Autor Wątek: Pierwsze wrażenia  (Przeczytany 73218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #285 dnia: Października 08, 2011, 20:05:04 »
1. U mnie tak ładnie nie wygląda...
2. Na XP się nie wywala ale wolno działa i dziwnie wygląda (np. morze jest białe)
3. Też miałem zmienić sprzęt pod CloD'a, niewyszło :) 
4. W sumie po co? Wszystko działa... Wczoraj kupiłem Battlefield Bad Company 2, co by z kolegami z pracy się postrzelać - zero problemów, max. ustawienia i rozdzielczość. A w CloD'ie kupa...
5. Zapamietam hint, może przyda się za parę miesięcy: GTX460TOP ;)

Miłego latania! Gdziekolwiek...

PS: I tak się prędzej czy później spotkamy. W Clod'zie 2, albo w czymś innym od innego "dostawcy"...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #286 dnia: Października 08, 2011, 20:42:35 »
Na XP nigdy nie wyglądało dobrze i pewnie nie będzie. Na siódemce daje się latać. Nie rozumiem jednak dlaczego ciągle nie ma ofcjalnego patcha. :006:  :533: Wydawanych jest sporo nieoficjalnych uaktualnień których testerami są gracze, ale to chyba nie tędy droga.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #287 dnia: Października 08, 2011, 21:59:58 »
Yoyo ani jeden z powodów który wymieniłeś jako wady nie wpływa na brak możliwości latania.

Aha. Czyli krytyka kłody będzie dopuszczalna dopiero wtedy, kiedy nie będzie możliwości oderwania się od ziemi? Z tego, co mi wiadomo, to nawet w takich supersimach, jak Whirlwind over Vietnam latać się mimo wszystko da ;-)

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #288 dnia: Października 09, 2011, 00:31:02 »
Póki co krytyka poszła moim zdaniem mocno przesadzona, nie jest tak źle jak wszyscy piszą.

Fotka moja własna z pełnym AA

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

_michal

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: Października 09, 2011, 00:43:49 »
Zdajesz sobie sprawę, że screenshot w 1680x1050 przeskalowany do 800 x 500 będzie dobrze wyglądać nawet jakby w oryginale nie miał w ogóle AA? Jak chcesz pokazać jakość screena to umieść oryginalną rozdzielczość i to najlepiej w PNG bez kompresji.

Ściągnąłem tego betapucza i betahotfixa do betapucza, rano sobie polatam u siebie.

« Odpowiedź #290 dnia: Października 09, 2011, 09:43:49 »
Brakuje mi w tych zdjęciach włączonego licznika klatek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #291 dnia: Października 09, 2011, 10:23:18 »
Ilość klatek nic nie da, jeżeli gubi co 3-cią, trochę więcej dałby log benchmarka Frapsa.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #292 dnia: Października 09, 2011, 10:24:41 »
Noe, przeskalowałeś screeny z dwa razy wyższej rozdzielczości. Odpowiada to AA Supersampling x4. Gdybyśmy w grach mogli włączyć ten tryb bez zabijania wydajności, to nie potrzebne byłyby wszelkie inne wynalazki typu multisampling, transparency AA, FXAA, MLAA itp.
Ale się nie da, chyba że w starych tytułach.

Rozumiem dlaczego AA nie działa ono tak jak w innych simach, ale i tak mi się to nie podoba. W symulatorze mamy dużo obiektów o dużym kontraście, ramki kabiny, przyrządy w kokpicie, samoloty na tle nieba, dużo detali, których nie da się ukryć za toną postefektów i rozmyciem tła jak w "zwykłych" grach. Niestety końcowy efekt wygląd słabo, zwłaszcza na większym ekranie.

Co do reszty, swojego zdania nie zmieniłem. Ameryki nie odkryłeś, już dawno pisałem, że wydajność na mocnym sprzęcie nie jest problemem, o ile ma się trochę szczęścia i odpowiednią konfigurację.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #293 dnia: Października 09, 2011, 11:23:47 »
Chciałem tylko spytać Noe : te 25 klatek to średnia czy minimum to raz. Po drugie : czy leciałeś nad Londynem sam - czy może była to jakaś konkretna misja z paręnastoma czy nawet parędziesięcioma samolotami w okolicy? Innymi słowy - byłeś na mapie sam czy w towarzystwie wielu innych obiektów zarówno naziemnych jak i tych w powietrzu. Bo z całym szacunkiem, ale każdą grę da się odpalić na sprzęcie dużo poniżej nawet wymagań odpowiednio ustawiając opcje rozgrywki.
Testowałem tą grę u siebie zarówno na kartach Nvidia GF jak i AMD(Ati) będących mocniejszymi kartami niż GF460tka. O lataniu nad Londynem płynnie - to znaczy z 30 minimalnie klatkami na sekundę (podkreślam minimalnie) oraz wieloma innymi obiektami na mapie można mówić tylko w wypadku konfiguracji SLI/Crossfire lub skrajnie potężnych kart pojedynczych. Ewentualnie można liczyć na cud posiadania konfiguracji "akurat podobającej się grze".

