Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 109317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poko

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #285 dnia: Sierpnia 14, 2016, 15:36:10 »
No problem. ;)

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #286 dnia: Sierpnia 15, 2016, 21:03:06 »
Co do AD4 to generalnie racja. Jednak jeśli chodzi o szosę świecącą w termalu to nocą to jest to normalne.
Nocą termal nie widzi  odbitych promieni słonecznych, widzi tylko ciepło emitowane przez obiekty.
Dniem szosa się nagrzewa więc nocą oddaje ciepło, to dlatego świeci.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: Sierpnia 15, 2016, 21:49:23 »
Zależy jaka droga, o jakiej porze roku, w jakiej szerokości geograficznej i o której godzinie w nocy. Wczesną letnią nocą tor wyścigowy, a może i ruchliwa asfaltówka pewnie by świeciła (w zależności od ustawień czułości noktowizja), ale na pewno nie równo na całej długości. Generalnie chodziło mi o to, że stosuje się proste filtry prawie jak w Photoshopie, które mają dać złudzenie NVG, ale nie działa to jak prawdziwa noktowizja, ponieważ w takich już i tak skomplikowanych simach zżerałoby to strasznie dużo mocy obliczeniowej. Można to zrobić, ale nie na dzisiejsze sprzęty. I znów za przykład podam Armę.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #288 dnia: Sierpnia 16, 2016, 15:08:57 »
Można zrobić osobne tekstury dla termala.
Wtedy wygląda to realistycznie i jako przykład podam Steel Beats PRO PE. Chociaż tam niestety nie ma różnicy między nocą i dniem.

W ArmA 3 każdy obiekt świeci jak głupi niezależnie od pory dnia, a teren jest bardzo ciemny. Niestety, uproszczenia są wszędzie...

Może kiedyś ktoś zrobi sensowną symulację termala.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: Sierpnia 16, 2016, 16:58:05 »
Tylko czemu jakoś płynnie przeszliśmy z tematu noktowizji w BMS na termala...?  :o  ;)

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #290 dnia: Sierpnia 16, 2016, 17:54:47 »
Od początku była mowa o termalu, nie o noktowizji.
Czy to normalne że termowizja w obu trybach podświetla wiele niewłaściwych elementów ?
Także jak najbardziej w temacie, tylko że trochę się rozpisałem :-)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: Sierpnia 16, 2016, 21:44:00 »
 :-[ No i wszystko jasne. Jestem głąbem, który nie czyta ze zrozumieniem. Nie pierwszy raz. Trafiony zatopiony.

« Odpowiedź #292 dnia: Sierpnia 16, 2016, 23:21:29 »
Noktowizor w Falconie działa dosyć dobrze. Wszystko zależy od tekstur terenu (barwa, kontrast itp.), bo jak wspomniałeś Poko, działa to na zasadzie filtra. Termowizor to już inna bajka i teoretycznie można to zrobić bez osobnych tekstur, Maciek. Możliwe, że będzie można podświetlić tylko obiekty 3D, jak samoloty, pojazdy lub niektóre budynki a reszta otoczenia będzie filtrowana w bladym zielonym kolorze.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #293 dnia: Sierpnia 16, 2016, 23:35:38 »
Dokładnie tak to teraz działa w obecnej wersji BMS. Obiekty (jak budynki, pojazdy, samoloty) są podświetlane, a reszta otoczenia jest ciemniejsza.
Jednak dla odpowiedniego realizmu niezbędne są osobne tekstury. Bo każdy pojazd ma swoje ciepłe i zimne miejsca :P
Może kiedyś zobaczymy osobne tekstury dla termala w BMS tak jak to jest w SB PRO PE.

« Odpowiedź #294 dnia: Sierpnia 17, 2016, 00:18:11 »
Zaskoczyłeś mnie, przyznam. Bo przekonany byłem, że to będzie w 4.34 (nie miałem czasu, na 4.33). Co do osobnych tekstur, patrząc na filmy z Steel Beasts, to raczej podświetlone są (bardziej lub mniej) poszczególne elementy modelów 3D. To jest do zrobienia w Falconie, ale po co? To jest zupełnie inny symulator i lepiej oszczędzić CPU na ważniejsze procesy. Osobnych tekstur nie będzie, tak to nie działa, nawet w SB PRO. :)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: Sierpnia 17, 2016, 10:03:07 »
Święta racja.

Sorry za mały OT, ale widzę, że coraz śmielej wszyscy mówią o 4.34. Znalazłem wypowiedź na BMS Forum, w której użytkownik "Switch" (jeśli dobrze kojarzę to gość odpowiedzialny za Horneta w BMSie) podał, że 4.34 niedługo wejdzie w fazę wstrzymania dodawania kolejnych nowości (feature freeze phase), czyli generalnie rozumiem, że zostanie już "tylko" (co i tak może potrwać) polowanie na bugi przed ostatecznym wydaniem? Czy w takim razie jest jeszcze szansa na drugi update do 4.33 poprawiający niektóre babole?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #296 dnia: Sierpnia 17, 2016, 14:18:27 »
A wiadomo jakich "ficzerów" można się spodziewać w 4.34?

« Odpowiedź #297 dnia: Sierpnia 17, 2016, 15:31:36 »
Czy w takim razie jest jeszcze szansa na drugi update do 4.33 poprawiający niektóre babole?
Jest szansa, nawet duża.
 Co do 4.34 to sorry, ale nie mogę udzielać informacji i stosuję się do przykazania pierwszego, bo lubię moje nogi ;):
A firm reminder: It is not allowed to share any internal changelogs with anyone outside of the BMS team. Or we will break your legs.
.
Panowie, zaśmiecamy niepotrzebnie wątek. Ktoś tu powinien posprzątać.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #298 dnia: Sierpnia 17, 2016, 16:08:18 »
Ja proponuję aby utworzyć wątek BMS 4.34 i wrzucić tam tą dyskusję.

BTW: Nie wiedziałem że jesteś w DEV teamie BMS. Jeśli możesz to napisz na PW czy zrobią tryb Pre Planned dla JSOW, bo ponoć jest prawie gotowy.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #299 dnia: Sierpnia 17, 2016, 17:45:42 »
NDA - No Discussion Allowed. Uszanujmy przyrzeczenia kolegi. Każdy programista, współtwórca gry czy beta-tester musi się zgodzić na tę zasadę. Z resztą akurat macieksoft pewnie dobrze o tym wie ;). Dlatego nigdy nie zadaję pytań o changelog.