Autor Wątek: Nowe mapy w DCS  (Przeczytany 116804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nowe mapy w DCS
« Odpowiedź #660 dnia: Lipca 08, 2024, 12:39:52 »
Teoretycznie, jak robią mapy po 400km to jest szansa o zahaczenie o Polskę, ale też zależy w którą stronę to pójdzie, może być 400km na zachód tylko ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #661 dnia: Lipca 08, 2024, 14:14:57 »
Jest sporo ciekawych lotnisk w NRD-owskiej części Niemiec niedaleko Berlina, np. Peenemünde czy Finow przy Eberswalde. Jak by je robili to Szczecin powinni sięgnąć.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #662 dnia: Lipca 08, 2024, 15:11:34 »
niedaleko Berlina, np. Peenemünde

:o Niedaleko? No weź. :D 200km, to nie niedaleko.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #663 dnia: Lipca 08, 2024, 15:53:42 »
Berlin Schönefeld Airport, żadna tam Fulda.
Skąd wiadomo że to nie Fulda która sięga do Berlina?
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #664 dnia: Lipca 08, 2024, 17:17:09 »
Skąd wiadomo że to nie Fulda która sięga do Berlina?

Fulda to przesmyk, od granicy dawnego NRD, nie siegala do Berlina, przesmyk szedl od granicy do Frankfurtu: https://en.wikipedia.org/wiki/Fulda_Gap.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #665 dnia: Lipca 08, 2024, 18:23:56 »
Fulda to przesmyk, od granicy dawnego NRD, nie siegala do Berlina, przesmyk szedl od granicy do Frankfurtu: https://en.wikipedia.org/wiki/Fulda_Gap.
Tego gdzie jest Fulda nie musisz mi mówić, pytałem skąd wiesz że na tej mapie nie będzie Fuldy? Jeżeli Frankfurt nad N był by w lewym dolnym rogu to
to lotnisko mogło by być w prawym górnym rogu i mogło by się wszystko zmieścić na jednej mapie. Jeżeli ktoś rozpoznał teren z Fuldy a ktoś inny z lotnisko spod Berlina to możliwe że znamy przybliżony kwadrat mapy. Oczywiście spekulacje które na pewno się nie sprawdzą. :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #666 dnia: Lipca 08, 2024, 20:03:33 »
Mapa by musiał mieć wtedy około 500km na 450km (Normandia 2 ma 400 x 400 km) by sięgnęło to Fuldę i to tak bardzo rozsądnie licząc - granica Polski, aż do lekko za Frankfurtem. To możliwe, ale byłaby to jedna z największych map (i w zasadzie sam ląd) i wtedy szczerze nie sądzę, by tak dużą mapę nazwali po prostu w sumie mało znaną nazwą - Fulda, zamiast po prostu DCS: Germany. Przy tak dużej mapie, np. taką część Polski, w takim wypadku trzeba by nazwać Przesmyk Suwalski ;) bo tam by był dla przykładu, a nie DCS: Poland. Dlatego piszę, że nie będzie to Fulda (nie chodzi mi o zawartość, bo tam może to być jak najbardziej) i nawet mogę się o to założyć. Może zawierać ten fragment, oczywiście, ale skoro mapa sięga tak daleko i będzie tak duża, to nie nazwą ją małym fragmentem, tylko DCS Germany. Marketingowo byłby to strzał w kolano.
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2024, 23:25:48 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #667 dnia: Lipca 08, 2024, 23:08:08 »
:o Niedaleko? No weź. :D 200km, to nie niedaleko.

Obstawiam, że mapa zahaczy o północne rejony Niemiec 😉. Ale co będzie to jak zwykle prędzej czy (raczej) później zobaczymy.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #668 dnia: Lipca 08, 2024, 23:12:00 »
Obstawiam, że mapa zahaczy o północne rejony Niemiec 😉. Ale co będzie to jak zwykle prędzej czy (raczej) później zobaczymy.

