Autor Wątek: Black Shark: obsługa wielu monitorów  (Przeczytany 12164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Black Shark: obsługa wielu monitorów
« dnia: Października 28, 2011, 11:15:33 »
Mam pytanie zwłaszcza do osób które natchnęły się na te same problemy co ja. Posiadam kartę graficzną HD 6950 2GB do której przy pomocy aktywnej przejściówki MiniDP – DVI Adapter udało mi się podłączyć trzeci monitor. Tak więc ostatecznie podłączyłem przez dwa porty DVI oraz przejściówkę trzy jednakowe monitory Samsung 20’ SyncMaster 205BW. Skonfigurowałem je tak że system widzi 3 monitory w tym jako główny środkowy. Po uruchomieniu Black Sharka i wyborze wyświetlania ekranu na 3 monitorach, po uruchomieniu sima jest obsługiwany tylko środkowy z podziałem na 3 płaszczyzny ekranu. Udało mi się uruchomić Black Sharka na trzech monitorach jedynie na ustawieniu systemowym windows obsługi jednego dużego pulpitu 5040x1050. Wtedy w BS po wyborze 1 ekranu odpala się wszystko jak należy. Jednak na takim pulpicie ciężko pracować w windows, wszystko jest niemiłosiernie rozciągnięte (np. przeglądarka WWW na 3 monitorach). Czy istnieje możliwość konfiguracji trzech ekranów tak, aby działały poprawnie w grze. Wiem że kilka osób pisało w różnych tematach o SoftTH, jednak nie wiem gdzie umieścić plik z biblioteką DLL programu, aby skonfigurować ten SoftTH. Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2011, 12:21:37 wysłana przez John Cool »
"Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie." Fiodor Dostojewski

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Black Shark obsługa wielu monitorów
« Odpowiedź #1 dnia: Października 28, 2011, 12:28:29 »
Mam pytanie zwłaszcza do osób które natchnęły się na te same problemy co ja. 

Ja się natycham regularnie, to może coś pomogę. Co prawda mam gejforca, ale najprostsze rozwiązanie to zapisanie oddzielnych profili w sterownikach karty. Do grania w BS zwyczajnie wczytuję profil z zapisanymi ustawieniami horizontal span (niech szlag trafi NVidię i MS za usunięcie tego trybu z Visty i Win 7, przerzucanie winy nawzajem na siebie i udawanie, że nie wiadomo w czym problem). Jak wyłączam grę wczytuję profil z pojedynczym monitorem i szafa gra.

Odp: Black Shark: obsługa wielu monitorów
« Odpowiedź #2 dnia: Października 29, 2011, 10:13:15 »
Żonglerka profilami sterowników karty to jakieś rozwiązanie, jednak dość uciążliwe. Wiem że da się DCS skonfigurować poprzez SoftTH, przynajmniej na oficjalnej stronie jest wsparcie dla tych simów. Udało mi się bibliotekę DLL tego softu wrzucić do katalogu BIN sima wraz z innymi plikami DLL.  Nie przy samym włączeniu sima, ale ładowaniu samej misji dostałem zapytanie o zgodę na utworzenie profilu. Pojawił się plik obok bibliotek DLL config.SoftTHconfig. Jak go edytuje widzę że program wykrył 3 monitory i ładuje poprzez plik profil pulpitu 5040x1050. Jednak po uruchomieniu sima i załadowaniu misji nic się nie zmieniło. Próbowałem w ustawieniach sima poszukać nowego wyświetlacza 5040x1050, jednak nic takiego nie zostało utworzone (po stworzeniu profilu przez config.SoftTHconfig). Pewnie rozwiązaniem jest edycja któregoś z plików samego sima, jednak do tego jeszcze nie doszedłem. Jeśli ktoś miał styczność z SoftTH i udało mu się go skonfigurować właściwie prosiłbym o informacje w tym wątku. Jeśli uda mi się samemu coś więcej zdziałać podzielę się tą informacją, myślę że jeszcze nie jedna osoba stanie przed takim problemem.   
"Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie." Fiodor Dostojewski

