Zastanawiając się nad ewentualnym kolejnym skinem miałem dylemat czy w ogóle go robić. Nieco brak czasu, a i polatać w coś innego niż FSX też czasem trzeba. Ale przypadkiem natrafiłem na nieznaną mi historię z 1997 roku. Mianowicie chodzi o:
"Jednak dopiero w 1997 roku polskiej załodze w składzie Waldemar Miszkurka-kapitan, Andrzej Szymański- II pilot oraz Bogdan Gajek-mechanik pokładowy, udała się sztuka dokonania jedynego jak dotąd przelotu AN-2 dookoła świata. Lot rozpoczął się 22 lipca, a zakończył 21 października 1997 roku. Załoga przeleciała prawie 36 000 km. Lądowali na 31 lotniskach w 16 krajach. W powietrzu spędzili 188 godzin i 2 minuty."
Tak więc bez dwóch zdań postanowiłem uczcić ten wspaniały wyczyn i odważnych pilotów. Radzę też pogrzebać w necie, jest to bardzo ciekawa historia obfitująca w wiele zdarzeń i przygód. Początkowy też lot, który miał trwać lekko powyżej miesiąca zamienił się w 3 długie miesiące błądzenia w gąszczu przepisów i pozwoleń, ale i awarii. Dzielna jednak trójka wytrwała do końca i SP-DLA powrócił na Lotnisko w Rzeszowie. W sumie, niezły też pomysł na misję do FSX'a i taki wyczyn w wirtualnym światku (ja pasuje, ale są tacy co latają dookoła świata w FS'ie sejwując sobie loty po lądowaniach).

Malowanie będzie kopią tego z 1997, obecnie SP-DLA jakiś czas temu zmienił właściciela, dalej lata w podobnym malowaniu, ale już nie jest tak oklejony jak walizka podróżnika i przez to także jest to tak ciekawy skin.
http://www.flyingtv.pl/watch,f07kbsg0ivry.html