Autor Wątek: Pierwsze wrażenia  (Przeczytany 72906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Pierwsze wrażenia
« dnia: Kwietnia 03, 2011, 12:39:50 »
Zacznę od tego że wszystko co robiłem było na FR ze średnimi ustawieniami grafy oprócz lasu (niskie), budynków (niskie) bez trawy. Wrażenia moję są subiektywne i mocno nacechowane myśleniem o lataniu w multi (VF). Nie latałem też żadnym herbaciarskim sprzętem oprócz krótkiego (1 min.) lotu Hurrim bo zaraz miałem olej na szybie i silnik sie zatarł.
To bardzo dobra gra jest. Wydali ją za szybko i jest w małym stopniu dopracowana graficznie i zoptymalizowana oraz zapewne nie odpowiednio długo testowana ale ma olbrzymi potencjał. Są w niej rzeczy o których wielu z nas marzyło. Lot odczuwam w niej dużo bardziej realistycznie niż w jakimkolwiek wcześniejszym ile. Porównałbym to FSX, w nim też czuję przestrzeń nieba i odległość od ziemi. Woda jest cudowna. Przeleciałem się nad Dover, no cóż tu czuję się znajomo pod względem grafiki. Ale też nie oczekuję tu niczego w rodzaju że będę widział w której bramie jakiś Jimi leje po pijaku. Ziemia jest dla mnie istotna w tym simie o tyle że jeżdżą ( lub stoją) po niej cele do zlikwidowania i rozbijają sie o nią zestrzeleni wrogowie. Czasami ja startuję z niej a rzadziej jeszcze ląduję. I tyle. To nie FSX bym podziwiał niuanse architektury Londynu i piękno lasu Sherwood. Zaimplementuje ktoś do jakiegoś sima Outerrę bedziemy mieli raj, a teraz może być. I nie rozumiem tu porównań do WoP-a w którym ziemia mnie strzasznie raziła swym wyglądem. Wyglądała jak jakaś plastusiowa kraina. To co dzieje sie na niebie jest dla myśliwca ważniejsze. A tu jest sam miód cud i orzeszki. Samoloty wyglądają wspaniale. Kabina Messerschmittów (109 i 110) wygląda rewelacyjnie. Uszkodzenia na wrogich samolotach wydają mi sie ok. wydaje, bo widziałem je tylko z kabiny swojego samolotu z pewnej odległości, gdyż latam na FR. Sam lot jest kolosalnie bardziej absorbujący - przynajmniej w tej fazie poznania przeze mnie sima - niż w 1946 nawet z UP. 1946 i nawet częściowo RoF nie ma tu najmniejszego startu. Jeśli ktoś mi powie że są to porównywalne symulatory jakościowo i nie zamienił by FB na CoD to powiem mu że się nie zna i ... tyle. Pieprzenie niektórych że nie widzą róznicy jest żałosne i składam je na karb tego że albo nie mieli jeszcze CoD w łapkach albo są wielbicielami latania nad pieknymi znanymi im miejscami i tęczowych flag. Tak, pije do tych co się wypowiedzieli w pewnym innym wątku tego działu. I może cie mnie od homofobów wyzwać  :118:  . Panowanie nad silnikeim to będzie chyba najważniejsza umiejętność w tej grze. Byc może ważniajesza od umiejętności latania. Spotkamy jeszcze wielu płaczących że ten sim jest do d.. i nic nie mogą zestrzelić i będą zmuszeni latać bez FR. Ale Ci co opanują tę wydaje się nie prostą sztukę będą sławni jak Hartmann. Olbrzymia przewagę będą m ieli chłopcy (i Wiedźmy :) co oblatani są w SFX czy jakis DCSach. Tam trza baczyć równo na to co się na wskaźnikach objawia. W 1946 to była taka namiastka - w promilach -tego co jest w CoD. W nim słychać jak silnik pracuje zarzyanany na maksa i da się usłyszeć symptomy jego końca. Brak ciągłej operacji na chłodnicy oleju i wody nie da Ci lotu dłuższego niż kilka minut. Nie wyobrażam sobie -  na razie - dodać do tego walki. Ja nie mogłem dogonić 2 Sunderlandów bo całą moją uwagę skupiałem na regulacji silnika. W 110 po 4 locie kapnąłem sie że misja zaczyna się z zerowym prawie paliwem i trza przełączyć zbiornik. Na razie zreszta nie potrafię nią dłużej latać bo kończę z uszkodzonym silnikiem. Jak już dogoniłem kilka razy wroga było pieknie. Cholerna trudność przy kiwającej sie ciągle głowie ( z TiR 4) pilota wycelowania w coś bardziej konkretnego niż tylko bryłę samolotu, niemałego przecież. Ale jak już trafisz to wystarczają w zupełności MG. Zapalenie silnika bo celnej serii jest prawie pewne, a wróg zgrabnie próbuje zgasić sobie te niepożądane ognisko. (Takie wrażenie odnisosłem) Wydaje mi sie również że trzymają zawsze szyk ciasno stosując manewry przy tym by móc do walic cały czas do intruza. Walka z myśliwcami na razie jest dla mnie nieosiągalna i nic nie zestrzeliłem choć kilka razy trafiłem i cieszyłem sie bardzo z tego faktu. Nie wiem jak FM bo na razie walczę z innymi rzeczami w tej grze. Jesli będzie jak w 4.10 przyjmą to z pokorą bo nie będzie tragicznie.
W najbliższym czasie dodam jeszcze trochę z wrażeń ale teraz musze zakończyć silosem dziegciu.
K!@#$, gra jest skopana, skopana i jeszcze raz skopana graficznie i niezoptymalizowana. I jest tym bardziej wk!@#ce że to NAPRAWDĘ dobry sim. Nie podoba mi sie menu. BARDZO nie podoba mi sie to że muszę latać Me z kokardami bo nie potrafię ustawić krzyży. Kokpit mi ciąglę klatkuje a nie mam siły zmniejszyć mu szczegółów bo jest taki piękny :) .  Jak nie poprawią tych wszystkich wychwyconych przez społeczność bugó będzie to olbrzymia strata dla nas, dla mnie.  Rozumiem wszystkich którzy chcą poczekać 3 miesiące. Czekajcie, ja za ten czas poznam z czym się je to latanie z complex managment i jak sie spotkamy na serwerach to Wy będziecie SPRITE  :021: :118: 
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

empeck

• Gość
Odp: Pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 03, 2011, 12:46:18 »
Próbowałeś multi?

Mnie Ultima.pl wydupczyła i muszę czekać do przyszłego tygodnia na zarżnięcie swojego kompa :/

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 03, 2011, 12:52:56 »
Herr Rutkov... Cóż za odmiana !  :021:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 03, 2011, 12:56:40 »
Czekajcie, ja za ten czas poznam z czym się je to latanie z complex managment i jak sie spotkamy na serwerach to Wy będziecie SPRITE  :021: :118: 

No dzięki, po przeczytaniu tego zdania oplułem se ze śmiechu monitor. :D

Z wymową reszty posta w pełni się zgadzam. Po paru dniach spędzonych z CoD jedynymi rzeczami, które mi nie pasują to fatalne GUI, fatalne udźwiękowienie i fatalna optymalizacja. Poza tym tytuł momentami robi piorunujące wrażenie. Odczucia prowadzenia maszyny sprzed 70 lat i wysiłku jaki pilot musiał włożyć w utrzymanie takiego bydlaka w powietrzu są wspaniale odwzorowane. Naprawdę wielka szkoda, że CoD został wydany za szybko i w nieukończonej formie. Wiele osób to zniechęci do tytułu, który ma gigantyczny potencjał.

Szczerze mówiąc to już nie mogę się doczekać dodatku z moim ulubionym FW190. :banan

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 03, 2011, 13:33:58 »
To, że silnikiem ładnie można zarządzać, oraz, że już na dziań dobry uszkodziłem jakieś uszczelki to świadczyło już bardzo dobrze, ale do CoDa nie zasiądę dopóki nie wyjdą jeszcze co najmniej ze dwa patche łatające grafikę i te podstawowe babole. Właśnie tutaj jest cały pies pogrzebany, grafa, GUI, menu, które nie są totalnie dopracowane. Pewnie za jakiś czas coś z tego będzie. Trzeba czekać, a Ty ćwicz. Damy Ci fory ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 03, 2011, 13:52:40 »
Herr Rutkov zasialiście w moim sercu ziarenko nadziei, bo nie powiem z przyjemnością zająłbym miejsce w kokpicie Mieczysława. Za trzy miesiące mam urodziny, jak chłopaki wyrobią się w czasie to może zażyczę sobie CoD'a, chociaż wielkich nadziei sobie nie robię, bo kompa pod tę grę zmieniał na pewno nie będę, a szanse, że to będzie grywalne na moim nienajnowszym już konfigu w przyzwoitej jakości są chyba żadne.