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #3 dnia: Października 29, 2011, 11:56:56 »
Erm, a czy odpalacie BS w trybie fullscreen czy okienkowym? U mnie na dwóch monitorach trzeba było modyfikować plik lua,bo  akurat drugiego monitora używam do wyświetlania szkwała i ABRISa, ale sprawdzałem i rozciągnięcie pulpitu na dwa monitory też działa. Nie potrzeba do tego żadnego zewnętrznego softu.
W  Twoim przypadku wystarczy wybrać tryb rozciągania pulpitu w windzie, tryb trzech monitorów w BS, wpisać odpowiednią rozdzielczość i odznaczyć tryb full screen.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #4 dnia: Października 29, 2011, 16:25:16 »
Poniżej obrazek jak wygląda i jest skonfigurowany mój pulpit na 3 monitorach (środkowy jest głównym wyświetlaczem). DCS BS uruchamiam w trybie fullscreen, uruchamia się na środkowym monitorze. Mógłbyś coś więcej napisać o modyfikacji pliku LAU(o który plik dokładnie chodzi, rozumiem że LAU to rozszerzenie pliku?), ewentualnie wkleić swój zmodyfikowany plik z opisem modyfikacji.

Uploaded with ImageShack.us

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #5 dnia: Października 29, 2011, 16:44:00 »
Musisz Akułę odpalić w trybie okienkowym koniecznie. Lua to język w którym oskryptowany jest DCS.
Plik jest umieszczony w Ka-50/config/monitor setup i wybierasz go w opcjach wyświetlania obrazu. Ten konkretny pojawi się jako "S+C+A":
_  = function(p) return p; end;
name = _('S+C+A');
Description = 'Widok na centralnym, Szkwał i abris na lewym';
Viewports =
{
     Center =
     {
          x = 0;
          y = 0;
          width = 1680;
          height = 1050;
          viewDx = 0;
          viewDy = 0;
          aspect = 16/10;
     }
}

Shkval =
{
     x = 1680;
     y = 0;
     width = 800;
     height = 600;
     aspect = 4/3;
}

ABRIS =
{
     x = 2480;
     y = 0;
     width = 400;
     height = 600;
     aspect = 2/3;
}
Jak widać mam dwa monitory, na głównym o rozdziałce 1680x1050 wyświetlam widok główny, a na lewym o rozdziałce 1280x1024 Szkwała i ABRIS.
X i y określają współrzędne lewego górnego rogu obrazu który chcesz wyświetlić, dlatego obraz główny ma współrzeędne (0,0), parametry
width i height określają jak duży będzie obraz. Na lewym monitorze mam szkwała, którego rysowanie zaczyna się w miejscu w którym kończy się rysowanie głównego obrazu czyli w moim przypadku x=1680 i y=0 bo chcę by rysował się w lewym górnym rogu drugiego monitora. Szkwał jest w formacie 4/3 ale to raczej nie ma znaczenia i można by go ustawić inaczej. Zaraz obok niego rysuje się ABRIS którego x=1680+800(szerokość głównego okna+ szerokość szkwała) i y=0 bo rysuje się na górze. Jak widać zostaje jeszcze sporo miejsca na drugim ekranie ale nie bardzo wiem co tam wrzucić. :118:

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #6 dnia: Października 29, 2011, 22:14:36 »
Dziękuje za informacje na rozszerzonym pulpicie rzeczywiście DCS BS działa. Pojawia się jedynie konieczność do pracy z innymi aplikacjami zmiany wyświetlania na 3 połączone ekrany (w przypadku wersji rozszerzonego pulpitu przykładowo pełny ekran przeglądarki WWW jest rozciągnięty na 3 monitory). Tą sprawę całkowicie załatwia SoftTH (u mnie tylko w teorii). Konfigurując sima bez konieczności przełączania trybów pulpitu. Przykładowo poniżej video gdzie użytkownik nie przełącza trybów monitora a wszystko działa jak należy. 
http://www.youtube.com/watch?v=UEzSeyXkiHY   

