Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 109038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #210 dnia: Stycznia 25, 2015, 16:32:30 »
Wielkie dzięki
Co do drugiego to tak podejrzewałem, tak to wyglądało że brakuje mi jednego znaku.

Nie zmieniałem domyślnych ustawień alarmu. Poza pierwszym odcinkiem, gdzie trochę z AB poszalałem, potem latałem spokojnie koncentrując się na IFR, z przysłowiowym nosem w zegarach. Nie podam dokładnego położenia strzałek na wskaźniku paliwa, gdyż nie pamiętam, ale generalnie oscylowały wokół 1/3 środkowej, po pierwszym odcinku były zdecydowanie niżej.
Następnym razem tak jak piszesz zrobię zrzut ekranu.
Mimo wszystko dzięki, wiem co przerobić w następnej kolejności :)

« Odpowiedź #211 dnia: Stycznia 30, 2015, 10:16:09 »
Przepraszam że tak jedno pod drugim, ale ponieważ to osobny problem więc dla większej przejrzystości wybrałem ten sposób, zamiast edytowania poprzedniego postu.
Po pierwsze czytając oryginalne materiały BMS znalazłem gdzieś zdanie, że w BMS-ie wystawienie podwozia automatycznie otwiera hamulce aero. Z tego co pamiętam w poprzednich wersjach tego nie było, ale gdy podchodzę do lądowania z wypuszczonym podwoziem i zmieniam widok na widok samolotu z zewnątrz nie widzę abym miał otwarte hamulce, a dodatkowo nie czuję takiego spadku prędkości.
Czy to jakiś błąd w materiałach drukowanych, czy ja mam jakiegoś babola?
I drugie. Bardzo mi się podoba HMCS. Jak rozumiem działa tylko dla pocisków AIM 9 w wersji X. I jak rozumiem umożliwia lokowanie bandytów patrząc poza HUD-em.
Rozumiem że to lokowanie poprzez naciśnięcie przycisku TMS UP, czy przez najechanie wyświetlaczem na bandytę i w jakim trybie radaru. Coś kombinowałem i nie bardzo mi wychodzi.

I jeszcze jedna taka luźna refleksja. Zawsze w symulatorach ceniłem efekty wizualne, nie raz (chociażby dla Falcona 4.0) przebudowywałem lub wymieniałem sprzęt. Jednak grając w BMS-a stwierdzam, że to chyba pierwszy przypadek, że absolutnie nie zwracam uwagi na oprawę, tak mi się to podoba :)
Aczkolwiek przed paru dniami ściągnąłem ze strony BMS dodatek Tom`s Korea 2015 i muszę przyznać, że Korea wygląda lepiej.

A i jeszcze jedno, przeglądam różne materiały w tym i filmy i w paru filmach (notabene doskonałych) a`propos DCS autorzy nie potrafili wyjaśnić dlaczego przy konfiguracji DCS są opcje 4 ekranów MFD. Otóż w drukownych materiałach to wyjaśniono. Chodzi o opcję widoku na wprost z czterema ekranami MFD w rogach, wtedy można to zastosować. Nie sprawdzałem, ale pamiętam że w oryginalnym Falconie takie cuda z 4 wyświetlaczami robiłem. To tak na koniec, aby nie było że nic nie czytam i idę na łatwiznę :)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: Stycznia 30, 2015, 11:14:34 »
Ad 1. Chyba źle zrozumiałeś zapis w dokumentacji, bo hamulce aerodynamiczne nie wysuwają się razem z podwoziem – klapy tak, ale hamulec nie. Jednak po wyciągnięciu podwozia zmniejsza się maksymalny zakres otwarcia hamulca. Samo podwozie tworzy opór aerodynamiczny, więc maksymalny zakres nie jest już potrzebny. Drugi powód to moment przyziemienia – gdy dotykasz pasa, dziób samolotu jest uniesiony ponad horyzont, a tył zbliża się do ziemi i chodzi o to, że mając maksymalnie wysunięty hamulec mógłbyś wówczas łatwo przytrzeć nim pas.