JG300_Benito

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 03, 2011, 14:25:45 »
Czołem,

potwierdzam to co napisał Rutkov co więcej żeby nie być gołosłownym poświęciłem trochę czasu i nagrałem parę filmików żeby pokazać że jak się chce to da rade tak poustawiać żeby nawet na raczej średnim kompie dało rade pograć. Niestety fraps nagrywa mi tylko 30 sek (nie chce mi się rejestrować bo nie wiem czy to coś zmieni ) jednak myślę że te 30 sek i tak wystarczy żeby coś tam zobaczyć a na youtube wysyła się godzinę także nie prosić o więcęj :P .

Oto filmiki:

pierwszy to walka 6 Emili na 6 Hurków nad kanałem.
http://www.youtube.com/watch?v=8xqmnhln-AY 
drugi to powrót z tej misji i przelot nad lądem i miastem.
http:// << dosle jak się wyśle bo to znowu godzina :D

C2D 8500 @ 3,16 nie kręcony
GTX460 1GB Gigabyte ten z podwójnym chłodzeniem on chyba ciut szybciej bryka niż te standardowe
4GB DDR2
WIN 7 Home Premium
latając na conf.ini takim jak poniżej wyciągam ok 60 klatek w 1650x1080 (zmiana z 1900x1200 daje duży wzrost a wbrew pozorom nie widzę jakiś specjalnych zniekształceń) Na filmikach jest 30 bo do takiej liczby zjeżdża fraps. Bałem się nagrywać w 60 klatkach bo by chyba 1gb te 30 sek zajmowało :D ).

Model Detail: High
Building Detail: Very Low
Land Detail: Low
Forrest: Off
Visual Effects: High
Anti Aliasing: Off
Anti Epilespy: wiadomo odznaczone
Damage decals: Medium
Builing Amount Low
Land Shading Medium
Grass Shadows i Roads wszystko Off

plik conf.ini w katalogu C:\Users\TwojaNazwa\Documents\1C SoftClub\il-2 sturmovik cliffs of dover (podobno ten działa najbardziej ale dla pewnosci skopiowałem go do Steamowego katalogu też).

[window]
DepthBits =24
StencilBits=8
DrawIfNotFocused=0
SaveAspect=0
Render=D3D10_0
width=1680
height=1050
ColourBits=32
FullScreen=1
ChangeScreenRes=1

[NET]
speed=25000
localPort=27015
serverName=Benek
serverDescription=Benek
serverInfo1=test
serverInfo2=
serverInfo3=
serverInfo4=
VAC=1
maxPlayers=4
socksEnable=0
socksHost=
socksPort=1080
socksUser=
socksPwd=
localHost=
host=74.73.250.33
port=21001

[Console]
IP=20001
UseStartLog=1
WRAP=1
PAUSE=1
HISTORY=128
HISTORYCMD=128
PAGE=20
LOG=0
LOGTIME=0
LOAD=console.cmd
SAVE=console.cmd
LOGFILE=logs.txt
LOGKEEP=1

[rts]
tickLen=30
ProcessAffinityMask=3
maxTimerTicksInRealTick=20
; 0 - not use, 1 - show cursor and not capture, 2 - not show cursor, and capture
mouseUse=2
; 0 - not use, 1 - use if hardware exist
joyUse=1
; 0 - not use, 1 - use if hardware exist
trackIRUse=0
DisableIME=0
culture=en-GB

[rts_mouse]
SensitivityX=1.0
SensitivityY=1.0
SensitivityZ=1.0
Invert=0
SwapButtons = 0

