powszechny.
Przeoczyłem temat.
Niestety Jeremaklu mylisz się w tej kwestii. Dane, z których sam wielokrotnie korzystałem w pracy zarobkowej, naukowej i dydaktycznej i które sobie cenię, zawarte w dawnym BDR teraz BDL nie pochodzą ze spisu powszechnego, tylko z obowiązkowego raportowania przez gminę, w różnych odstępach czasu (pół roku, rok i więcej) w poszczególnych kategoriach. Robią to urzędnicy, którzy pobierają za to wynagrodzenie. Korzystałem nawet w różnych studiach wykonalności technicznej z gminnych raportów, zanim trafiły do banku danych GUS...
O aktualnym spisie coś tam słyszałem, nie wiedziałem jednak, że jest obowiązkowy....
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 04, 2011, 10:56:53 »
Rozumiem doskonale. Obowiązek obywatelski jak każdy inny. Szkoła podstawowa też jest obowiązkowa. To też komuna?

« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 04, 2011, 11:01:02 »
Witam.
Nie będe pisał czy Spis Powszechny 2011 jest "dobry" czy "zły" - bo jaki by nie był - wydaje mi się, że jest on potrzebny.
Chciałbym dowiedzieć się jak to jest z bezpieczeństwem zebranych w nim danych.
Udało mi się znaleźć informację, że
Zgromadzone w spisie dane dotyczące imienia i nazwiska, numeru PESEL, numeru identyfikacji podatkowej (NIP) i numeru telefonu oraz adresu zostaną w sposób trwały usunięte z bazy danych NSP 2011 nie później niż po upływie 2 lat od dnia zakończenia spisu.
Jednak, może ktoś bardziej zorientowany w tej kwestii ode mnie, mógłby wyklarować jakie są szanse przejęcia choćby części bazy danych przez osoby niepowołane, albo że wydruki ankiety lub stary komputer z pełnymi danymi znajdzie ktoś kiedyś na jakimś śmietniku? (wiem, że w Polsce takie rzeczy się nigdy ale to nigdy nie zdarzają  :banan)
W sumie nie powinno mnie to ciekawić, gdyż mam niewiele, a mój żywot jest pewnie równie nudny jak 8-godzinne nagranie z monitoringu kopki ziemniaków za stodołą w Kozich Workach  :020:...No ale ciekaw jestem wielce, zwłaszcza, że ponoć nie ma takiej rzeczy, której w tym kraju nie dało by się s...zrobić źle  :karpik)

W ramach edycji postu:
Udało mi się znaleźć dodatkowe informacje:
http://www.stat.gov.pl/gus/7814_PLK_HTML.htm

« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 04, 2011, 11:10:57 »
Rozumiem doskonale. Obowiązek obywatelski jak każdy inny. Szkoła podstawowa też jest obowiązkowa. To też komuna?

No wiesz, jest szkoła obowiązkowa i szkoła obowiązkowa.
Ten system, który panuje u nas, w którym rodzice nie mają ŻADNEGO wpływu na to, czego uczą się ich dzieci, w kategoriach "funkcjonalnych" niczym się nie różni od tego hiszpańskiego, gdzie rodzice mogą nawet pójść do paki za nieposłanie dziecka na lekcję wychowania seksualnego, czy jakoś tak.
A przypominam, że w Hiszpanii ten system wprowadził nie kto inny, a komuniści. ;)

Bez odpowiedzi natomiast pozostaje moje, być może dość naiwne pytanie - mianowicie po co państwu takie spisy? W naukę przecież państwo wtrącać się nie powinno, a do ustanawiania sprawiedliwych praw i skutecznego ich wykonywania nie jest potrzebna wiedza o tym, ile mamy jakich ludzi w kraju - przynajmniej zawsze mi się tak wydawało.

A i nie wiem, co akurat do tematu ma Kościół, bo jakiś wielki offtop z nim związany się rozwinął.

Zabawne jest też, że "legalizację aborcji" nazywa liberalizacją. Chyba jeśli w efekcie ustawy miałoby się zabijać więcej nienarodzonych dzieci, to jest to "zaostrzenie", a nie żadna "liberalizacja". Zabawne, że w tej sprawi nawet księża dają się nabrać i używają języka wroga. ;)
Co do związków partnerskich - też kompletnie nic związanego z liberalizmem tutaj nie widzę. ;)
U nas panuje jakiś straszny chaos semantyczny, którego objawem jest między innymi to, że socjaldemokratów (a więc takich typków, którzy o niczym innym nie marzą, a tylko o tym, żeby wydać kolejny przepis coś-tam regulujący) nazywa się "liberałami". Straszne jest, że - jak widzę - tego języka rodem z polityki albo onetu (wielkiej różnicy nie ma...) używa się na tym forum. Ja jednak apelowałbym o trzymanie się właściwych znaczeń słów, których się używa.

« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 04, 2011, 11:11:10 »
Przymus edukacji do 18 roku życia jeżeli już. I jest to według mnie chore, że państwo miesza się w edukacje dzieci a rodzice mają na nią minimalny wpływ. Potem chodzą takie "typki" których nauka i tak nie interesuję, i terroryzują kolegów oraz nauczycieli. Ale to dyskusja na osobny wątek.
IŁ-2 FB/AEP/PF 4.04m. Lock On 1.12b

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 04, 2011, 12:03:34 »
W efekcie tej ustawy miała by powstać sytuacja, że zabiegi te wykonywano by w szpitalach i w normalnych warunkach sanitarnych. Bo to że się je wykonuje poza prawem i kontrolą w tej chwili, to fakt. Tego nie da się zmienić. Legalizacja nie stworzyła by nagle chętnych do aborcji.
Poza tym nie żadnych dzieci nienarodzonych a istnieją zarodki i płód - co to za pojęcie w ogóle, może jeszcze pojęcie dzieci nie stworzonych wprowadzimy? Oczywiście sprawa jest dyskusyjna i zależna od tygodnia rozwoju.

