Przykro mi bardzo Sun, al kompletnie nie masz racji.
Nauka, która zajmuje się zagadnieniami zaho9wania pocisku w lufie to balistyka wewnętrzna. W momencie strzału działaja dwie siły jedna na pocisk wyrzucając go z lufy, druga identyczna co do wartości, ale o przeciwnym zwroci, działa na czoło zamka przez dno łuski (w broni automatycznej). Jeżeli energia pocisku jest mała, powiedzmy 90J, to do zaryglowania zamka wystarczy masja jego bezwładności (dość mała) i nie potrzeba go ryglować, otwprzy się z opóźnieniem wynikającym z tejże bezwładnści. Jest to możliwe (w rozsądnej masie zamka) do mniej więcej energii pocisku Makarowa (9x17mm). Powyżej tej energii masa zamka, awięc i całej broni byłaby masakryczna, więc WSZYSTKIE w miarę działajace konstrukcje opierają się na ryglowaniu (chwilowym) lufy z zamkiem, inaczej doszłoby do riozerwania łuski i zacięcia. Klasyczna konstrukcja Browninga opiera się nie na obrocie, tylko na opuszceniu tylnego końca lufy z komorą nabojową wymuszone łacznikiem (Colt 1911) lub brodą lufy (VIS, Browning HP). Ryglowanie przez obrót (pierwsze to Steyer -Roth) jest też znane dość dawno, obecnie stosuje je tylko Beretta (kwestia działania w trudnych warunkach).
W miomencie odawania strzału lufa jest nieruchoma w każdym systemie, natomiast potem w broni z zamkiem swobodnym do tyłu porusza się tylko zamek, a w broni zaryglowanej zamek z lufą razem pzrez kilka mm, a następnie po rozłaczeniu tylko zamek. Nieststy nieruchoma lufa wcakle nie decyduje o celności. Kiedyć w centralnym zapłonie królowały rewolwery (mówię o mistrzostwach świata i olimpiadach) - niby super, żadnej części ruchomej i lufa nieruchoma, długa (152mm), ale obecnie w centralnym zapłonie widać w większości pistolety i to z nich strzela czołówka, mimo, że po strzale porusza się zamek w tył. Teoretycznie rewolwer powinien być celniejszy, a nie jest, dlaczego - bo ma dużo wyżej lufę nad nadgarstkiem - nie da się dobrze ukształtować rękojeści, oś obrotu podrzutu jest wysoko..
Nie ma obecnie możliwości stworzenia udanego niezaryglowanego pistoletu w kalibrze 9x19mm i tyle.
Ta tak na szybko, myślę, że Razor to wyłoży lepiej ode mnie.