[rts_joystick]
FF=0

[core]
RandSeed = 0
TexQual=3
TexFlags.PolygonStipple=0
Shadows=0
SpecularLight=2
DiffuseLight=2
DynamicalLights=1
MeshDetail=2
LandShading=1
LandDetails=0
Sky=3
Forest=-1
VisibilityDistance=2
LandGeom=2
DrawCollisions=1
Water=-1
Effects=2
EffFlags.Light=1
EffFlags.SpriteRender=0
Grass=-1
CordEffect=1
UseFog=0
UseLandCube=1
UseLandConnectedObject=1
LinearObjectManager=1
Roads=-1
Sun=1
Clouds=1
EffFlags.LightSpritesProj=1
ShadowMapSize=5
TexFlags.AsyncLoad=1
TexFlags.ShowTexture=0
SimpleMesh.SWTransform=0
SimpleMesh.QuadTreeClip=1
SimpleMesh.InstancingHW=1
EffFlags.LightContextSprites=1
CloudsFlags.Detailed=1
TexFlags.CreateHDR=1
Decals=1
EffFlags.SWLight=0
TexFlags.CockpitOnePass=0
MegaTexture=0
TexFlags.Reflection=0
RenderTargetQual=3
MSAA=0
MeshStatics=0
MeshStaticsDetail=0
SimpleMesh.QTNoCompose=0
MeshFirstLod=0
MeshShowLod=0
SpawnHumans=0
TexFlags.FastTransparency=1

[sound]
SoundUse=1
DebugSound=0
SoundEngine=1
Speakers=1
Placement=0
SoundFlags.reversestereo=0
RadioFlags.Enabled=1
RadioEngine=2
MusicVolume=14
ObjectVolume=7
MusState.takeoff=1
MusState.inflight=1
MusState.crash=1
MusFlags.play=1
MasterVolume=14
Attenuation=7
SoundMode=0
SamplingRate=0
NumChannels=2
SoundExt.occlusions=1
SoundFlags.hardware=1
SoundFlags.streams=1
SoundFlags.duplex=1
SoundExt.acoustics=1
SoundExt.volumefx=1
SoundFlags.voicemgr=1
SoundFlags.static=1
VoiceVolume=8
Channels=1
SoundFlags.bugscorrect=0
SoundExt.extrender=0
SoundSetupId=8
ActivationLevel=0.02
Preemphasis=0.8
RadioLatency=0.5
AGC=1
PTTMode=1
RadioFlags.PTTMode=0
RadioFlags.PlayClicks=1
ActLevel=9
MicLevel=10
SoundFlags.UseRadioChatter=0
SoundFlags.AutoActivation=0
SoundFlags.forceEAX1=0
speakers=1
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2011, 14:30:42 wysłana przez Sundowner »

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 03, 2011, 14:46:22 »
Co wy macie za kompy, że tak wam chodzi.
Macie jakiś config który pozwoli wycisnąć z gry maximum? Bo na moim przedwojennym komputerze nawet w najmniejszej rozdzielczości, z wszystkim wyłączonym, nadal się zacina.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 03, 2011, 14:48:42 »
Mam podobne odczucia jak Rutkov i reszta tutaj ludzi. Sim jest super jeżeli chodzi o engine managment. W samej walce musimy dbać o wiele więcej niż "110% mocy i jazda tylko uważaj na Engine overheat co jakiś czas".
Zalety :

- nowy sim :P
- procedury startu bardziej skomplikowane niż w starym Iłku
- zarządzanie silnikami - mieszanka, chłodnica oleju i glikolu (czy tam wody?)
- teksty pilotów AI "pauke pauke" itp ;P, szkoda, że czasem się nakładają na siebie i brzmi to bardzo źle
- strzelanie jest dużo trudniejsze i mam wrażenie bardziej realistyczne niż w Iłku 46
- wystarczy czasem krótka seria, żeby wyłączyć przeciwnika z walk (DM)
- dużo bardziej istotne są trymy
- mimo wad ma swój klimacik taki jakiś :P
- misje ładują się szybciutko
- coś mi samolot skręca jak startuję - to chyba przez trawę  :118: :004:

Wady :

- nie lata się znowu tak dużo trudniej niż w starym Iłku (mówię po 10 godzinach latania w to) :P:P:P... przynajmniej offline
- nie ma Focke Wulfa :P:P
- niedopracowane Menu, surowy wygląd czcionek
- dźwięki silników sprzed 11 lat, spit brzmi jak mietek, mietek jak spit itp itd
- brak optymalizacji silnika gry, przy grafice, która nie powala (jakkolwiek jest ładna).

