Autor Wątek: Nowe mapy w DCS  (Przeczytany 116519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe mapy w DCS
« Odpowiedź #105 dnia: Października 10, 2013, 10:11:27 »
Ciekawe, że mapy mogą teoretycznie pokrywać glob, ale silnik nie "obsługuje" krzywizny globu;)
Wczesne FSy, chyba do wersji FS8, też nie miały sferycznego modelu Ziemi. Jakoś im to nie przeszkodziło wymodelować cały świat. Mimo to, nie sądzę, że ED ma ambicję do stworzenia modelu całej Ziemi. Przy obecnym tempie prac dopiero moje wnuki mogłyby się tym cieszyć.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Października 10, 2013, 10:25:36 »
Jakto? ;) Przecież kilka postów wyżej jest napisane:

(...)
6- World can be as large as the designer wishes them to be, it is more of a question of development time / map detail.
7- Option to project map on globe surface.

Jak dla mnie to nic z tego nie wynika, poza faktem, że można zrobić cały glob. Pozostają pytania, kto to zrobi, komu się będzie chciało i za ile (czasu i pieniędzy)? :). Według mnie będzie to jednak modułowość, przynajmniej w pierwszych latach podzielając pogląd:

Przy obecnym tempie prac dopiero moje wnuki mogłyby się tym cieszyć.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #107 dnia: Października 10, 2013, 11:30:28 »
Nie ma takich ambicji i nie sądzę, bardziej to należy odbierać, że EDGE umożliwi stworzenie każdej scenerii. Glob w DCS to byłoby zapewne parę (lub nawet może paręnaście) terabajtów, nie podskoczą w tym temacie do serii FS. Jeśli SDK będzie fajny, pewnie map będzie więcej, ale to może Nevada, Normandia i Gruzja na tę chwilę, a userzy zrobią Afganistan i może ktoś się rzuci na Wietnam.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

_michal

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Października 10, 2013, 11:51:17 »
Jeśli SDK będzie fajny, pewnie map będzie więcej, ale to może Nevada, Normandia i Gruzja na tę chwilę, a userzy zrobią Afganistan i może ktoś się rzuci na Wietnam.

Jak dotąd o SDK nie wiadomo praktycznie nic poza tym, że będzie dostępne dla tych którzy dorzucili się na DCS: WW2 i (prawdopodobnie) podpiszą NDA. Do tego nie wiadomo też czy będzie nim można robić mapy inne niż rozbudowywanie Normandii.

Fajnie by było gdyby wypuścili otwarte, publiczne SDK w stylu FSX, X-Plane czy Strike Fighters, ale jeśli miałbym zgadywać to pewnie to będzie bardziej w stylu tworzenia samolotów, czyli umowa, status partnera i NDA.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Października 10, 2013, 12:22:39 »
(...)
Jak dla mnie to nic z tego nie wynika, poza faktem, że można zrobić cały glob. Pozostają pytania, kto to zrobi, komu się będzie chciało i za ile (czasu i pieniędzy)? :). Według mnie będzie to jednak modułowość, przynajmniej w pierwszych latach podzielając pogląd:
Ale napisałeś:
(...)poza dany obszar nie polecisz ani metra dalej, (...)
Developer może pociągnąć sam teren poza swoją scenerię, nawet jeśli nic by tam nie było, bez obiektów 3D, bez mesha – tylko same tekstury – jak jest obecnie przy scenerii Gruzji. Czyli ograniczenie, o którym napisałeś nie musi mieć już miejsca. Tylko o to mi chodziło. ;)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Października 10, 2013, 15:40:35 »
Tak naprawdę, to te gigantyczne mapy i cały glob nikomu od niczego potrzebne nie są. To bardziej jaranie się możliwościami albo ich brakiem w odniesieniu do tego softu. Średnia misja w większości simów trwa około 2 godzin i większość tego czasu spędza się na dolocie nad cel. Przez ten czas nie pokrywamy jakiegoś znacznego procentu mapy. Rozumiem, że dla symulacji cywilnych, gdzie cała zabawa polega na planowaniu nowych tras, zwiedzaniu nowych lokacji, nawigacji, radzenia sobie z pogodą, brak wielkich map i odwzorowania świata może być problemem, ale w symulacjach bojowych? Bardziej istotne jest, żeby te mapy dobrze wyglądały i nie muliły, czego nie można powiedzieć obecnie o Gruzji i okolicach. Kanciaste górki, słabe miasta i lasy, o drogach już nie wspominająć (tekstura asfaltu często lewituje jakiś metr nad ziemią).

