Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 103583 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #390 dnia: Stycznia 24, 2018, 12:36:38 »
Dzięki, chyba właśnie nie restartowałem BMS-a.

Co do tankowca, to powiem jak było, może komuś innemu się przyda :evil:
Wiec tak:
-zapytałem AWACSA, podał mi namiar na beczkę oraz TACANA, którego ustawiłem, i na tym wciskadle pod lewym ramieniem i na tym zielonym wyswietlaczu, chociaż nie czaje po co robi się to w dwóch miejscach.
- przełączyłem radiokompas na TACANA, wskazówka pokazała ten sam kurs który podał AWACS oraz odległość 120 mil. Uznałem, że jest Ok, ale po 100 milach zapytałem ponownie i AWACS podał ten sam kurs oraz odległość 120 mil :o, po pewnym czasie odległość w ogóle zniknęła na kompasie i pojawiły się tylko czerwono żółte paski.
-AWACS powtarzał 120mil cały czas a ja uleciałem 600 i brakło paliwa ;D
Jeśli TACAN nie pokazuje kierunku to musiałem coś pochrzanić :-[ ;D
Jak już prowadzę koncert życzeń to spytam jeszcze o jedno, mianowicie po starcie zostawiam radio na kanale „tower”, a mimo to mogę gadać i z AWACSEM i resztą?
Myślałem, że będą to oddzielne kanały, czy może jest to coś w rodzaju DCS-owego simple radia?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2018, 12:42:59 wysłana przez =OPS=airman555 »
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #391 dnia: Stycznia 24, 2018, 13:02:29 »
TACAN ustawiasz tylko na ICP/DED. Ten pod lewym łokciem to backup. Po starcie silników i wgraniu DTC na MFD (guzik LOAD na podstronie DTC) powinieneś przełączyć pokrętło pod lewym łokciem z BACKUP na DED. Co do radia to VHF (COM 2) powinien zostać na kanale 1, a na UHF (COM 1) ustawiasz najpierw wieżę, a po starcie przełączasz się na domyślny kanał 13 lub ręcznie na 307.300 lub na kanał 6 (ręcznie 349.000).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2018, 13:07:31 wysłana przez Poko »

Poko

• Gość
« Odpowiedź #392 dnia: Stycznia 24, 2018, 13:27:14 »
Jeszcze z tym TACANem - mogłeś pochrzanić tryb. Między samolotami trzeba być w trybie A-A T/R, a nie T/R. Musisz też zwrócić uwagę na „band” na jakim powinieneś być (X lub Y). Jedno przełącza się będąc na ICP 1 (tam, gdzie ILS) rockerem w prawo (SEQ), a drugie wbijając 0 potem ENT (Enter) na ICP.

« Odpowiedź #393 dnia: Stycznia 24, 2018, 13:35:50 »
Dzięki, będę próbował.
A co do radia, czy to że słyszę AWACSA na kanale 15 bo tak sobie „tower” ustawiłem jest normalne?
Czy może mam jakaś opcje źle ustawioną w realiźmie?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #394 dnia: Stycznia 24, 2018, 13:49:48 »
Z tym komputerowym AWACSem to jest teoretycznie tak, że kontroler siedzi zawsze na Twoim Victorze. Realizm obowiązkowo ustaw na ACE - żaden inny. Potem podpowiem Ci jakie opcje włączyć (np. obowiązkowo Smart Scaling i „radio calls use bullseye”, bo mimo wszystko poniżej 20 mili do wroga AWACS będzie podawał namiar w formacie BRAA).

Offline Jan

• *
« Odpowiedź #395 dnia: Stycznia 24, 2018, 23:00:10 »
Witam, na początku chciałbym zaznaczyć że jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy post.
Chciałem się was zapytać od czego zacząć przygodę z Falconem BMS i czy znalazł by się ktoś chętny do polatania razem na multi i wytłumaczenia mi "co i z czym się je" ...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2018, 07:40:55 wysłana przez KosiMazaki »

Poko

• Gość
« Odpowiedź #396 dnia: Stycznia 25, 2018, 08:22:36 »
Witaj Janie. Przygodę z Falconem BMS najlepiej jest zacząć od przeczytania trzech manuali ("BMS-Manual.pdf", "TO-BMS1F-16CM-1.pdf" i "TO-BMS1F-16CM-34-1-1"). Znajdują się one w takiej lokalizacji po zainstalowaniu: "...\Falcon BMS 4.33 U1\Docs\Falcon BMS Manuals". Dobrze jest też obejrzeć sobie tutoriale Krauzego i Supanova. Potem należałoby przejść przez misje treningowe w symulatorze wspierając się manualem "BMS-Training.pdf".

