Autor Wątek: Kokpit na elementach z MiG-21  (Przeczytany 91147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Kokpit na elementach z MiG-21
« Odpowiedź #450 dnia: Grudnia 10, 2024, 10:27:22 »
Kapitalna robota. Szkoda, że trzeba było dokonać rozbiórki wskaźnika, ale dzięki temu dostał drugie życie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #451 dnia: Grudnia 12, 2024, 23:50:33 »
Dzięki Mazak. Właśnie mi szkoda tej rozbiórki. Strasznie mi się podobają takie upakowane, nazwijmy to „zabytkowe” (w sensie nie elektroniczne) konstrukcje. Próba naprawy i wysterowania tego wskaźnika mogłaby się udać ale to byłby projekt na wiele miesięcy. Schowanie oryginału wskaźnika do szafy i zrobienie jego kopi, to koszty i totalny bezsens. To było jedyne rozsądne wyjście. A jak mnie kiedyś najdzie ochota, w co wątpię, aby posterować czymś takim, to sobie taki gdzieś zdobędę.

Zainstalowałem wiązkę do wskaźnika.

Przy okazji zrobiłem zdjęcia środka.

Uruchomiłem wskaźnik. Wszystko ładnie działa, poza jednym detalem. Wskaźnik miał podświetlenie tej skali:

Skalę wywaliłem, nie będzie potrzebna, ale sterowanie żarówkami zrobiłem, mimo że nie będę tego wykorzystywał. Zapomniałem przy tym, że to 3V żarówki i wysterowałem je z 24V, więc poszły z dymem. Już je wymieniłem, ale będę musiał rozebrać wskaźnik i dołożyć układ obniżający napięcie.

Z nowości, dzisiaj właśnie dotarła paczka z przyciskiem/kontrolką autopilota.

Po porównaniu go z dokumentacją wychodzi, że niestety w środku brakuje oprawki do żarówki. Będę musiał taką dorobić, bo to element nietypowy. Czyli znowu się opóźni. Szkoda, bo w kokpicie od dawna straszy dziura po tym przycisku.

Przy okazji prośba o podpowiedź. Jak będzie bardziej optymalnie podłączyć dodatkowy wyświetlacz (ten z RP-21M, rozdziałka 720x720, HDMI) do kompa, tak aby jak najmniej spadły FPS:
1.   Jako drugi monitor do głównej karty graficznej GTX1070Ti na której chodzi DCS?
2.   Czy jako jedyny monitor do nieużywanej karty wbudowanej w płytę główną GIGABYTE Z370?

Procek to CPU INTEL CORE I5 9600K.

Mazak please :549:, don’t shoot.

« Odpowiedź #452 dnia: Grudnia 13, 2024, 00:01:10 »
Przy okazji prośba o podpowiedź. Jak będzie bardziej optymalnie podłączyć dodatkowy wyświetlacz (ten z RP-21M, rozdziałka 720x720, HDMI) do kompa, tak aby jak najmniej spadły FPS:
1.   Jako drugi monitor do głównej karty graficznej GTX1070Ti na której chodzi DCS?
2.   Czy jako jedyny monitor do nieużywanej karty wbudowanej w płytę główną GIGABYTE Z370?
Procek to CPU INTEL CORE I5 9600K.
Zazwyczaj lepiej jest podpiąć wyjście wideo do karty graficznej jako (zazwyczaj) posiadającej większą moc obliczeniową.
Karta graficzna nie jest wbudowana w płytę główną. Na płycie jest jedynie elektryczne wyjście sygnału z integry zaszytej w procesorze. i5 9600K ma integrę, która się nadaje w zasadzie jedynie na wyświetlanie obrazu 2D. W BIOSie będziesz musiał przestawić opcję aby system korzystał i z integry i z dedykowanej karty graficznej.
No i ogólnie, na dzisiejsze czasy, to komp już prawie prehistoria. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #453 dnia: Grudnia 13, 2024, 18:15:58 »
Zazwyczaj lepiej jest podpiąć wyjście wideo do karty graficznej jako (zazwyczaj) posiadającej większą moc obliczeniową.

Ok, sprawa jasna. Dziękuję RzEmYk.

A komp już ma lat trochę, fakt. Używam go tylko do DCS, więc nie za często, i dlatego szkoda mi ładować kasę na coś nowego. O ile tylko DCS będzie działał płynnie, to kompa nie będę ruszał.