Ad 2. HMCS działa tylko w nowszych szesnastkach – chyba tylko Block 50, 52, 52+ (nie jestem pewien co do Block 40/42). HMCS lokuje cele poza HUDem w opisany przez Ciebie sposób tylko w trybie DOGFIGHT (domyślnie tryb ten aktywujesz klawiszem "D") nawet, gdy nie podwieszać AIM-9X. Cel jednak musi znajdować się w zakresie radaru (chyba 60 stopni lewo/prawo). Nie zalokujesz celu znajdującego się w tylnej półsferze. W normalnym trybie pokazuje tylko wskazania prędkości i wysokości.

;)

« Odpowiedź #213 dnia: Stycznia 30, 2015, 11:59:49 »
Dzięki.
Wydaje mi się że napisano hamulce aero, dlatego tak się zdziwiłem, ale nie będę się upierał, bo generalnie czytam instrukcje wieczorem przed zaśnięciem, najwyżej przy okazji jeszcze sprawdzę. A co do zakresu to oczywiście OK. Zresztą jeżeli podchodzę do lądowania z pewnym wyprzedzeniem na spokojnie to praktycznie reguluję prędkość tylko przepustnicą i w ogóle nie używam hamulców, jeżeli lądowanie jest na szybko z wytracaniem prędkości wtedy ich używam.
O wersji F16 a`propos HMCS-a nie pomyślałem, a to rzeczywiście logiczne, następnym razem zwrócę uwagę czym lecę.
Tak też właśnie próbowałem, czyli pewnie nie leciałem nowszą wersją.
Jeszcze raz dzięki

Poko

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 30, 2015, 12:37:14 »
Czasami (np. przy zmiennym wietrze) lepiej mieć wysunięty hamulec przy lądowaniu, by silnik działał na ciut wyższych obrotach, wtedy gdy potrzebujesz nabrać prędkości chowasz hamulec dodając lekko ciągu, bo sam silnik ma laga (co prawda w F-16 prawie nie odczuwalny jak w starszych odrzutowcach).

Sam HMCS włączasz pokrętłem pod panelem CMDS (przedni lewy panel). Działa jak potencjometr – minimalna wartość to HMCS wyłączony, a im dalej przekręcisz w prawo tym silniej wyświetlane będą wskazania na hełmie. Klawisz "D" aktywuje tryb DOGFIGHT, który umożliwia lokowanie hełmem, a nie włącza samego HMCS – żebyś mnie źle nie zrozumiał ;).

« Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 30, 2015, 12:57:55 »
To prawda że F16 dość płynnie reaguje na przepustnicę i nauczyłem się operować nią delikatnie przy podchodzeniu (nie tyle nauczyłem, tylko nie zapomniałem z poprzednich wersji :) ), ale to o czym piszesz zdecydowanie ma sens.
A co do uruchamiania HMCS-a i trybu doghfight to wiem, już się tym bawię i tylko właśnie brakowało mi tego lokowania z użyciem HMCS-a, ale to pewnie kwestia wersji F16 tak jak piszesz :)
Ale zakładając że będę leciał odpowiednią wersją, czy to o czym wspomniałem że dot. to tylko AIM9 wersji X  to prawda, czy inne też działają?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 30, 2015, 13:16:07 »
Ale zakładając że będę leciał odpowiednią wersją, czy to o czym wspomniałem że dot. to tylko AIM9 wersji X  to prawda, czy inne też działają?
Generalnie to radar lokuje cel przy użyciu wskazania HMCS, a nie rakieta. W ten sposób namierzysz tylko samolot w zasięgu kontaktu wzrokowego. Po prostu ułatwia to uchwycenie wroga, gdy już weszliście w merge'a (w walkę kołową).
Sam Sidewinder naprowadza się za pomocą czujnika podczerwieni, ale delikatniejszy czujnik "X-ray" ma szerszy zakres "widzenia" niż starsze AIM-9 i można odpalać go będąc bardziej odchylonym od wektora na cel oraz na head-on'ie (inaczej na "czołówce" podobnie jak przy wersji "Mike"), a nie tylko w tylną półsferę wroga, gdzie jest gorący silnik. "X-ray" potrafi też ponownie namierzyć swój cel po chwilowej utracie. Dodatkowo posiada wektorowanie ciągu, co wiadomo zwiększa jego manewrowość.

« Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 30, 2015, 14:13:08 »
Jeszcze raz dzięki. Pobawię się, tylko teraz zwrócę uwagę na wersję eFika.

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 30, 2015, 17:40:48 »
Możesz też odpalić Sidewindera M/X przy pomocy JHMCS bez pomocy radaru. Wyłącz radar, na MFD->SMS ustaw tryb na BORE. Na hełmie pojawi się mały okrąg od głowicy Sidewindera, jak najedziesz nim głową na jakiś samolot to 'growl' rakiety zrobi się wyższy.
Jeżeli na MFD->SMS masz tryb uncage'a na TD to rakieta zalokuje się automatycznie i można strzelać.
Jeżeli na MFD->SMS jest BP to lepiej zrobić uncage (chyba klawisz U) rakiety przed strzałem.

Dla wersji 9X kąt widzenia głowicy to pełne 180 stopni z przodu.

To tak w skrócie :)

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 30, 2015, 18:06:15 »
Wielkie dzięki :)
Wieczorem posprawdzam.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 30, 2015, 23:40:28 »
W tryb Bore możesz takze tymczasowo przejść trzymając wciśnięty na czas odpalenia rakiety przycisk Coursor/Enable na HOTAS.
.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 31, 2015, 16:30:14 »
Rozumiem, że na wyświetlaczu (HMCS) poza krzyżem z pustym polem w środku jest mały romb, czasem wewnątrz tego krzyża i to jest graficzna wizualizacja głowicy rakiety ? Czy należy przejechać tylko tym znacznikiem na celu czy dokładnie wcelować i zatrzymać się na nim, czy też dodatkowo nacisnąć TMS UP?
Jeśli tak to nadal nie działa, nakierowuję ten znacznik na cel i nic.
I to zarówno czy wchodzę do dogfightu przez naciśnięcie D, czy ręcznie wciskając OSB-y wokół MFD wchodzę w ACM i BORE.
A tak przy okazji to powyższe zabawy udowodniły, że obecnie posiadany joy nie do końca się nadaje (za mało klawiszy do oprogramowania, klikalny kokpit jest fajny na ziemi, ale gdy trzeba coś zrobić na szybko to niestety nie), a dwa że chyba jednak bez jakiegoś ustrojstwa śledzącego ruchy głowy na dłuższą metę będzie niezbyt ergonomicznie.
Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, czy sugestię co robię nie tak, będę zobowiązany, a na razie biorę się za dalsze ćwiczenie AA i AG :)

« Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 31, 2015, 19:41:35 »
OK, wszystko działa. To ja trochę namieszałem.
Fajna zabawka :)
Jeszcze raz wszystkim dziękuję.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2015, 20:28:27 wysłana przez KosiMazaki »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 31, 2015, 22:25:57 »
Mimo wszystko napisz co robiłeś źle.. Może ktoś będzie miał podobny problem, to znajdzie odpowiedź.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #224 dnia: Lutego 01, 2015, 10:04:07 »
Najpierw jak powinno być, aczkolwiek to już Kolega Qba dokładnie opisał, czyli na MFD, SMS , wybranie AIM9 (bodajże OSB 7 - po prawej stronie) i zmiana z SLAV na BORE (OSB 19), na wyświetlaczu hełmowym jest mały romb, po naciśnięciu U (uncage - klawiatura) romb robi się parokrotnie większy, najechanie nim na cel lub w bezpośrednią okolicę celu powoduje że romb przykleja się do celu i można strzelać, a dźwięk rakiety wyższy.
Ja kombinowałem na drugim MFD z CRM na ACM i na BORE i jeszcze na parę innych sposobów, których już nawet nie jestem w stanie odtworzyć.

Nauczka - dokładnie czytać posty :)

A i jeszcze taka refleksja mnie naszła, to a`propos wersji F16. Skoro HMCS jest w kokpicie, to znaczy że wersja jest dobra (tak przypuszczam)