A propos typków napisze tylko, że zawsze tacy będą - nie ma tutaj znaczenia poziom edukacji. Fakt jest taki, że to to rodzice powinni wychowywać swoje potomstwo odpowiednio. Szkoła i system edukacji tego za nich nie zrobi. Jeżeli nauka kogoś nie interesuje to wyniósł to z domu a nie ze szkoły.

Zostawmy to bo widzę, że się nie dogadamy. A temat zaraz poleci do kosza. Dla mnie EOT.

« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 04, 2011, 16:18:32 »
Niestety Jeremaklu mylisz się w tej kwestii. Dane, z których sam wielokrotnie korzystałem w pracy zarobkowej, naukowej i dydaktycznej i które sobie cenię, zawarte w dawnym BDR teraz BDL nie pochodzą ze spisu powszechnego, tylko z obowiązkowego raportowania przez gminę, w różnych odstępach czasu (pół roku, rok i więcej) w poszczególnych kategoriach

Zgadza się - sam "dziergam" takie "dane". :D Niestety Leonie bardzo dużo w nich "sztukaterii". Pod względem merytorycznym są one bardzo daleko od ideału. Składa się na to min. potrzeba posiadania fachowej wiedzy przy wypełnianiu formularzy (np. formularz EO-02 - dotyczący pozyskiwania energii ze źródeł ekologicznych, w którym należy ustalać np. kaloryczność brykietu drzewnego. Wprawdzie w rozporządzeniach i specyfikacji producenta jest ona podana, ale wybór konkretnych wartości jest uznaniowy.), której to zwyczajnie urzędnicy nie mają. Istnieje też problem chaotyczności przepisów (jak wspomniany wyżej) i rozporządzeń dotyczących danych wejściowych. Nie piszę w tym miejscu o tak oczywistych danych jak liczba ludności, czy liczba ZOZ`ów, bo to jest namacalne i policzalne. W przypadku danych bardziej skomplikowanych ( np. z potrzebą wyliczania sprawności kotła CO, zmieniającej się co roku) kapitulują nawet wspaniali ludzie z GUS`u (mówię bez cienia złośliwości - naprawdę się wspaniale z nimi współpracuje).

Dla Jeremakla - dane z mojej okolicy:

http://www.stat.gov.pl/bdl/app/dane_cechter.dims?p_id=126060&p_token=795048468#

Spis powszechny jest całkowicie odrębnym bytem statystycznym.
Kwestia wyznania/ wiary - jak wiadomo jest jak d..a, każdy ma swoją, a to co w tej rubryce podamy zależy tylko od naszego widzimisię. Jednak jeśli ktoś czuje się inwigilowany może przeczytać sobie to:

http://www.stat.gov.pl/gus/tajemnica_stat_PLK_HTML.htm     
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 04, 2011, 18:01:53 »
W zakresie w jakim są mi niezbędne, na szczęście wiedza przy raportowaniu nie jest za bardzo potrzebna ;). Najczęściej wykorzystuję dane tyczące gospodarki komunalnej i ochrony środowiska czyli po prostu tzw. wskaźniki zrównoważonego rozwoju - woda, odpady, ścieki itp.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 04, 2011, 19:39:07 »
Hihi! Właśnie w wymienionych przez Ciebie kategoriach jest najwięcej "kwiatków". ;-) Po prostu nie da się tego łatwo spisać, a wiedza pań "jednopalczastych" dotycząca metod przeliczeniowych jest porażająca. :D
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 04, 2011, 19:44:02 »
Niestety Jeremaklu mylisz się w tej kwestii. Dane, z których sam wielokrotnie korzystałem w pracy zarobkowej, naukowej i dydaktycznej i które sobie cenię, zawarte w dawnym BDR teraz BDL nie pochodzą ze spisu powszechnego, tylko z obowiązkowego raportowania przez gminę, w różnych odstępach czasu (pół roku, rok i więcej) w poszczególnych kategoriach. Robią to urzędnicy, którzy pobierają za to wynagrodzenie. Korzystałem nawet w różnych studiach wykonalności technicznej z gminnych raportów, zanim trafiły do banku danych GUS...
To że są to dane raportowane przez gminy wiem, ale chciałbym zauważyć, że w "danych rocznych" znajdują się takie kategorie jak "Narodowy spis powszechny 2002", czy "Spis Rolny 1996" i "Spis Rolny 2002".
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 04, 2011, 20:54:44 »
Kurcze, zawsze myślałem, że przeklepanie/przepisanie ilości sprzedanej wody i oczyszczonych ścieków czy przyjętych/wywiezionych  odpadów z np. uchwał tyczących ustalania opłat taryfowych za wodę/ścieki/odpady to nic skomplikowanego ;).
Marcin Widomski

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 04, 2011, 21:06:49 »
Co do internetowego spisu powszechnego, podawajcie nowe nie używane nigdzie hasło bo zdaje się hasła są przechowywane czystym tekstem i pracownicy obsługujący portal mają do nich dostęp, za wykopem:
http://naszagdynia.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=83:narodowy-spis-ludnoci-uwaga-na-hasa&catid=1:akt2

PS też z wykopu. Jak zalogować się na czyjeś konto:
http://powszechnyszwindel.wordpress.com/  GUS rulzzz biorą przykład z ZUS chyba
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...