« Odpowiedź #454 dnia: Grudnia 13, 2024, 20:10:03 »
"No i ogólnie, na dzisiejsze czasy, to komp już prawie prehistoria." Moders ja do stycznia tego roku używałem  I5 2500K no i dawał radę, nawet na średnich ustawieniach?! Twój pewnie też pociągnie. A tak poza tym robisz kawał pięknej (roboty) historii, że to Ci działa? Super kokpit.
Będę kibicować, Brawo!
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #455 dnia: Grudnia 14, 2024, 08:23:27 »
Dzięki Szybownik. Praca nad kokpitem powoduje ze skupiam wszystkie myśli na tym co akurat robię. Bywa, że powiem Żonie, że idę do siebie na 10 minut a wracam po 2 godzinach i nawet nie mam tego świadomości. Dzięki temu w głowie "wyłączę" pracę i wszelkie inne problemy.

« Odpowiedź #456 dnia: Grudnia 14, 2024, 12:03:45 »
Moders ja to znam kiedyś też tak miałem. Nie jest istotna aktualna moda ale realizacja swojej koncepcji nawet jeśli to zajmuje kilka lat tak jak to było w moim przypadku. 

« Odpowiedź #457 dnia: Grudnia 14, 2024, 21:16:21 »
Vito, a jak Twoje prace nad kokpitem?

Dzisiaj zrobiłem lot próbny. Jest petarda! Naprawdę pięknie to działa.

To co zauważyłem:
1. Stała siatka zapala się na wyeksportowanym przez DCS wyświetlaczu dopiero po załączeniu radaru. W DCS widoczna jest cały czas. W prawdziwym samolocie stała siatka jest wygrawerowana na ekranie - jest więc widoczna niezależnie od tego czy radar jest załączony. Mały detal ale szkoda że jest różnica.

2. Na dodatkowym ekranie radaru eksportowanym przez DCS nie są wyświetlane kontrolki informujące o przechwyceniu przez głowicę celu. Na ekranie w DCS te kontrolki są wyświetlane. To akurat mi bardzo pasuje. Mój wskaźnik ma prawdziwe kontrolki, które niebawem podepnę pod DCS. Muszę tylko zrobić wiązkę pomiędzy RP-21M i sterownikiem wyjść oraz dopisać trochę kodu do mojej aplikacji pod Windows.

« Odpowiedź #458 dnia: Grudnia 15, 2024, 11:42:58 »
Zakończyłem już swoją przygodę z kokpitem F-16 ze względów obiektywnych, ale zrobiłem mini kokpit, a raczej desktop dla F-16 i nadal bawię się symulatorem.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2024, 08:17:06 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #459 dnia: Grudnia 16, 2024, 08:17:45 »
Moders z tym czerwonym podświetleniem to pozamiatałeś. No wygląda przekozak :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #460 dnia: Grudnia 21, 2024, 14:39:38 »
Kolega dorobił mi brakującą oprawkę do żarówki, + jedną na zapas.

Zamontowałem przycisk-lampkę KSM w kokpicie.

Dopisałem niezbędny kod, przycisk-lampka spięty jest już z DCS. Niestety szału nie ma. Wychodzi mi na to, że DCS-Bios lub sam DCS ma błąd i zwraca złe wartości potrzebne do sterowania KSM. Nie pierwszy raz zresztą, bo już z ilomaś błędami się „kopałem”. Będę myślał jak to obejść.
Zrobiłem wiązki do sterowania wskaźnikiem RP-21M i podpiąłem go do sterowników w kokpicie.

Zrobiłem tak, że podświetlanie wskaźnika załącza się po włączeniu radaru a jasność podświetlania jest regulowana razem z jasnością całej tablicy centralnej. Nie wiem czy tak było w prawdziwym samolocie. Niestety brakuje mi tego fragmentu schematów elektrycznych samolotu.
Działają już też lampki sygnalizujące gotowość głowicy pocisku i zezwolenie na odpalenie.   

Nie wiem która lampka w RP-21M odpowiada za którą funkcję, przypisałem je więc losowo. Muszę przeszukać dokumentację do 21MF, może gdzieś znajdę takie info. Przy okazji dwa zdjęcia poniżej, widać na nich jak mocno filtr polaryzacyjny przystawki wycina kolory.

« Odpowiedź #461 dnia: Grudnia 21, 2024, 18:30:28 »
Powiem tak, w krótkich, żołnierskich słowach - pier...olec totalny! Oczywiście w tym najbardziej pozytywnym z pozytywnych sensie :).
Mam też nadzieję, że szanowna moderacja nie uzna tego za wulgaryzm, a za najwyższą formę uznania :).
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #462 dnia: Grudnia 22, 2024, 08:18:51 »
 :564: Dzięki Kelso.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #463 dnia: Grudnia 23, 2024, 08:45:37 »
Patrząc na drugą fotkę z krazem miałem wrażenie, że oglądam coś z fallouta. Pomalutku i do brzegu robota postępuje :).

« Odpowiedź #464 dnia: Grudnia 23, 2024, 21:23:37 »
No, ale ten Kraz na tym wyświetlaczu to prawie jak chomik owinięty taśmą. :032:

Piękna sprawa, gratki. (i Kraz, i kokpit)
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP