Autor Wątek: MiG-29 "Smoker" - skąd się wzięła nazwa.  (Przeczytany 4119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MiG-29 "Smoker" - skąd się wzięła nazwa.
« dnia: Marca 12, 2012, 17:13:37 »
Muszę to napisać, ponieważ jest już przynajmniej jeden "ojciec" tej nieformalnej nazwy polskich MiG-29.
W zasadzie powinna ona dotyczyć tylko tych z Mińska Mazowieckiego, ale rozeszło się po kraju.

Pojechałem kiedyś do Ramstein na konferencję przed jakimiś ćwiczeniami, był to 2001 lub 2002. Dotarłem wieczorem, zameldowałem w hotelu na terenie bazy i jak biały człowiek poszedłem na piwko do knajpki. Po powrocie przejrzałem dokumenty związane z moją wizytą, następnie nieco zmęczony odnalazłem schowany w szafie telewizor (taki amerykański styl) i zacząłem przerzucać kanały, nie miałem ochoty na wiadomości i na którymś znalazłem "Wodny świat" z Kostnerem, była to chyba najlepsza pozycja wieczoru, więc z nudów zacząłem oglądać.
Rano po śniadanku, poszedłem na położoną nieopodal hotelu salę konferencyjną, zająłem wskazane miejsce i czekałem na rozwój sytuacji gotów do uszczegółowienia danych, gdyby była taka potrzeba. Po kilku wykładach na temat ćwiczeń, jakiś wąsaty Anglik po kolei zaczął wyczytywać jednostki mające brać udział w manewrach i zadawał pytania odnośnie danych których nie miał. Nieco przedłużało się to w czasie, więc znudzony słuchałem co maja do powiedzenia Niemcy, Norwegowie, Belgowie itd. Nagle wyrywa mnie "First Tactical Squadron Warsaw", wstałem i natychmiast dostałem pytanie "What is your squad collsign". Nie byłem na to przygotowany, ale w niemal w tym samym momencie przypomniał mi się oglądany poprzedniego dnia film i banda złych "palaczy" jak to zwykli tłumaczyć w naszej wersji językowej, bez namysłu rzuciłem: "Smokers". Na twarzy Anglika odmalowało się zdziwienie i pytająco na mnie spojrzał, chyba oglądał to samo, po czym zadał krótkie pytanie: "Why?". Co mu miałem powiedzieć, że oglądałem film z Costnerem? Tym bardziej, że kilkadziesiąt par oczu wpatrywało się pytająco we mnie, po chwili wahania czy wypada odpowiadać pytaniem na pytanie, jednak zapytałem: "Have You ever seen a MiG tweenty nine in air?" Na co część sali zareagowała zrozumieniem i aprobatą dla nowego callsign'u MiG-ów.

Jeżeli ktoś Wam będzie mówił, że tę nazwę wymyślił on, to kłamie.

A propos dymienia. Siedzimy kiedyś z Teksańczykami w Łasku i omawiamy co robić w przypadku gdy drugiemu dzieje się coś złego, jak zareagować i jak pomóc.
Wstaje kupel i omawia ewentualny pożar samolotu MiG-29, pośród kilku oznak w kabinie podaje co widać na zewnątrz, Amerykanie przysłuchują się z uwagę, dochodzi do punktu w którym mówi o widocznym za samolotem dymie. Nie wytrzymałem w tym momencie i rzuciłem głośno: "But much more intense than normally". Nie muszę mówić jak zareagowała sala.
 :021:

Odp: MiG-29 "Smoker" - skąd się wzięła nazwa.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 12, 2012, 18:30:50 »
Toyo jesteście lepsi od niejakiego Ijona T.  :002: Jak zwykle świetne historie. Ciekawe, co z wersją do druku? Nie zakombinowalibyście jakieś spółki z Ponurym? Kryzys, pogoń za kasą itd, a tu okazja do zarobku i to praktycznie przy minimum wysiłku. Ja na półce chętnie postawie (oczywiście po przeczytaniu) w dziale "znałem autorów". :D
L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 12, 2012, 23:51:38 »
Fajne, ale... pogrzebmy trochę w prywatności.  :021:

Skąd wzięła się ksywa Toyo ? Frapuje mnie to od jakiegoś czasu. Czyżbyś miał coś wspólnego z branżą gumianą(opony, moi drodzy, opony  :118:) ? 

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 12, 2012, 23:57:24 »
Mój nick na przestrzeni dziejów wyglądał tak:
to ja - toja - tojo - Tojo - Toyo
I nic wspólnego z oponami nie ma, tworząc go nie zdawalem sobie sprawy, że poza Dębicą, Kormoranem i Pirelli istnieje coś o takiej nazwie.

Pierwsze wzięło się z odpowiedzi na pytanie "kto?", drugie po pojawieniu się stwierdzenia "Toja - fajna jesteś", zamieniłem "a" na "o" by uniknąc nieporozumień, następnie "j" ewoulowało w "y" i mamy Toyo

http://www.il2forum.xt.pl/index.php/topic,5349.msg102168.html#msg102168

;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 13, 2012, 07:48:41 »
Jak to było kilka razy napisane tutaj na forum - "Szafa musi kopcić!". Fajna historia :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"