Autor Wątek: Kokpit na elementach z MiG-21  (Przeczytany 91342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit na elementach z MiG-21
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 19, 2016, 22:48:08 »
Jest lepiej ?

« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2016, 19:42:40 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 19, 2016, 23:43:22 »
Zdecydowanie lepiej  :). A zdjęcia (a właściwie to co na zdjęciach) to po prostu bajka. Moje gratulacje, szczęka opada. W kwestii hostingu zdjęć, to ja używam photobucket i na razie jest ok.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 19, 2016, 23:51:04 »
Coś te fotki nie huląją, ja nic nie widzę.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 20, 2016, 09:00:58 »
Robi wrażenie, gratulacje.

« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 20, 2016, 12:06:50 »
Dzięki. Jako ciekawostkę podam że ten pulpit centralny to obecnie 17kg. Szacuję że jak będzie pełny to będzie pewnie ze 25kg. Ciekawe ile będą ważyły wszystkie pulpity razem – szacuję < 100kg.

Założyłem konto na photobucket. Te zdjęcia poniżej są podlinkowane na próbę.

Tytułem wyjaśnienia, to blok 8BK z kompletu SRZO-2. Brakowało mi go w pulpicie prawej burty. Udało mi dokupić ten blok, ale bez ramki umożliwiającej montaż bloku do pulpitu. Wykonałem więc taką ramkę samodzielnie – to ten czarny blaszany element.

I na koniec prośba, YoYo daj znać czy ruszyły Ci fotki z poprzedniego postu. Jeżeli dalej jest problem to wrzucę je na photobucket. Bo rozumiem że te z photobucket zalinkowane na próbę są widoczne? 

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 20, 2016, 13:26:32 »
Zdjęcia z poprzedniego postu (#87) nie ruszyły ale zaraz spróbuję z nimi zawalczyć. Niestety Google coś miesza, a lada moment Picasaweb zdechnie na niestety korzyść Google Zdjęć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #96 dnia: Lutego 21, 2016, 09:52:28 »
Jak patrzę na te pulpity, to mam wrażenie jakbym oglądał warsztat osprzętowców, gdzieś na zapleczu hanagaru Eskadry Technicznej. Jest co podziwiać.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2016, 12:04:43 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #97 dnia: Marca 24, 2016, 21:46:43 »

Tablica prawej burty prawie w komplecie. Brakuje jeszcze jednego manometru. Waga 22kg. Wersja „prawie” 21MF. Pulpit radia jest z BIS'a (MF miał troszkę inny). Pulpit po prawej jest w wariancie MF używanym w Czechach – jak łatwo zauważyć ma troszkę więcej „guziczków” i jest jaśniejszy.
Pulpity po lewej stronie to moje podróbki. Trzeba jeszcze je pomalować.
Środkowy pulpit prawdopodobnie nie będzie malowany – w sumie podobają mi się te ślady eksploatacji.   
Czeski pulpit po prawej jest w bardzo kiepskim stanie. Będę musiał go pomalować i odtworzyć napisy eksploatacyjne.
Wszystkie pulpity czekają też jeszcze na "remont" przewodów elektrycznych (większość przewodów jest pocięta).
Ramę pod pulpity muszę jeszcze wyszlifować i pomalować. Cześć frontowa ramy będzie „obita” blachą na wzór oryginału.

Przy okazji - Wesołych Świąt.

« Odpowiedź #98 dnia: Marca 24, 2016, 21:50:55 »
Piękna robota, gratulacje.

« Odpowiedź #99 dnia: Marca 24, 2016, 22:10:00 »
Dzięki Vito.

Część z pulpitów oryginalnie mocowana jest za pomocą takich elementów (nie wiem jak to się zwie) jak na tych zdjęciach:

Długo łamałem sobie głowę co z tym fantem począć. W końcu wymyśliłem takie mocowania wykonane z blachy sprężystej:

W odpowiednich miejscach przynitowałem je do ramy i to one mocują niektóre z pulpitów:

« Odpowiedź #100 dnia: Marca 25, 2016, 10:07:10 »
Łał! Piękna robota!
Z tego co pamiętam z zajęć w hangarze takie mocowanie nazywa się "Dzus".
Wesołych świąt!

« Odpowiedź #101 dnia: Marca 28, 2016, 21:26:18 »
Dzięki Maciej. A masz może fotkę gniazda od takiego Dzus’a? Ciekawy byłbym jak wygląda oryginalnie mocowanie.

Przymierzyłem prawą tablicę do kokpitu. Na razie postawiłem ją na drewnianych belkach (żeby wstępnie dopasować wysokość) i przypiąłem pasem transportowym. Wydaje się że będzie OK.

« Odpowiedź #102 dnia: Marca 30, 2016, 16:02:55 »
Super to wygląda ! :O
Niestety nie mam zdjęć. :(

« Odpowiedź #103 dnia: Marca 30, 2016, 18:50:18 »
Cóż rzec można ...jak zwykle mistrzostwo :). Musze wpaść do Ciebie na oblot. Rosyjski Standard schłodzony od dawna czeka :)

« Odpowiedź #104 dnia: Marca 30, 2016, 22:47:40 »
Piękna robota! Można tylko pozazdrościć oryginalnych elementów :D

Jak coś potrzebujesz to mogę przejść się do MLP i sfocić coś na miejscu (będę miał pretekst żeby się wyrwać z pracy i poszwędać się po Muzeum), może i te osławione "dzusy" uda się znaleźć ;)