Wszystko jednak to i tak nic z uwagi na fakt, że jak pewnie potwierdzi Traun, którego post przypomniał mi nasze wspólne loty z czasów największego rozkwitu Il2 1946, ta gra nie oferuje online nic porównywalnego z wcześniej wspomnianym okresem poprzedniego sima. Ilość ludzi online nadal jest śmieszna i będzie tak prawdopodobnie zawsze, ponieważ ogrom ludzi zniechęcił się do tego tytułu widząc jego początkową miernotę. Nic tego nie zmieni bo z wróbla sokoła nie będzie moim zdaniem.

Tak czy inaczej : Noe : masz wyrobione zdanie o tytule. Mają to zdanie wyrobione tysiące czy jak napisał Yoyo dziesiątki tysięcy graczy na świecie. I nic tego zmieni. Ty nie przekonasz nasz, my ciebie. Jeżeli gra ci się podoba - z Bogiem. Prosił bym jednak, żeby nie obrażać starego Iłka porównywaniem do CLOD.
Stary Ił chodził bardzo przyzwoicie na średnim sprzęcie w momencie jego premiery. Nie miał 95% bugów i niedogodności CLODA. Był grą dokończoną, dopracowaną i przełomową pod każdym względem. Do poprawek była kosmetyka. Tutaj w przypadku CLOD - o kosmetykę nie chodzi - nawet już o ten brak dobrego AA, które jest najmniejszym problemem tego tytułu, bo przecież w symulatorach nie o grafikę chodzi.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: Października 09, 2011, 12:13:44 »
Zainstalowałem patche, hotfixy, mod z FXAA i w sumie od wersji pudełkowej nic się nie zmieniło. Nad miasteczkami (nie mówię o Londynie, tylko jakimikolwiek skupiskami domków) mam przeważnie mniej niż 25 fps (przy ustawieniach na medium), a jeśli jest jakimś cudem więcej to występuje framedrop który psuje wszystko. Da się od biedy latać poza miasteczkami i nad wodą. Do tego miałem dwa razy CTD po zmianie ustawień w grze. Klatki się wahały od 7 do 120 (patrząc prosto w niebo), średnia to około 37. Wszystko powyższe w trybie Free Flight na Bf109 E3 nad Francją. Dla mnie to jest dalej niegrywalne we Free Flight, o misjach bojowych to mogę pomarzyć. A do Free Flight FSX jest jednak lepszym simem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #295 dnia: Października 09, 2011, 12:21:10 »
Brakuje mi w tych zdjęciach włączonego licznika klatek.

I ustawień graficznych + konfiguracji sprzętowej. Aczkolwiek to i tak nic nie zmieni :). Crap to crap i nie widzę powodów aby zmuszać się do uruchamiania tego gniota w dobie innych ciekawych simów :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #296 dnia: Października 09, 2011, 15:38:58 »
Nikogo nie chce przekonywać do akurat tego sima ale nie mogę zrozumieć dlaczego koniecznie chcie zniechęcić innych do tego tytułu?
Jak dla mnie na rynku nie ma innych ciekawszych tytułów, dla mnie są to mało ciekawe, nudne, bez klimatu simy. No może prócz FSX dzięki któremu mogę się czegoś nauczyć.
Klatek mam średnio nad Londynem 25 i latam z Ai w ilości kilku (nie pamiętam dokładnie ile), ustawienia wystarczające aby zadowolić moje dość wymagające oko. Po drugie mapa jest ogromna i jest wiele ciekawszych miejsc na prowadzenie działań niż Londyn.
Po ostatnim beta Pachtu nie mam zacięć nie mam zwiech i zamknięć programu. Serwer online stoi kilka godzin i latamy na nim gdzie są pociągi, Ai, nad miastami, nic się nie dzieje.
Nie jest to tylko moja opinia, jest kilku chłopaków bym powiedział dość wielu ale jak to stwierdzili nie lubią "dyskutować z ostrymi ""klawiaturami"", szkoda czasu. Ja jednak uważam że nie można innych pozbawiać możliwości przetestowania sima, a czytając opinie zwłaszcza na tym forum można tylko do jednego wniosku dojść.

