Wstałem dziś wcześnie rano żeby trochę polatać. Jedyne co mogę zapisać na plus jeżeli chodzi o zwiększenie płynności gry to + - 5 FPSów więcej nad Londynem.*
Reszta jak była tak jest.
Mimo kokpitu w wysokiej rozdzielczości, cieniowania i innych bajerów (pseudo-działających) itp, nadal wolę wsiąść za stery P-47 w poczciwym Il-2 1946 z AA x 32, dynamicznymi kampaniami, DBW i brakiem przycinek - o FPSach nie spadających poniżej 50 nawet nie wspomnę. Wygląda to może ciut gorzej ale frajda z latania o niebo większa.
A ponieważ miejsca na dysku potrzeba, a na nowy dysk twardy póki co szkoda pieniędzy z racji ich tsunami-cen CLOD poszedł do kosza.
Wrócę do tytułu za rok, kiedy wydadzą nowego Patcha "be sure two weeks" albo "massive FPS increase".
Z jednej strony szkoda mi chłopaków, na pewno nie było ich zamiarem wydanie takiego następcy Iła ale z drugiej strony pozostaje spory niesmak, że dałem/daliśmy nabić się w butelkę - bo inaczej nie nazwę wydania gry w fazie "jakoś to będzie".
Generalnie uważam, że jak głosi przysłowie "z gówna bata nie ukręcisz" i chyba więcej mówić nie trzeba. Bo skoro ktoś potrafi zrobić Wings of Prey z grafiką tak piękną, że aż żal w sercu ściska, że to typowy Arcade to developerzy CLODa naprawdę nawet przy działającym w 110% Cliffs Of Dover szału by nie zrobili.
A zabiegi typu wyłączania chmur po prostu przemilczę, w RC znowu je włączą (no bo jak to bez chmur na niebie..) i na bananowym forum znowu podniesie się wrzawa, że wszyscy mają massive performance decrease.. - a przecież było już tak dobrze..
I tak na koniec - bo zrobiłem mały OT (mam nadzieję, że Panowie Moderatorzy wybaczą) - powiem tak.. mija rok od premiery CLODa, rok to naprawdę wystarczająco dużo czasu żeby zrobić z tym tytułem coś więcej niż to co jest w tej chwili. A nadal jest to co jest - niegrywalne, zabugowane, z "no impact" drzewami i bladą ziemą.
Paaaanieee! Daj Pan spokój!
* owe + 5 FPS zostało osiągnięte chyba dzięki wyostrzaniu tekstury ziemi tylko w bliskiej okolicy samolotu, braku chmur, zabraniu tekstur budynków w dalszej odległości od samolotu. - przynajmniej u mnie takie zmiany nastąpiły po Beta Patchu.