Autor Wątek: Red Tails (2012)  (Przeczytany 13960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Odp: Red Tails (2012)
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 11, 2012, 03:54:50 »
Mamy przecież sporo dobrych komedii osadzonych w koszmarnych czasach wojny i okresu "wielkiej trwogi"
To przeszłość. Dziś wychodzą nam szmiry w rodzaju "Hallo Hans", bo twórcom brak krztyny wyczucia.

U nas nie traktujemy historii poważnie. My się nią umartwiamy i biczujemy.
To chyba wpływ Kaczyńskich i ich popleczników z klapkami na oczach. To oni żyją nienawiścią i przeszłością - taka mentalność, potrzeba jednoczącego wroga. Wszystko jedno, czy to Żyd, mason, Tusk etc.

Moje podejście do historii jest na tym forum znane - a jeśli Pan mnie nie kojarzy, to może z tej przyczyny, że dołączył Pan kilka lat później.

Pytanie: ile by tego luzu miało być? Robienie z Lincolna łowcy wampirów to idiotyzm (ktoś tu przedawkował komiksy).
Jak już rozmawialiśmy przy okazji Euro 2012: czy można ubierać się w bikini w barwach flagi narodowej, jak to robią Amerykanki?

Za to steampunkowe machiny walczące z caratem i zaborcami? To już prędzej :) Piłsudski nie ściga wampirów, tylko dalej robi swoje. Choć nie wiem, czy nie wolałbym, aby działo się to w całkiem zmyślonej rzeczywistości, a nie naszej-alternatywnej.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

_michal

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 11, 2012, 10:35:35 »
Pan

Chyba nie będziemy sobie 'Panować' na forum? Aż tak stary nie jestem, nie czuję się też niczyim Panem. :D

Pytanie: ile by tego luzu miało być? Robienie z Lincolna łowcy wampirów to idiotyzm (ktoś tu przedawkował komiksy).

Oczywiście, że to jest idiotyzm, takie było założenie. Tak samo mi nie przeszkadza Doktor Who zamykający Hitlera w szafie.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 11, 2012, 15:02:16 »
Uważam że tylko naród który doświadczył kilkuset lat przemocy, wynarodawiania i niezliczonych okrucieństw ze strony swoich sąsiadów posiada moralne prawo do traktowania w niektórych momentach, historii w sposób humorystyczny.
Z tym zakłamywaniem, czy też , to bardziej odpowiednie określenie, kolorowaniem historii to chyba przypadłość każdego kto opowiada historię.
Od opowieści o przebiegu osiemnastki kumpeli w której przepiliśmy wszystkich, wypijając półtoralitra wódki, a potem się bawiliśmy do rana ( w rzeczywistości wypiliśmy ćwiartkę, a jako że spóźniliśmy się dwie godziny, to wszyscy już i tak leżeli nieprzytomni :D ) do bohaterskiego majora Sucharskiego nie chcącego poddać placówki ( casus identyczny jak w przytoczonym kilka słów wcześniej przykładzie).

Nie oceniajmy farmerów i ich sposobu naracji poprzez pryzmat naszych europejskich standardów. Oni są po prostu inni.  Odrobinę bardziej spontaniczni, 'odrobinę' bardziej egocentryczni i 'odrobinę' bardziej zadufani w sobie. Stąd niestrawna dla europejczyka forma.

Dobrze to wyłożyłem Panie Ramzey?

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 11, 2012, 21:32:40 »
That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 12, 2012, 08:42:00 »

Nie oceniajmy farmerów i ich sposobu naracji poprzez pryzmat naszych europejskich standardów. Oni są po prostu inni.  Odrobinę bardziej spontaniczni, 'odrobinę' bardziej egocentryczni i 'odrobinę' bardziej zadufani w sobie. Stąd niestrawna dla europejczyka

Cos w tym jest, wczoraj ogladalem Battleship, kolejna produkcje z operacjami wojskowymi i tym samym owym zadufanym podejsciem i jacy to my jestesmy cool. Chociaz do tego filmu podchodzilem od razu z luzackim podejsciem i dlatego nawet mi sie spodobal przy zagryzaniu popcornu i popijaniu coli. Chyba te "spinki" to mam glownie przy filmach lotniczych >: ] .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpnia 12, 2012, 11:06:08 »
Może nie w obecnym polskim filmie, ale w literaturze znajdzie parę smaczków z luzackim podejściem do historii narodowej - vide tetralogia Marcina Ciszewskiego. Oj chciałbym to zobaczyć na dużym ekranie..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 12, 2012, 13:29:48 »
Skoro Amerykanie się cieszą, to może i u nas podobny np. film w tym stylu o Maciarku i Smoleńsku?
To byłaby jazda, myślę, że nie do przetrawienia przez niektórych.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 12, 2012, 20:23:14 »
http://blogbiszopa.pl/2012/06/wojna-integracyjna/

Fajny blog, nawiasem mówiąc

I siła mediów. Byłem przekonany że 'południowowietnamski żołdak zabija patriotę', od chwili w której ujrzałem tę fotografię z 10 lat temu.
http://blogbiszopa.pl/2010/05/fotografia-ktora-przegrala-wojne/

« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 12, 2012, 21:05:30 »

« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 13, 2012, 00:37:51 »
http://blogbiszopa.pl/2012/06/wojna-integracyjna/

Fajny blog, nawiasem mówiąc

I siła mediów. Byłem przekonany że 'południowowietnamski żołdak zabija patriotę', od chwili w której ujrzałem tę fotografię z 10 lat temu.
http://blogbiszopa.pl/2010/05/fotografia-ktora-przegrala-wojne/

Rzeczywiście fajny, jak ktoś nie lubi czytać na monitorze to polecam książkę.

Wolę wersję z Patrickiem Swayze :)

http://www.youtube.com/watch?v=1_I4WgBfETc

I ruskie jakoś bardziej na badguya się nadają :)

« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 13, 2012, 10:24:13 »
Nie oceniajmy farmerów i ich sposobu naracji poprzez pryzmat naszych europejskich standardów. Oni są po prostu inni.  Odrobinę bardziej spontaniczni, 'odrobinę' bardziej egocentryczni i 'odrobinę' bardziej zadufani w sobie.
Chciałbym zobaczyć jak robią komedię o niewolnikach w XVII-XVIII wieku ;).

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 13, 2012, 15:21:09 »
Chciałbym zobaczyć jak robią komedię o niewolnikach w XVII-XVIII wieku ;).

http://crushable.com/entertainment/django-unchained-trailer-quentin-tarantino-leonardo-dicaprio-christoph-waltz-jamie-foxx-423/

Mówisz - masz ;)

Komedie to mogliby zrobić pewnie o wszystkim.. Ciekawe czy kiedykolwiek zrobiliby poważny film o eksterminacji Indian, o zamykaniu ich w gettach zwanych ładnie rezerwatami.. :)

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel