Musisz Akułę odpalić w trybie okienkowym koniecznie. Lua to język w którym oskryptowany jest DCS.
Plik jest umieszczony w Ka-50/config/monitor setup i wybierasz go w opcjach wyświetlania obrazu. Ten konkretny pojawi się jako "S+C+A":
_ = function(p) return p; end;
name = _('S+C+A');
Description = 'Widok na centralnym, Szkwał i abris na lewym';
Viewports =
{
Center =
{
x = 0;
y = 0;
width = 1680;
height = 1050;
viewDx = 0;
viewDy = 0;
aspect = 16/10;
}
}
Shkval =
{
x = 1680;
y = 0;
width = 800;
height = 600;
aspect = 4/3;
}
ABRIS =
{
x = 2480;
y = 0;
width = 400;
height = 600;
aspect = 2/3;
}Jak widać mam dwa monitory, na głównym o rozdziałce 1680x1050 wyświetlam widok główny, a na lewym o rozdziałce 1280x1024 Szkwała i ABRIS.
X i y określają współrzędne lewego górnego rogu obrazu który chcesz wyświetlić, dlatego obraz główny ma współrzeędne (0,0), parametry
width i height określają jak duży będzie obraz. Na lewym monitorze mam szkwała, którego rysowanie zaczyna się w miejscu w którym kończy się rysowanie głównego obrazu czyli w moim przypadku x=1680 i y=0 bo chcę by rysował się w lewym górnym rogu drugiego monitora. Szkwał jest w formacie 4/3 ale to raczej nie ma znaczenia i można by go ustawić inaczej. Zaraz obok niego rysuje się ABRIS którego x=1680+800(szerokość głównego okna+ szerokość szkwała) i y=0 bo rysuje się na górze. Jak widać zostaje jeszcze sporo miejsca na drugim ekranie ale nie bardzo wiem co tam wrzucić.