Często widziałem dyskusje, gdzie ludzie się dziwią, że War Thunder ma taką super grafę i działa płynnie, a inne simy nie i odpowiedź zawsze sprowadzała się do jednego - bo mapy są większe. Pytanie, czy wielkie mapy są naprawdę czymś, czego nie można by poświęcić dla większej płynności i jakości wizualnej?

Ogólnie to wiem, że ostatnio brzmię jak mega hejter w kwestii DCSa, ale kiedy rok temu wjechał World, to spodziewałem się, że sprawy zaczną iść w dobrym kiedynku, ale póki co nie zobaczyłem nic, co przekonałoby mnie, ze DCS zacznie być eleganckim kawałkiem softu, na co w pełni zasługuje. Silnik powinien być priorytetem od samego początku, bo to on jest największym problemem tego sima, tymczasem największym nwesem było wypuszczenie SDK do czegoś, co jeszcze nie wyszło i co (sądząc po ostatnich screenach) wcale wielkiej rewolucji nie dokona. W dodatku to SDK nie pozwala na robienie fanowskich map.

Nie wiem, może ja za wiele oczekuję, ale polityka ED kompletnie mi umyka.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Października 10, 2013, 15:47:27 »
Znów wszystkich podpinasz pod swoją wizję symulatorów. Dla mnie jedne z najlepszych misji bojowych to były loty ciężkimi bombowcami w CFS3. Mapa w tym simie była taka:

Jeśli RRG zrobi kiedyś tego B-17 to latanie nim nad maleńką mapką ma tyle samo sensu co F/A-18 w Armie.

Wczoraj chyba doszliśmy do porozumienia, że nie jesteś targetem w który celuje ED z DCS. :) Jeśli masz ochotę latać nad znaczkami pocztowymi, to proszę bardzo, ale są też tacy którzy wolą większą mapę i dłuższe misje. Do tego mając dużą mapę można do stworzenia misji wykorzystać jej fragment, mając małą mapkę długiej misji nie zrobisz.

A War Thunder to nie symulator.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Października 10, 2013, 16:22:02 »
Kupiłem wszystkie ich produkty do tej pory, więc chyba jednak jestem targetem. Z bombowcami to się zgodzę, że mała mapa jest nierealistyczna. Zresztą tak naprawdę nie chodzi wcale o rozmiar, tylko wygląd i działanie samego silnika, oraz w ogóle dostępność tych map. Cokolwiek ED nie zamierza zrobić, to niech się zepnie w tych wysiłkach, bo niebawem targetem zostaną masohiści i hipsterzy, którzy lubują się w sofcie, który potrafi zamęczyć każdego kompa i to wyświetlając teren gdzie geometria jest na poziomie Iłka.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Października 10, 2013, 17:15:31 »
Pozwolę sobie na mały offtop. Za każdym razem, gdy ktoś wspomina CFS3, to mi się łezka w oku kręci. Ja bardzo lubiłem tego sima, jaki by on nie był, i jego klimat. A z dodatkiem Firepower to już w ogóle :)
Co do tematu. Ja już tylko czekam, żeby przed śmiercią jeszcze zdążyć MiGiem-21 polatać. Potem, choćby potop.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Października 10, 2013, 18:23:03 »
Oby to było przed premierą Jet Thunder (tak, to jeszcze żyje!).

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Października 10, 2013, 19:46:38 »
Jaja se robisz? O cholera, faktycznie :D  No cóż, wypada życzyć chłopakom szczęścia, bo będą go potrzebować.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #116 dnia: Października 10, 2013, 20:05:22 »
Fighter Ops też nie potrafi umrzeć...

http://www.youtube.com/watch?v=zKhEw7nD9C4
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2013, 20:42:21 wysłana przez Kusch »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #117 dnia: Października 11, 2013, 21:38:33 »
Kolejne informacje, z których dowiemy się, że mapa w obecnej postaci zajmuje jedynie 26 GB:  :icon_eek:

http://forums.eagle.ru/showthread.php?p=1902741#post1902741

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #118 dnia: Października 11, 2013, 21:55:27 »
I jest mniejsza od mapy w Rise of Flight... pure genius  :o

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #119 dnia: Października 11, 2013, 22:54:14 »
Kolejne informacje, z których dowiemy się, że mapa w obecnej postaci zajmuje jedynie 26 GB:  :icon_eek:

A Ktoś chciał całą Ziemię mieć w DCS. Lol.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl