Dzięki Mazak. Właśnie mi szkoda tej rozbiórki. Strasznie mi się podobają takie upakowane, nazwijmy to „zabytkowe” (w sensie nie elektroniczne) konstrukcje. Próba naprawy i wysterowania tego wskaźnika mogłaby się udać ale to byłby projekt na wiele miesięcy. Schowanie oryginału wskaźnika do szafy i zrobienie jego kopi, to koszty i totalny bezsens. To było jedyne rozsądne wyjście. A jak mnie kiedyś najdzie ochota, w co wątpię, aby posterować czymś takim, to sobie taki gdzieś zdobędę.
Zainstalowałem wiązkę do wskaźnika.

Przy okazji zrobiłem zdjęcia środka.

Uruchomiłem wskaźnik. Wszystko ładnie działa, poza jednym detalem. Wskaźnik miał podświetlenie tej skali:

Skalę wywaliłem, nie będzie potrzebna, ale sterowanie żarówkami zrobiłem, mimo że nie będę tego wykorzystywał. Zapomniałem przy tym, że to 3V żarówki i wysterowałem je z 24V, więc poszły z dymem. Już je wymieniłem, ale będę musiał rozebrać wskaźnik i dołożyć układ obniżający napięcie.
Z nowości, dzisiaj właśnie dotarła paczka z przyciskiem/kontrolką autopilota.

Po porównaniu go z dokumentacją wychodzi, że niestety w środku brakuje oprawki do żarówki. Będę musiał taką dorobić, bo to element nietypowy. Czyli znowu się opóźni. Szkoda, bo w kokpicie od dawna straszy dziura po tym przycisku.

Przy okazji prośba o podpowiedź. Jak będzie bardziej optymalnie podłączyć dodatkowy wyświetlacz (ten z RP-21M, rozdziałka 720x720, HDMI) do kompa, tak aby jak najmniej spadły FPS:
1. Jako drugi monitor do głównej karty graficznej GTX1070Ti na której chodzi DCS?
2. Czy jako jedyny monitor do nieużywanej karty wbudowanej w płytę główną GIGABYTE Z370?
Procek to CPU INTEL CORE I5 9600K.
Mazak please

, don’t shoot.