Moje ustawienia :

Model Detail: High
Building Detail: Very Low
Land Detail: Medium
Forrest: Off
Visual Effects: High
Anti Aliasing: 8x
Anti Epilespy: off
Damage decals: High
Builing Amount Low
Land Shading High
Grass Off
Shadows ON
Roads Off

Komp : Phenom II x4 955BE 3.2Ghz (nie podkr), 4GB DDR3 1333Mhz, AMD HD 5850 (nie podkr).
Rozdzielczość : 1920x1080.
FPS 30 - 70. AVG : 35.

U mnie ProcessAffinityMask=3;

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 03, 2011, 15:19:06 »
Podam swój komp zeby nie było wątpliwości:
Quad 6600 2.4 nie kręcony (na razie :) )
GTX 275 869 MB
4GB RAM DDR3 1067
rozdz. 1680x1050
Win 7 64bit Ultimate

Wieczorem znów zasiąde mam nadzieję że będę już miał pdkręconego quada może bedzie lepiej.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 03, 2011, 15:28:17 »
Ja też jestem zawiedziony, nie znam się na komputerach ale myślałem, że mój sprzęt nie jest tragiczny - jak do tej pory wszystkie gry śmigały.
Z zazdrością czytam o tym jak latacie i testujecie maszyny. W moim przypadku na min ustawieniach gra tak tnie, że nie da się nic zrobić. Nawet wysoko nad lądem.
Jestem załamany bo po prostu nie da się latać  :005:

Mój sprzęt:

Intel Core2 Quad CPU Q9450 2.66GHz 2.67 GHz
4 GB RAM
Vista 32
NVIDIA GeForce GTX 260 +

wszystko podane z okna system i menedżer urządzeń

Panowie powiedzcie czy ten sprzęt jest za słaby? Może konfiguracja? Diabelnie zależy mi na tym żeby pograć w tego sima

Z góry dzięki za info pozdrawiam Tomek

JG300_Benito

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 03, 2011, 15:44:10 »
Drugi filmik nie dał rady się przesłać przed upływem czasu na edycje posta dlatego drugi post. Co do pytań o wydajność podałem co i jak mam ustawione i na jakim sprzęcie spróbujcie pozmniejszać detale domków i wyłączyć las plus jak macie pełen ekran i karte 1GB dajcie 1650 zamiast 1900 moim zdaniem duzo pomaga.

http://www.youtube.com/watch?v=1SiDRwiQjgI

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 03, 2011, 16:07:34 »
Ja też jestem zawiedziony, nie znam się na komputerach ale myślałem, że mój sprzęt nie jest tragiczny - jak do tej pory wszystkie gry śmigały.
Z zazdrością czytam o tym jak latacie i testujecie maszyny. W moim przypadku na min ustawieniach gra tak tnie, że nie da się nic zrobić. Nawet wysoko nad lądem.
Jestem załamany bo po prostu nie da się latać  :005:

Mój sprzęt:

Intel Core2 Quad CPU Q9450 2.66GHz 2.67 GHz
4 GB RAM
Vista 32
NVIDIA GeForce GTX 260 +

wszystko podane z okna system i menedżer urządzeń

Panowie powiedzcie czy ten sprzęt jest za słaby? Może konfiguracja? Diabelnie zależy mi na tym żeby pograć w tego sima

Z góry dzięki za info pozdrawiam Tomek

Sprzęt zły nie jest - może tylko przydała by się zmiana grafiki. Ta gra jest bardzo wrażliwa na konfiguracje sprzętu różne. Ciężko jej trafić w gust. Poczekaj aż wyjdą patche poprawiające wydajność zapowiadane przez UBI. Zobaczysz czy gra jest warta świeczki.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 03, 2011, 16:08:25 »
No faktycznie idzie jako tako, a do tego fraps i tak pewnie zabrał trochę klatek, więc realnie pewnie było więcej. Z tym, że ziemia bez drzew to cofnięcie się do 1998r., czyż nie?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 03, 2011, 16:10:39 »
No faktycznie idzie jako tako, a do tego fraps i tak pewnie zabrał trochę klatek, więc realnie pewnie było więcej. Z tym, że ziemia bez drzew to cofnięcie się do 1998r., czyż nie?
Generalnie grafika jest ładna ale nie zachwyca. Ziemia wygląda na tych ustawieniach u mnie coś jak właśnie lata 98 - 00. Coż - zostało nam czekać na optymalizację bo ta gra chodzi źle na KAŻDYM sprzęcie.