Traun, nie zgadzam się z Tobą. Autorytety to tu były kiedyś (bynajmniej dla mnie)...... w erze dinozaurów. Teraz już nie czytają nawet tego forum, szkoda.

Poniżej foty w .BMP , Empeck i Some1 znam zasady tworzenia i kompresji obrazów, dlatego daje Wam całkowicie surowe pliki. Wcześniej nie zamieszczałem bo podejrzewałem że będzie znikome zainteresowanie ale jak życie pokazuje temat nie jest tak Wam obojętny..... :003:

http://www.fileserve.com/file/2dBdxq3/Screenshots.7z

Oczywiście zapraszam do testów i lotów online.
Dźwięki są już o niebo lepsze.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: Października 09, 2011, 15:55:37 »
Dlaczego zaraz zniechęcić. To jest wątek 'pierwsze wrażenia'. Każdy opisuje takie wrażenia jakie ma, żadnych teorii spiskowych bym się nie doszukiwał. Tobie się podoba, ok, mi nie i żadne dotychczasowe patche tego nie zmieniły. Ja bardzo bym chciał, by ten sim działał tak jak choćby działa RoF, DCS, BMS czy beta TakeOn. To jest jedyny sim gdzie mogę polatać ładnie wyglądającymi dwusilnikowymi bombowcami z Drugiej Wojny i spuścić coś na cel naziemny. Niestety dla mnie więcej tu frustracji niż zabawy.

A regularne latanie online zostawiam tym którzy mają więcej czasu ode mnie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #298 dnia: Października 09, 2011, 17:25:41 »
Noe po prostu piszesz o tej grze tak jakby cały świat się na nią uwziął co jest bzdurą. Ludzie mają lepsze kompy niż twój z GF460 które ta gra zabija, więc ta opinia nie jest wyssana z palca. Zarzucasz Nam, stronniczość, układ, że się uwzięliśmy, natomiast sam zatrzymałeś się na poziomie IŁ2 i jesteś zaskoczony że Kłoda to coś więcej niż kręcenie się w kółko za Spitem. Wiesz, ja nie dziwię się, że Cię z kapci wyrywa. Ponadto znam się trochę na sprzęcie, bawiłem się tą grą i wiem jak ona u mnie działa. Wiem jak działa na innych komputerach. W bajki nie wierzę dlatego też to co piszesz mnie nie przekonuje w żaden sposób. Pomijam już, że nic nawet nie zaprezentowałeś tutaj wiarygodnego aby potwierdzić to co piszesz. Niemniej, tak jak inni tutaj, nie bronie Ci zabawy w to "coś". Zapewniam Cię, że jak tylko zacznie to sensownie działać to o tym napiszę, bo nie należę do osób które za wszelką cenę leją pomyje dla samej zasady. Poza tym warto tez posłuchać opinii mądrzejszych tutaj znających się na programowaniu, projektowaniu itp. z branży IT. Poza tym sami autorzy też mają świadomość, ze ten tytuł jest babolem, bo gdyby tak nie było to by nie przepisywali tej gry od podstaw.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #299 dnia: Października 09, 2011, 17:47:05 »
Kosi nigdzie nie napisałem że gra jest pozbawiona wad i baboli, nigdzie też nie napisałem że chcę Cię przekonać lub kogokolwiek.
Nie muszę nikomu potwierdzać udowadniać ani prezentować, w zamian zapraszam na wspólne testowanie.
Skoro inni mają lepsze sprzęty ode mnie to spokojnie online możemy latać i testować, no chyba że ktoś woli przeklepywać ślepo to co inni piszą.
Windows też ma masę przeciwników i zwolenników.

Podsumowanie tego co pisałem wcześniej bo może nie dotarło o co mi chodzi:

Cliffs of Dover jest grywalny na średniej klasie sprzęcie, ma baboki jak każdy sim, które sukcesywnie są poprawiane. Dla każdego kto lubi latać wirtualnie (IIWŚ) pozycja obowiązkowa.Po ostatnim patchu jest o wiele lepiej, poprawili masę rzeczy w tym dźwięki. Informację potwierdzone, wiele osób ma podobne odczucia. AA w CoD też będzie niebawem naprawiony, już obecnie można temu zaradzić.
Testy online są prowadzone codziennie na serwerze TS PAT (zainteresowani PW)