Autor Wątek: Nowe mapy w DCS  (Przeczytany 116546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe mapy w DCS
« Odpowiedź #645 dnia: Maja 04, 2024, 05:34:34 »
Chyba to są jakieś ograniczenia DCS, że mapy muszą być takie wygładzone. Niema gwałtownych uskoków terenu co daje dla mnie odczucie grania na niskich detalach. Może mi się DCS opatrzył, że widzę wszędzie te same drzewa i budynki? Zamiast zima/lato mogłoby być do wyboru IFR/VFR, gdzie do grania w sieci ładowałby uproszczoną siatkę wysokości natomiast w VFR nie tylko gęstsza siatka ale też jakieś budynki i drzewa dla danego regionu świata. W MFSF można dograć jakieś "Landmarks" i za taką cenę powinna być podmiana modeli na coś przyjemniejszego.

Do latania na przyrządach pewnie będzie ok ale VFR nie wygląda dla mnie wyjątkowo i na większym zbliżeniu to mógłby być zrzut z podstawowej mapki.

Nie wiem czemu idą w taki duży obszar. Osobiście chciałbym coś o połowę mniejszego ale za to bardziej oddającego klimat miejsca i tego co widzę na Google Maps.

« Odpowiedź #646 dnia: Maja 04, 2024, 12:03:14 »
Wszystko fajnie, ale dystans ładowania tekstur wysokiej rozdzielczości na budynkach to dramat. Trzeba podlecieć na 50-100 metrów żeby się załadowały tekstury wysokiej jakości. Niech dadzą jaką opcje do zwiększenia tego dystansu. No chyba że 32GB ramu to za mało! A jak u was z dystansem ładowania tekstur hd na budynkach?
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2024, 12:05:08 wysłana przez KosiMazaki »
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #647 dnia: Maja 04, 2024, 16:58:21 »
Zerknij może w ustawienia, u mnie nie ma problemu z odczytywaniem tekstur. Zobacz czy masz zapas miejsca na dysku, bo czasem jak jest go mało to tekstury w DCS lubią płatać figle.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #648 dnia: Maja 04, 2024, 18:23:30 »
Zerknij może w ustawienia, u mnie nie ma problemu z odczytywaniem tekstur. Zobacz czy masz zapas miejsca na dysku, bo czasem jak jest go mało to tekstury w DCS lubią płatać figle.
Miejsca 150 GB, ustawienia na max. GF 4090, i7 13700k, 32 GB ramu a jednak na wielu budynkach przy maksymalnym zbliżeniu widoku doczytuje
tekstury wyższej rozdzielczości prawie jak je mijam.

« Odpowiedź #649 dnia: Maja 04, 2024, 18:40:59 »
Też nie mam takiego problemu. Masz tę mapę na SSD M.2?

Sprawdź w ustawieniach: Visibility Range (mam Extreme), LOD Switch factor (mam 1.5) plus ewentualnie preload radius (mam 60000).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #650 dnia: Maja 04, 2024, 19:01:11 »
Wszystko fajnie, ale dystans ładowania tekstur wysokiej rozdzielczości na budynkach to dramat. Trzeba podlecieć na 50-100 metrów żeby się załadowały tekstury wysokiej jakości. Niech dadzą jaką opcje do zwiększenia tego dystansu. No chyba że 32GB ramu to za mało! A jak u was z dystansem ładowania tekstur hd na budynkach?

Tak, znany problem nowych obiektów na mapie, w Synai też masz, dotyczy niektórych nowych budynków tylko, kwestia LOD i ładowania się tekstury.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #651 dnia: Maja 05, 2024, 00:56:21 »
Masz tę mapę na SSD M.2?
Tak M2.
Sprawdź w ustawieniach: Visibility Range (mam Extreme), LOD Switch factor (mam 1.5) plus ewentualnie preload radius (mam 60000).
Visibility Range  Extreme, LOD Switch factor 2, preload radius 150000.
Tak, znany problem nowych obiektów na mapie, w Synai też masz, dotyczy niektórych nowych budynków tylko, kwestia LOD i ładowania się tekstury.
Fakt na Synaju też to występuje ale miej się rzuca w oczy a budynków na Synaju 20 razy więcej. W sumie to na więcej map mogli by poprawić LODY
tekstur, wzorem jest Syria i Kaukaz tam jest najlepiej pod tym względem.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #652 dnia: Maja 05, 2024, 10:52:09 »
Wczoraj polatałem ze znajomym 2h tylko po okolicy Murmańska, wsiedliśmy w Mi-8 i zrobiliśmy sobie wycieczkę po wszystkich miejscowościach, portach, aż do Morza Barentsa. Świetna mapa, pod wieloma względami i jak na EA to trzeba przyznać, że jest nieźle zaawansowana i tak pod względem wykonania. Nie żałuję kompletnie i na pewno będę ją częściej używał. Wydajnościowo w 2D jest super, w VR niestety tak sobie (mowa o niskim pułapie), ale to za sprawą Speed Trees, które zresztą też obciążają i 2D, a niewiele to daje. Oni tu użyli jakiś innych drzewek niż na Kaukazie, więc jak są duże połacie powoduje to już klatkozę. Co ciekawe las bardziej wydajnościowo wpływa na FPS niż cały Murmańsk. Jest pewien myk z LOD, opisałem go tu i jak ktoś chce zagłosować na temat wydajności tej mapy, aby to poprawili to bardzo proszę (trzeba podać mail, przyjdzie mail aktywujący i tyle z całego zabiegu) https://kola.orbxdirect.com/posts/25/bad-performance-in-vr-at-low-alt-caused-by-forest-optimization.  Dzięki.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #653 dnia: Maja 06, 2024, 11:53:57 »
Tak do porównania:

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #654 dnia: Maja 06, 2024, 12:09:20 »
Trochę naciągane, obszar w wysokiej jakości sporo mniejszy :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #655 dnia: Maja 06, 2024, 12:15:52 »
Tzn? W DCS masz ten obszar w Kola, Kaukaz nawet mniejszy tak na prawde bo tam idzie po luku.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #656 dnia: Maja 07, 2024, 18:52:54 »
Ja pitolę. Stąd niektóre te same problemy z SA map. On przyniósł je tutaj. 8)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #657 dnia: Maja 08, 2024, 13:21:53 »
Nie brzmi to dobrze, a do takiej mapki samolot Mig-25 już by miał sens. Trochę mam mieszane uczucia czy nie zrobić zwrotu ale jednak nie ma nic ciekawego zielonego.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #658 dnia: Lipca 07, 2024, 22:37:02 »
No i wydało się haha:

Berlin Schönefeld Airport, żadna tam Fulda.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #659 dnia: Lipca 08, 2024, 10:54:14 »
O kurczę, toż to przedmieścia Szczecina! ;) Super, może będę mógł pokręcić się po okolicy.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb