Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 103595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #405 dnia: Stycznia 30, 2018, 09:21:16 »
Jedna rzecz - TMS UP.
Na TGP powinieneś zobaczyć IR Arena albo IR Point.

Dzięki, tego nie robiłem...
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.

« Odpowiedź #406 dnia: Stycznia 30, 2018, 11:32:43 »
A tak przy okazji, wie ktoś może czy da się coś zrobić z miganiem tekstur terenu kiedy TGP jest włączony? Miga wszystko i oczopląsu dostaje. ;D
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #407 dnia: Stycznia 30, 2018, 12:38:36 »
Niektórzy tak mają: https://www.bmsforum.org/forum/showthread.php?30200-4-333-Flickering-Textures&highlight=texture

Kwestia sterowników (ich ustawienia)? Nie wiem. Ja tak nie mam (ani na GTX770, ani na GTX1080).

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
    • http://www.youtube.com/user/b3rno
« Odpowiedź #408 dnia: Stycznia 30, 2018, 16:04:25 »
Też tak mam i myślałem, że to problem BMSa i DX9. Ciekawe, że Ty tego nie masz Poko. Jakie masz sterowniki?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #409 dnia: Stycznia 30, 2018, 16:47:38 »
Zwykle ściągam najnowsze. Hmm. Muszę spojrzeć później jakie mam ustawienia sterów i BMS'a.

« Odpowiedź #410 dnia: Lutego 03, 2018, 20:20:28 »
Zawsze możesz sobie sam włączyć ten laser ręcznie -  First Trigger Detend i trzymasz - "L" powinna migać ;)
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

« Odpowiedź #411 dnia: Lutego 04, 2018, 21:09:24 »
Witam. Czy można wyświetlić sobie mapę nawigacyjną lub mapę lotniska, jak w tym filmie? https://www.youtube.com/watch?v=jJe9cfGu1ac&index=4&list=PLhOJkkZn9dqvLTrlZLt7Pb2SCS2VImgpc np:15 minuta. I jak to zrobić.

« Odpowiedź #412 dnia: Lutego 05, 2018, 15:09:18 »
Na początek krótkie wyjaśnienie. Powracam do latania w Falconie po dłuższej przerwie około 5 lat. Ostatnie latanie było na 4.32, teraz mam 4.33u4 oraz ten stary. Nauka polega na budowaniu moich starych misji z 4.32 w nowym 4.33u4. Latanie odbywa się w środowisku mojego fizycznego kokpitu wyposażonego w monitory oraz przełączniki. W trakcie nauki w nowym 4.33u4 natrafiam na problemy, które staram się rozwiązać, ale z niektórymi mam kłopot dlatego będę prosił co jakiś czas o pomoc.
Pierwszy problem udało się rozwiązać dotyczył nagrywania misji (AVTR). Zauważyłem pliki  vhs , pojawiające się po  zakończeniu misji. Sprawdziłem co piszą w manualu i faktycznie na str. 24 jest mowa o AVTR w powiązaniu z instrukcją set g_bACMIRecordMsgOff 1 , gdzie 1 ozn. enable AMCI a 0 disanable. Zmieniłem defaultowe 1 na 0 i mam teraz kontrolę na moim panelu AVTR.
Drugi problem dotyczy zmiany pilota prowadzącego podczas lotu. Mam np. 3 pary wykonujące OCE, SEAT oraz Strike czy mogę wirtualnie przejść z jednego samolotu do drugiego i przejąć jego zadanie. Z tego co pamiętam to było to możliwe, ale pamięć jest zawodna.
Kolejny problem dotyczy HUD a konkretnie okienka z prawej strony na dole przy napisie R lub AR oraz wyświetlania AL 300. Zrobiłem pierwszą misję w 4.33u4 i zauważyłem okienko, ale bez wpisanej liczby oraz brak napisów R lub AR czy AL 300.
Sprawdziłem jak to jest w przykładowych misjach w 4.33u4. W misjach 02, 03 oraz 04 jest ok., ale w innych już brak tej informacji np. w misji 11. Mam u siebie panel HUD z przełącznikiem 3 poz. Alt Radar, Baro oraz OFF. W wspomnianych misjach 02, 03, 04 przełącznik działa prawidłowo podobnie jak pozostałe w tym panelu. Sprawdziłem także w kokpicie 3D. Nie mam pojęcia gdzie należy zmusić HUD aby wyświetlał wartość wysokości w pustej ramce oraz AL 300. Szczególnie AL 300 jest przydatne przy lądowaniu. To tyle na początek moich problemów. Może ktoś zna rozwiązanie wspomnianych problemów.

« Odpowiedź #413 dnia: Lutego 05, 2018, 21:56:51 »
Kolejna sprawa związana z HUD  wyjaśniła się dzięki pomocy kolegi Yossariana. Ponieważ startuję w moich misjach TE z Runway a nie z RAMP to nie ingeruję w panelu SNSR PWR, gdzie trzeba ustawić przełącznik ostatni z prawej  w pozycję górną RDR ALT i jest ok. Mam nadzieję, że pozostałe sprawy związane z TE  także wyjaśnię i dam znać.