« Odpowiedź #7 dnia: Października 30, 2011, 11:05:05 »
W końcu udało mi się osiągnąć w miarę zadowalający rezultat, bez konieczności zmiany trybów wyświetlania karty graficznej. Kiedy wyłączyłem w simie pełnoekranowe wyświetlanie, a pulpit Windows 7 był skonfigurowany jako jeden duży monitor 5040x1050, wybrałem wersje 3 ekranową w ustawieniach BS i tą właśnie rozdzielczość pulpitu 5040x1050. Wystarczyło raz odpalić BSa w takich ustawieniach. Potem wróciłem do ustawień pulpitu Windowsa 7 na wyświetlaniu trzech monitorów z tym że podstawowym jest lewy skrajny (i to jest warunek działania BS). Po wejściu w ustawienia sima w miejscu pokazywanej rozdzielczości jest puste okienko – ale wszystko działa jak należy. Mój dotychczasowy błąd to ustawienie podstawowego wyświetlacza jako ten na wprost (środkowy monitor). Wtedy jak pisał Mekki w monitor setup w pliku 3cameras.lua sim zaczyna wyświetlać rozszerzone okno dla 3 monitorów od wartości x = 0 oraz y= 0 czyli od środkowego monitora z pominięciem lewego. Próbowałem przy takich ustawieniach (środkowy monitor jako główny)zagospodarować lewy monitor wpisując wartość dla niego x= -1680 ale bez rezultatów. Tak więc zostałem przy ustawieniu główny monitor jako skrajnie lewy i wszystko działa, choć przyznam łatwiej się pracuje na środkowym głównym monitorze (ale wtedy przez każdym uruchomieniem sima musiałbym zmieniać główny wyświetlacz na lewy). No chyba że ktoś ma pomysł jak skonfigurować 3cameras.lua  BS tak aby działał przy włączonym głównym środkowym monitorze.     

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #8 dnia: Października 30, 2011, 13:54:41 »
_  = function(p) return p; end;
name = _('3 Screens');
Description = 'Configuration with 3 identical monitors each with its own camera';
Viewports =
{
     Left =
     {
          x = 3360;
          y = 0;
          width = 1680;
          height = 1050;
          viewDx = -1;
          viewDy = 0;
          aspect = screen.aspect / 3;
     },

Center =
     {
          x = 0;
          y = 0;
          width = 1680;
          height = 1050;
          viewDx = 0;
          viewDy = 0;
     },

Right =
     {
          x = 1680;
          y = 0;
          width = 1680;
          height = 1050;
          viewDx = 1;
          viewDy = 0;
     }
}
Spróbuj tak. Powinno działać przy konfiguracji monitorów 3 1 2. Tzn tak mi się wydaje. :118:

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #9 dnia: Października 30, 2011, 15:26:13 »
Dzięki za plik konfiguracyjny, u mnie przy jego użyciu wyświetla się prawidłowo środkowy monitor oraz prawy. Na lewym mam niezmiennie tło pulpitu. Spróbuje jeszcze coś z tym pokombinować. Jak mi się uda coś zdziałąć, podziele się informacją na forum. 

Konfiguracja na kilku monitorach
« Odpowiedź #10 dnia: Października 31, 2011, 10:11:24 »
Mam pytanie.
Czy istnieje możliwość uruchomienie któregoś z DCSów lub Flaming Clifs2 na kilku monitorach? W taki sposób żeby jeden monitor pokazywał np. wyłącznie Szkwała.
W moim konkretnie przypadku wygląda to tak, że mam laptopa do którego podłączam zewnętrzny monitor na którym uruchamiam symulator. Ekran laptopa pozostaje wyłączony. Pomyślałem więc, że bardzo pomocne byłoby wyświetlenie na monitorze laptopa ekranu Szkwału lub któregoś z wyświetlaczy A-10C.
Kombinowałem i przez Win7 i przez oprogramowanjie karty graficznej (Nvidia) oraz w opcjach symulatorów, ale nie uzyskałem zadowalającego efektu.

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2011, 11:18:42 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
Odp: Konfiguracja na kilku monitorach
« Odpowiedź #11 dnia: Października 31, 2011, 10:47:55 »
Istnieje. Nawet wczoraj o tym pisałem w innym wątku. Czyżby ciężko było użyć szukajki? :021:

Kanał youtube 13WELT

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 31, 2011, 11:15:58 »
Ehhh....

« Odpowiedź #13 dnia: Października 31, 2011, 12:22:13 »
Sorki :-) i dzięki.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2011, 12:55:43 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #14 dnia: Października 31, 2011, 13:59:21 »
Ciekawe czy udałoby się zrobić podobny numer w A-10C warthog? To byłoby super mieć oba wyświetlacze na drugim monitorze.