« Odpowiedź #397 dnia: Stycznia 25, 2018, 14:18:30 »
Cóż kiedyś się ogłaszałem , że pomagam i nauczam w BMSie . Ale to nie ja będę " biegał " za tymi co chcą się nauczyć . Kto chce to wie gdzie i jak mnie " upolować " ;)
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

« Odpowiedź #398 dnia: Stycznia 25, 2018, 15:28:47 »
Ja wpadnę, narazie póki co nie mam czasu, ale będę na pewno.

« Odpowiedź #399 dnia: Stycznia 30, 2018, 08:08:46 »
Dziyń dybry ;D

Panowie i panie pomocy.
Misja AI STRIKE, i rzucanie laserówek, GBU-10c/b dokładnie.
Cel: most.
Wiec kolejno:
-Dolot w obszar celu.
-Włączam aktywny steerpoint wcześniej zaprogramowany z mapy.
-Włączam masterarm i laserarm.
-Wchodzę w menu 0 i 5, ustawiam A-G z „training” na „cmbt”.
-Ustawiałem laser na : 15,20,25,30 sekund.(wszystkie opcje sprawdzone)
-Włączam „A-G mode” i „SMS page” tam daje opóźnienie uzbrojenia na 4 sekundy i kąt na 30.
-Dolatuje nad cel (TGP SOI),czekam na to kółko, aż zamiga potem 3 sekundy przed czasem wciskam „weapon release”, bomby schodzą i nic poza tym.
Po zniszczeniu lokalnych kartoflisk i absolutnie wszystkiego wokół mostu( próbowałem też różne wysokości) wywieszam białą flagę.
Pomoże ktoś?
Jedyną różnicą u mnie w porównaniu do tutoriali jest to, że u nich miga L na „TGP”, a u mnie nie.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #400 dnia: Stycznia 30, 2018, 08:31:55 »
Włączyłeś laser dzynglem znajdującym się nad Master Arm?
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #401 dnia: Stycznia 30, 2018, 08:41:17 »
Włączyłeś laser dzynglem znajdującym się nad Master Arm?

Mówisz o tym dzynglu laserarm?
Jeśli tak to tak włączyłem.  ;)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #402 dnia: Stycznia 30, 2018, 08:47:31 »
Cały czas widzisz ten cel na TGP czy został zamaskowany kadłubem Twojego F-16? Ja ustawiam laser na 8-10 sekund, a czasem sam podświetlam przy użyciu "first trigger detent". Bomby muszą mieć wbity ten sam kod lasera (jeszcze przed startem w "payload" w prawym dolnym rogu) co sam laser (na ekranie DED tam, gdzie ustawiasz laser na COMBAT). Nie ustawiaj domyślnego 1688, bo pewnie taki sam ma Twój AI skrzydłowy. BTW pamiętaj, żeby podświetlony był tylko Twój callsign na górze w payload, żebyś kod zmienił tylko dla siebie.

« Odpowiedź #403 dnia: Stycznia 30, 2018, 08:55:45 »
Kadłub nie zasłania, skrzydłowego odsyłam, żeby się nie plątał.
Kod się zgadzał, zwracałem na to szczególną uwagę.(z menu planowania misji też)
Jedynie czasem z celem na TGP migają tekstury terenu, ale to raczej błąd grafy i bez wpływu na resztę.
Z oglądanych tutoriali wnioskuję, że laser pali kiedy miga litera L na TGP, a u mnie to się nigdy nie dzieje...

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
    • http://www.youtube.com/user/b3rno
« Odpowiedź #404 dnia: Stycznia 30, 2018, 09:11:34 »
Jedna rzecz - TMS UP.
Na TGP powinieneś zobaczyć IR Arena albo IR Point.