Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 103572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #420 dnia: Lutego 06, 2018, 17:19:41 »
Pytaj. Po to jest to forum ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2018, 18:54:52 wysłana przez KosiMazaki »
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

« Odpowiedź #421 dnia: Lutego 06, 2018, 23:22:19 »
Najgorsze jest to, że już na horyzoncie jest nowe wyzwanie w postaci DCS oraz F18 a z tym masa problemów nowy pc, modyfikacja kokpitu itd. Na razie jest stary BMS 4.33u4 a później zobaczymy. Proszę o wyrozumiałość jeśli będę pytał o sprawy oczywiste dla pilotów F16.
A najlepsze jest to, że nowy Falcon również jest na horyzoncie. :)
Pozdrawiam, Vito. Miło, że wracasz do hobby.

« Odpowiedź #422 dnia: Lutego 07, 2018, 08:41:07 »
Dzięki za pozdrowienia EGHI, twoje przyrządy (serwo) wciąż są sprawne. Faktycznie w temacie Falcon jest duży postęp. Ja jestem od początku tzn. od Falcon 4.0 i mam pewne porównanie jeśli chodzi o postęp. Jestem zachwycony ostatnią wersją 4.33u4, wspominam także Twoje próby z teatrem w Polsce stare dobre czasy. Cieszę się, że nowy Falcon jest na horyzoncie. Mój kokpit jest sprawny chociaż ma swoje lata. Nowe wersje Falcona plus nowe Windows wymagają ciągłych modyfikacji ale jakoś daję radę. Pozdrawiam EGHI i życzę powodzenia.

« Odpowiedź #423 dnia: Lutego 07, 2018, 08:57:32 »
A najlepsze jest to, że nowy Falcon również jest na horyzoncie. :)
Pozdrawiam, Vito. Miło, że wracasz do hobby.

"Tsooo"? Nowy Falcon, ale co masz na myśli mówiąc nowy  ;D?

« Odpowiedź #424 dnia: Lutego 07, 2018, 10:11:36 »
"Tsooo"? Nowy Falcon, ale co masz na myśli mówiąc nowy  ;D?

Jestem co prawda „new in the town” ,ale słyszałem co nieco, nowy tzn, na silniku WT, a wtedy położy DCS, jak grad pszenice.
No chyba, że to plotki. :evil:
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.

Offline B3rNO

• *
  • B3 all day
    • http://www.youtube.com/user/b3rno
« Odpowiedź #425 dnia: Lutego 07, 2018, 10:36:14 »
Na nowy silnik graficzny będzie trzeba jeszcze trochę poczekać, do 3-4 lat.

« Odpowiedź #426 dnia: Lutego 07, 2018, 11:34:58 »
Więc o jakich nowościach mowa?
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2018, 12:18:07 wysłana przez KosiMazaki »
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.

« Odpowiedź #427 dnia: Lutego 07, 2018, 22:35:04 »
Vito.
Zaskoczyłeś mnie z tymi serwami, u mnie dwa padły w krótkim czasie. Co do modyfikacji pod Falcona, dobrze będzie przejść na Windows 10, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. 

Panowie, wybaczcie ale nic nowego tutaj nie napiszę. Od jakiegoś czasu nie jest tajemnicą, że powoli trzeba przejść na DX11 a to daje duże możliwości. Spekulowanie czy nowy silnik będzie za 3-4 lata lub mniej czy więcej nie ma żadnego sensu, tak samo jak porównywanie Falcona do DCS, nie ma rywalizacji i nie będzie. Odpowiedziałem jedynie Vito, że będzie nowa wersja i przyniesie duże zmiany.

« Odpowiedź #428 dnia: Lutego 08, 2018, 07:56:12 »
 Byłem pewny, że BMS 4xxx jest najbardziej stabilny w Win7 i dlatego nie instalowałem Win10. Czy mogę zapytać jakie macie z tym doświadczenia. I drugie ważne pytanie czy z Win10 pracują następujące programy DMKeys8 Damosa, HSC Codeking, OpenCockpits (sioc),  FAST, MFDExtractor oraz Hotas Cougar z Foxy. Może ktoś stosuje wspomniane programy w Win10.

« Odpowiedź #429 dnia: Lutego 08, 2018, 10:23:21 »
Z tymi programami to raczej mało kto podpowie. W polskim światku BMSa chyba Ty jedyny Vito masz zbudowany w pełni kokpit vipera :). Jeśli Twoje programy nie będą działać na Win 10 zawsze możesz we właściwościach danego programu odpalić ze zgodnością z Win 7. Może to pomoże :).
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2018, 13:40:56 wysłana przez KosiMazaki »
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

