Autor Wątek: Odpalanie Mavericka z Hoga  (Przeczytany 47060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Odpalanie Mavericka z Hoga
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 07, 2012, 20:30:44 »
Yoyo ale u ciebie w poradach nic nie widzę na temat mavericka kierowanego z TGP.

Zdania zaczynamy wielką literą, a kończymy kropką.
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2012, 20:48:58 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 07, 2012, 23:06:52 »
Zaczynając od początku................ :roll:
Wybieramy na prawym "MFD" zakładkę "TGP"(klawisz "K" na klawiaturze), a następnie u góry wyświetlacza "A-G".
Pojawia się podgląd Z "TARGETING POD (TGP)" szukamy swojego celu, klawiszami  " , . / ; " na klawiaturze, żeby móc to robić wyświetlacz musi być w zielonej ramce/obwódce(SOI), włącza sie to przytrzymując "K" dla prawego "MFD", dla lewego "H". Ustawiamy "TGP" na swój cel i klikamy "lctrl+strzałka w górę" tak by pojawił się napis "POINT", gdy sie pojawi, przytrzymujemy przez 2-3s "lctrl+ strzałka w górę". Następnie wybieramy na prawym "MFD" zakładkę "MAV" (również musi być w zielonej ramce/obwódce), poczym przytrzymujemy na klawiaturze klawisz "V" kamera mava powinna naprowadzić sie na cel który namierzyliśmy wcześniej przez "TGP". Jeśli chcemy przybliżyć obraz wystarczy kliknąć "V". Żeby zalockować mava na celu klikamy "lctrl+strzałka w górę" tak aby nić pionowa i pozioma połączyły sie w środku wyświetlacza. A teraz najtrudniejsze :evil: "ralt+spacja".
Oczywiście wcześniej musisz wybrać Mavericka z "DSMS".

A tak na marginesie, ja nauczyłem sie tego z treningów które są w grze, wiec ty pewnie też mógłbyś.
Mam nadzieje że moderatorzy wybaczą mi moje błędy w poście. :evil:
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 08, 2012, 00:59:52 »
http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3173624/Re_How_to_use_weapons_Picture_.html#Post3173624 po angielsku, ale z obrazkami krok po kroku. Swoją drogą już chyba kilka razy był ten link dawany...

« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 04, 2013, 00:08:18 »
Witam ponownie. Miałem przerwę i znowu chyba coś zapomniałem. Gdy na TGP ustawię już POINT i dam U, to dostaję NOT SOI i przy przełączeniu guzikiem na MDF, na Mavericka nie mogę go nakierować na punkt wyznaczony na TGP za pomocą "long V". Co robię źle? Rozumiem, że dla niektórych moje pytania są śmieszne, lecz początkującemu ten sim może naprawdę zamieszać w głowie ;).

Poprawki Zfrr.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2013, 00:30:04 wysłana przez Zefirro »

poko24

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 04, 2013, 08:11:47 »
Dzieje się tak, ponieważ Twój Maverick jest NOT SOI (Not Sensor Of Interest), czyli nie ustawiłeś go jako nadrzędny czujnik. Prawdopodobnie TGP jest w danym momencie nadrzędny. Aby przełączyć SOI na Mava naciśnij "MAV" na MFD dwa razy. Pierwsze wciśnięcie przełącza obraz na ten z czujnika pocisku, a drugie wciśnięcie ustawia SOI właśnie. Innym sposobem jest użycie tzw. Coolie Switch (Przełącznik "Coolie") na HOTAS - jeżeli obraz z Mavericka masz na prawym MFD, to trzymasz Coolie Switch w prawo (domyślnie klawisz "K") przez jakąś dłuższą chwilę (krótkie wciśnięcie w prawo przełączy tylko między kolejnymi trybami MFD).
Przeczytaj sobie część "Sposób Użycia" tutaj: http://yoyosims.pl/DCSA10CLekcja3.html

Offline laxentis

• *
  • Kamikaze z przypadku
    • ArmA Coop Corps
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 04, 2013, 11:24:03 »
O ile dobrze pamiętam, to China FWD Long działa jako "Slew all to SPI", więc niezależnie od SOI powinno MAVa ustawić. Moja diagnoza - brak ustawionego SPI.

« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 04, 2013, 12:44:40 »
Klawisz U (Coolie switch up) przełącza SOI na HUD, dlatego wyświetla ci się NOT SOI na MFD. Gdy na TGP ustawisz POINT na celu, wciśnij "long Up LCtrl" (TMS Up long), żeby ustawić SPI na celu. Potem możesz przełączyć SOI na Mavericka i i za pomocą "long V" (China hat forward long), nakierować go na wybrany punkt.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 04, 2013, 13:35:06 »
Jaro70000 ma rację. Nie zauważyłem mobo2, że napisałeś "dam U". Rzeczywiście "U" to funkcja Coolie Switch Up, czyli SOI staje się HUD. Musisz dać Coolie Switch w prawo lub lewo w zależności na którym MFD wyświetlasz obraz z Mavericka.

« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 05, 2013, 23:04:51 »
Wielkie dzięki panowie. Pomogło, aczkolwiek nadal mam problem z tym, że czasami złapię cel na TGP i jest POINT to na Mavericku (mam go w zielonej ramce), ale Mav  nie chce się nakierować i pojawia się "gimbal limits".

Poprawki Zfrr.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2013, 02:48:25 wysłana przez Zefirro »

poko24

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 05, 2013, 23:30:11 »
"Gimbal limits" oznacza, że sensor nie może zwrócić się w kierunku celu, który jest poza polem obrotu i widzenia. Ruchomy czujnik TGP może prowadzić obserwację o wiele szerszego obszaru. A sensor Mavericka jest na czubku rakiety zamknięty w osłonie.

« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 06, 2013, 01:33:37 »
Ok, to działa ;-). Teraz mam problem, gdy na TGP mam cel i jest "point", to często na Mavericku nie można ustawić... (Tu autor chyba zgubił słowo. Zfrr)

Poprawki Zfrr.
Brak logiki, pisownia leży. Do tego brak poprawy i posiadanie więcej niż jednego konta. Na dobry początek +20. Gdy wrócą trzej królowie, to zabawa pewnie się rozkręci.

EDIT:
Zamiast tego wrócił Mazak i rozdał banany.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2013, 02:58:45 wysłana przez Zefirro »

poko24

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 06, 2013, 11:09:44 »
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale teraz prawdopodobnie problem leży w zbyt dużej odległości do celu. Musisz się zbliżyć na mniej niż 9 mil, by Maverick "zalockował" obiekt (po lewej stronie na MFD przy aktywnym obrazie z Mavericka jest przedstawiona odległość na wykresie DLZ: http://yoyosims.pl/sites/default/files/Obrazki/DCSA10/Mav_nolock.jpg). Trzeba też zwrócić uwagę co podwieszasz pod skrzydłami - system naprowadzania wersji D i G pracuje w podczerwieni, a G i H ma sensor elektro-optyczny, który będzie miał problem namierzyć cel w nocy lub we mgle. Nie jestem w stu procentach pewien, ale czujnik wersji G i H przy idealnej przejrzystości powietrza za dnia powinien szybciej obramować cel niż sensor IR wersji D i G.
Jest też błąd w simie - jeśli projektant misji ustawi jednostki na FARP, te obiekty staną się wyjątkowo trudne do "zalockowania" nawet w idealnych warunkach atmosferycznych.

« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 07, 2013, 20:59:57 »
Jezeli cel sie nie porusza, a masz go "zlockowanego" na TGP, to mozesz odpalic Mava uzywajac correlate mode.
Tutaj tutek:
http://youtu.be/sFAA9kIguZM

poko24

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 07, 2013, 21:11:57 »
^ Jeśli "nosisz" AGM-65H, TGM-65H, AGM-65G, TGM-65G, AGM-65K lub CATM-65K ze sobą. Z najbardziej popularną wersją "D" tryb Force Correlate nie działa niestety.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 06, 2013, 18:12:53 »
Jako ciekawostkę podam, że można odpalić Mavericka bez pomocy TGP i bez problemu z utratą stabilizacji obrazu podczas przesuwania sensora.

Powiecie pewnie, że odkopuję temat, jednak to coś nowego, przedtem wszyscy mieli problemy z utratą stabilizacji obrazu podczas przesuwania sensora.

Stosuję w tym celu force correlate, ale tylko po to, aby ustabilizować kamerkę względem ziemi podczas kierowania pocisku na cel, potem wyłączam force correlate i lockuję cel normalnie.
Dzięki temu można atakować cele, które jak zaczną uciekać to nie zmyli to pocisku (bo w trybie force correlate cele ruchome nie są śledzone).

Tutaj jest poradnik:
http://www.youtube.com/watch?v=D6bECn3RJ8Q&feature=youtu.be