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
    • http://www.youtube.com/user/b3rno
« Odpowiedź #414 dnia: Lutego 06, 2018, 10:10:21 »
Pierwszy problem udało się rozwiązać dotyczył nagrywania misji (AVTR). Zauważyłem pliki  vhs , pojawiające się po  zakończeniu misji. Sprawdziłem co piszą w manualu i faktycznie na str. 24 jest mowa o AVTR w powiązaniu z instrukcją set g_bACMIRecordMsgOff 1 , gdzie 1 ozn. enable AMCI a 0 disanable. Zmieniłem defaultowe 1 na 0 i mam teraz kontrolę na moim panelu AVTR.

Ta funckja włącza/wyłącza wiadomość powiadamiającą o nagrywaniu podczas lotu (na górze ekranu czerwony komunikat "recording"), gdzie 1 oznacza "msg -Off", a 0 "msg -On".

set g_bACMIRecordMsgOff 1  // Turns off the ACMI RECORDING msg

Drugi problem dotyczy zmiany pilota prowadzącego podczas lotu. Mam np. 3 pary wykonujące OCE, SEAT oraz Strike czy mogę wirtualnie przejść z jednego samolotu do drugiego i przejąć jego zadanie. Z tego co pamiętam to było to możliwe, ale pamięć jest zawodna.

Zmiana samolotu tylko i wyłącznie w UI.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #415 dnia: Lutego 06, 2018, 11:04:41 »
Kolejny problem dotyczy HUD a konkretnie okienka z prawej strony na dole przy napisie R lub AR oraz wyświetlania AL 300. Zrobiłem pierwszą misję w 4.33u4 i zauważyłem okienko, ale bez wpisanej liczby oraz brak napisów R lub AR czy AL 300.
Sprawdziłem jak to jest w przykładowych misjach w 4.33u4. W misjach 02, 03 oraz 04 jest ok., ale w innych już brak tej informacji np. w misji 11. Mam u siebie panel HUD z przełącznikiem 3 poz. Alt Radar, Baro oraz OFF. W wspomnianych misjach 02, 03, 04 przełącznik działa prawidłowo podobnie jak pozostałe w tym panelu. Sprawdziłem także w kokpicie 3D. Nie mam pojęcia gdzie należy zmusić HUD aby wyświetlał wartość wysokości w pustej ramce oraz AL 300. Szczególnie AL 300 jest przydatne przy lądowaniu. To tyle na początek moich problemów. Może ktoś zna rozwiązanie wspomnianych problemów.

AL na HUD to A-LOW – ustawienie minimalnej wysokości poniżej której włącza się ostrzeżenie dźwiękowe "altitude". W Twoi wypadku ustawiona na wysokość 300 stóp (AL 300). Ustawiasz to na podstronie DED przez ICP/1 (jeśli dobrze pamiętam).

Pamiętaj też, że w treningach TE jest stary block F-16 i niektóre rzeczy na HUD czy MFD będą różnić od nowszych blocków (np. kolorowe wyświetlacze MFD lub "taśmy" wysokości i prędkości na HUD).

« Odpowiedź #416 dnia: Lutego 06, 2018, 13:23:12 »
ICP - 2 Poko ;)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #417 dnia: Lutego 06, 2018, 14:33:36 »
O to mi chodziło. Blisko byłem.

« Odpowiedź #418 dnia: Lutego 06, 2018, 14:40:49 »
Spokojnie Andrzeju kontroluje sytuację ;)

« Odpowiedź #419 dnia: Lutego 06, 2018, 15:27:59 »
Dziękuję za informacje. Faktycznie sprawdzałem dzisiaj nagrywanie z opcją 1 lub 0 i jest tak jak napisał B3rNO co zresztą jest napisane w opisie Turns off the ACMI RECORDING msg tylko trzeba domyślić się, że msg ozn. informacje na górze ekranu czyli recording.
Ponieważ mam fizyczny panel AVTR z LED AVTR to nie muszę mieć dodatkowej inf. na ekranie.
Istotna jest inf. o stanie przełączników na niektórych panelach np. SNSR PWR a konkretnie RDR ALT. Dla wygody startuję z Runway a nie z RAMP, dlatego warto sprawdzić niektóre panele np. komunikacja.
Co do zmiany to miałem na myśli zmianę wykonywanego zadania w ramach misji TE gdzie mam np. OCE, SEAT oraz Strike. Jest to możliwe przed startem misji TE wybierając jedną z par np. SEAT i przypisując swojego nicka do pilota samolotu.
Na koniec małe wyjaśnienie dotyczące mojej osoby. Może się wydawać dziwne, że budując przez lata kokpit jestem tak kiepskim pilotem, ale to jest kwestia czasu. Zaczynałem budowę od Falcona AF potem był OF na koniec 4.32 a teraz jest 4.33u4. Każda wersja to problemy zarówno z hardware jak i softem oraz samym Win, który także się zmieniał. Teraz postanowiłem trochę polatać  ale offline. Zrobiłem w 4.32 dosyć ciekawe misje TE, ale to było 5 lat temu. Trochę się rozpisałem, ale tak to jest gdy się chce pogodzić budowanie kokpitu i latanie na symulatorach. Najgorsze jest to, że już na horyzoncie jest nowe wyzwanie w postaci DCS oraz F18 a z tym masa problemów nowy pc, modyfikacja kokpitu itd. Na razie jest stary BMS 4.33u4 a później zobaczymy. Proszę o wyrozumiałość jeśli będę pytał o sprawy oczywiste dla pilotów F16.