Aha, i 2 bombowce na całą mapę.
No tak, można się było takiej odpowiedzi spodziewać

Nie dziwi mnie to wcale, ale postnowię sprawe wyjaśnić. W wielu misjach układ bombowy był taki : 8 x AI (B-25, Pe-2, A-20, póxniej w modach nawet B-17 czy B-24) + dwa bombowce typu "human". Strona przeciwna miała 8 x Fw-190 A8 czyli sprzęt jak najbardziej odpowiedni do takiej roboty.
Nie będę się rozpisywał na tema jak przebiegała misja, bo nie o to tutaj chodzi, ale wynik w 95% przypadków był taki sam - myśmy zarąbali AI a "humany" zbombili cel i poszli do domu. Rezultat : misja "w plecy". Pomijam kwestię tego, ze w "starym" strzelcy AI to snajperzy i często mysliwcy przeciwnika musieli tylko poczekać, aż bez połowy poszycia i dymiącym silnikiem, wiozac trzy lub cztery kile do domu, będę usiłował dociągnąć do bazy

Misje online zdecydowanie różnią się od kampanii offline. Owszem i tu i tam klimat jest ważny - ale w tej formie hostowania z poziomu HL'a - po prostu nie dało zwerbować wiecej niż max 4 pilotów bomberów. Online liczy się bardziej cel misji i jego dalszy wpływ na sytuację frontową. W związku z tym dwa bombery "human" potrafią być znacznie groźniejsze niż banda 16-tu AI. Znam gościa który zarąbał na 110-tce 12 sztuk AI, Vicki na F2 zabił kiedyś 7 A-20, Kuba dopadł kiedyś 6 sześć MIgów-3 lecących jak po sznurku, sam zrąbałem 9 sztuk B-25. Wszystko AI. Ale ludzi którzy zestrzelili 7-miu i więcej "ludzi" online znam tylko dwóch.
Dlatego uważam, ze AI jest absolutnie zbędne w rozgrywkach online. A przy formie rozgrywki online jaką mamy w CoD - czyli servery dedykowane - ilośc bombowców zalezy tylko i wyłącznie od liczby graczy. Czyli może ich być baaardzo duzo. I tylko od samych graczy zalezy czy się zorganizują i poleca w formacji (widziałem taką formację Pe-2 złożoną z 6-ciu sztuk na ADW), czy bedą robili za samotne wilki.
Ramm.