Powiem tak, wcale bym się nie zdziwił jakby poszło w tę stronę, oni lubią piasek, dużo piasku, ale na drugim miejscu jest woda i dużo wody. ;D

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #669 dnia: Lipca 09, 2024, 17:46:54 »
Hmmmmmm Pustynia Błędowska, Zatoka Gdańska, to całkiem sporo piasku i wody...
« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2024, 18:52:03 wysłana przez KosiMazaki »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #670 dnia: Lipca 10, 2024, 10:25:45 »
Hmmmmmm Pustynia Błędowska, Zatoka Gdańska, to całkiem sporo piasku i wody...
+100! Ja nie lubię map gdzie nie ma wody, duża woda jest takim odnośnikiem w nawigacji a na mapach bez dużej wody czuję się źle. Z kolei na mapach w 90% złożonych z wody też jest do uja ale takie Midway i Pearl Harbor chętnie bym przytulił.

« Odpowiedź #671 dnia: Lipca 11, 2024, 09:02:53 »
Ktoś wie czemu produkcja ich map jest tak wolna? Obecnie jest AI, sporo rzeczy można automatyzować przy produkcji. Są zdjęcia satelitarne, większe miasta nawet mają budynki 3D. Już lata temu widziałem jak automat robił mapy miast i trwało to moment.
A tu jakieś pyrtki 400x400 km co nie jest nawet godziną lotu dla tak powolnego samolotu jak A-10.
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2024, 09:03:47 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #672 dnia: Lipca 11, 2024, 09:38:37 »
Może dlatego? ;)

Ale tak na poważnie, myślę, że jeszcze jadą na klasycznych metodach (zawsze można się pochwalić ile to pracy ;) ), a z drugiej strony za szybko to niech tych map już tak nie wydają. Dysk puchnie, a i tak to wybrane fragmenty. Wolałbym już dostać wreszcie ten cały świat jak w MSFS z opcją autogenu i zwykłych tekstur (jak Kaukaz). Mi tam się nie pali by zaczęło ich być tryliard, zresztą wg. mnie sami zobaczą niebawem, że to błędne koło. Ponieważ zakup będzie blokowany przestrzenią dyskową, więc mogę podejrzewać, że nowe mapy będą sprzedawać się coraz gorzej z każdą nową wydaną. A co do AI, pewnie można tak zrobić, a potem łatać ręcznie, wszystko kwestia narzędzi. Może wtedy też ceny by spadły.

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #673 dnia: Lipca 11, 2024, 09:51:06 »
Bo na takie cuda wianki to stać Microsoft, a nie studio, które ma problemy dowieźć do końca wszystkie rozpoczęte w ostatnich latach projekty.

Zdjęcia satelitarne kosztują, nie zawsze są dostępne w zadowalającej jakości a do tego scenerie puchną do setek GB. ChatGPT budynków do symulatora Ci nie wygeneruje, potrzebujesz dedykowanych rozwiązań, a potem jeszcze dopasować je do swojego produktu. Wszystko kosztuje, a scenerie w DCS raczej nie sprzedają się w gigantycznych ilościach.

Zresztą problemem może być też dostępność danych w interesujących nas obszarach. Nie bez powodu Microsoft Flight Simulator większość aktualizacji scenerii skupia na Ameryce i Europie. Nawet w MSFS rejon Półwyspu Kola czy inne antypody rewelacyjnie nie wyglądają. Dużo jest obszarów w niskiej rozdzielczości, z nierówną kolorystyką, wypalonymi na zdjęciach chmurami itp.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #674 dnia: Lipca 12, 2024, 08:49:00 »
Co do mapy Afganistanu, jestem trochę zawiedziony, jakość tekstur mamy całkowity miks - od bardzo fajnych, do rozmazanych (pomimo, że obejmuje to obecnie wydany obszar). Mamy jakby miks foto tekstur i tekstur robionych i co gorsza pełno ostrych przejść między nimi. W FS2004 nazwałbym to bałaganem autogenu, że coś się zwaliło podczas instalacji, ale mamy 2024. Daleko tu do Syrii ...

Do tego po huk, oni dodali takie napisy, zasłaniają mapę, nawet jak się przybliży:

Mapka też została wykastrowana jeśli chodzi o FOB, sprawdziłem kilka lokacji, albo ich nie ma, albo wstawili w to miejsce jakieś wioski.
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2024, 09:17:05 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl