Autor Wątek: Spis powszechny  (Przeczytany 9003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online some1

• Global Moderator
Odp: Spis powszechny
« Odpowiedź #75 dnia: Kwietnia 05, 2011, 16:09:38 »
Trochę bardziej wyważone informacje na ten temat z serwisu branżowego: http://niebezpiecznik.pl/post/kontrowersje-wokol-narodowego-spisu-powszechnego/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #76 dnia: Kwietnia 05, 2011, 16:34:42 »
Kurcze, zawsze myślałem, że przeklepanie/przepisanie ilości sprzedanej wody i oczyszczonych ścieków czy przyjętych/wywiezionych  odpadów z np. uchwał tyczących ustalania opłat taryfowych za wodę/ścieki/odpady to nic skomplikowanego.

Nie jest tak do końca. ;-) Zawsze istnieją straty, awarie itp. Aby dokładnie wyliczyć ile wody się wyprodukowało a ile dostarczono trzeba uwzględnić wiele wskaźników i przebrnąć przez odpowiednie wzory (głównie są podane w instrukcjach do formularzy). Przeważnie się tego nie robi, bo raz że brakuje czasu, a dwa brakuje wiedzy (może nie tyle wiedzy co chęci) więc z pozoru proste przełożenie jest obarczone dość dużą niedokładnością. Jeśli chodzi o śmieci fajna sprawa zaczyna się gdy dana jednostka samorządu terytorialnego oddaje nadzór nad gospodarką odpadami firmie prywatnej. W większości przypadków tak właśnie jest. Tu dane są notorycznie fałszowane przez firmy utylizacyjne (głównie "w górę" - tzn piszą, że więcej wywieźli) ponieważ im się to opłaca. Tak więc dane statystyczne pochodzące z BDL do dokładnych badań się po prostu nie nadają. Oczywiście są one w sposób "uśredniony" wiarygodne i przyjmowane za źródła, ale właśnie z tym zastrzeżeniem.

Taka może ciekawostka - podczas niedawnej "walki o GUS" ujawniono, że nie ma w całej tej instytucji urzędnika, który zarabiałby mniej niż 3000 zł netto łącznie ze stażystami (w jednostkach samorządu mają oni ok 700 zł). Fakt, że moim zdaniem są oni tych pieniędzy warci, ale sens istnienia takiej instytucji jest dla mnie mocno problematyczny.
L'ordre règne à Varsovie!

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 06, 2011, 14:32:20 »
Tak z ostatniej chwili:

A mój ostatni post i wcześniejszy Josiva przeczytałeś? Czy już na to zabrakło czasu?

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #79 dnia: Kwietnia 06, 2011, 14:57:05 »
Tak - że ja nie spojrzałem - to moja wina.
Twój post też niczego nie wnosi poza przekonaniem mnie że robisz się - przykry vel marudny.
GG 4834952

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #80 dnia: Kwietnia 06, 2011, 17:32:08 »
A ja nie mogę się spisać przez Internet... Wyskakuje mi coś takiego:
Nie udało się poprawnie zweryfikować tożsamości użytkownika. Proszę sprawdzić poprawność wprowadzonych danych lub skorzystać z innych pól dostępnych w sekcji „Dane do weryfikacji”

Oznacza to, że muszę czekać na rachmistrza? Podałem PESEL, bez numeru NIP bo go nie pamiętam ;)
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #81 dnia: Kwietnia 06, 2011, 18:36:09 »
Oznacza to, że muszę czekać na rachmistrza? Podałem PESEL, bez numeru NIP bo go nie pamiętam ;)

Jak nie NIP, to musisz podać miejsce urodzenia i nazwisko panieńskie matki. A jeśli to nie przechodzi, to możliwe że w bazie są błędne dane na Twój temat i niestety bez kontaktu z człowiekiem się chyba nie obejdzie.

Tak - że ja nie spojrzałem - to moja wina.
Twój post też niczego nie wnosi poza przekonaniem mnie że robisz się - przykry vel marudny.

Mnie z kolei przekonałeś, że nie warto tracić czasu na dyskusje z tobą. Przykro mi bardzo, ale ostentacyjne ignorowanie postów pisanych przez innych uważam za przejaw chamstwa i braku szacunku dla innych użytkowników forum.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #82 dnia: Kwietnia 07, 2011, 05:45:42 »
some1 - jak ładnie przeproszę to dalej będziemy kolegami? :banan
GG 4834952

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #83 dnia: Kwietnia 07, 2011, 07:38:28 »
Ja tam się nie obrażam. Nie jestem aż taki wredny na jakiego czasem wyglądam ;)