« Odpowiedź #430 dnia: Lutego 08, 2018, 14:07:59 »
Poruszony temat jest znacznie szerszy. Jeden problem dotyczy ściśle symulatora BMS4xxxx oraz wyboru wersji Win7 czy Win10. Tak jak wspomniałem panowała opinia, że Win7 jest najlepszy, ale minęło trochę czasu i może Win10 jest obecnie bardziej stabilny. Może koledzy wyrażą swoją opinię. Uwaga EGHI bardzo mnie zastanowiła.
Drugi problem jest bardziej uniwersalny i dotyczy różnych symulatorów w tym DCS w powiązaniu z "panelami sterującymi" nie koniecznie z całym kokpitem ale w środowisku Win10. Z tego co wiem to kolega Marcin_B ma takie panele w DCS z kontrolerem DMKeys8. Podobnie Maciej z WAT ma u siebie OpenCockpits z FAST i prawdopodobnie Win10. Prawdopodobnie koledzy mają u siebie HSC Codeking w swoich symulatorach. Pytanie drugie dotyczy wspomnianych kontrolerów oraz Win10.
Może na temat wspomnianych problemów powinienem napisać w innym wątku.

Offline Kwazar

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #431 dnia: Lutego 08, 2018, 14:09:32 »
@Vito, z tego co wymieniłeś, używam MFDExtractor i pod Win 10 działa bez zarzutu...Zdarzyło mi się raz, że po czystej instalacji sterowników graficznych, program nie zapamiętał położenia okien na drugim monitorze.
"Watching the stars from 39,000 feet with a granola bar in one hand
and a cold bottle of water in the other is a great way to unwind" K. Rosenkranz - Vipers In The Storm

« Odpowiedź #432 dnia: Lutego 09, 2018, 10:04:29 »
Symulator F-16 postawiony jest w chwili obecnej na 3 komputerach. Wszystkie 3 pracują na Win10. Główny komputer obsługuje OpenCockpits, SimpitWarp, HSC Codeking'a, FAST, oraz serwer dla MFD Extractor. Dwa pozostałe to hosty dla MFD Extractora jeden to MFD lewy + prawy a drugi to dwa wyświetlacze pod wskaźniki w konsoli centralnej. Co do win 10 i poprawnej współpracy trzeba pamiętać aby uruchamiać każde z oprogramowania jako administrator - w szczególności dotyczy to OpenCockpit i HSC(tutaj zalecam również włączenie opcji uruchomienia w trybie zgodności z winXP lub Win7). Dodatkowo ponieważ korzystam z PPjoy trzeba było wyłączyć cyfrową obsługę sterowników, bo zarówno win 8.1 jak i 10 blokuje sterowniki nieautoryzowane z nieznanego źródła. Jedyna rzecz z jaką jest problem to zapamiętanie ustawień w Hotas Cougar Control Panel - mimo zapisanych profili i ustawień zawsze po restarcie wraca do ustawień domyślnych - po prostu trzeba pamiętać że przy każdym uruchomieniu kompa należy uruchomić HCCP i załadować profil z konfiguracją. Mimo, że zainstalowane jest 4.33, nie przesiadałem się jeszcze na niego z tego względu, że całość skryptów pisałem pod 4.32, a nie miałem czasu rekonfigurować skryptów i ustawień dla 4.33. Uważam, że nie ma co się bać Win10 jeśli chodzi o HSC, MFD Extractor czy OpenCockpits. Gdyby ktoś miał problemy mogę wspomóc, bo przerabiałem już ich sporo i prawie każdy był do rozwiązania:) 

« Odpowiedź #433 dnia: Lutego 09, 2018, 12:47:08 »
Dzięki Macieju za odpowiedź jest bardzo cenna. Dodam tylko od siebie, że konfiguracja moich przycisków, przełączników itd. jest zrobiona pod AF modyfikowana pod OF oraz 4.32. Mam na myśli plik .key ale nie tylko. Ten plik .key pracuje także z 4.33u4, ale tak jak wspomniał Maciej dużo się zmieniło, doszły nowe callbacks niektóre usunięto itd. Na dobrą sprawę musiałbym zastosować np. proponowany plik key przec Dunc i zmienić wszysko w kokpicie a to jest bardzo dużo pracy, dlatego poszedłem na łatwiejsze rozwiązanie. Z  innych ciekawostek to np. wyświetlanie RWR w 4.32 oraz 4.33u4. W 4.33u4 nie ma problemu z RWR w MFDExtr. W 4.32 jest wprawdzie wyświetlany RWR w MFDExtr, ale nie działa, dlatego dla 4.32 korzystam dla wyświetlania RWR z opcji Cockpit Dispaly Extraction.
Po uwadze EGHI postanowiłem, że w jakimś momencie przejdę na Win10 tym bardziej, że może to być z korzyścią dla następcy 4.33u4. Ponieważ mój kokpit współpracuje z różnymi kontrolerami oraz softem, dlatego moje pytania w tym wątku.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #434 dnia: Lutego 09, 2018, 16:01:15 »
BMS 4.34 jest dość blisko, więc chyba nie ma co przygotowywać skryptów pod 4.33u4, bo w nowej wersji sporo może się jeszcze zmienić.