Poniżej plik skp - google sketchup pewnie masz.
Zacznę od tego stwierdzenia. Poszukałem w Google na temat tego programu i znalazłem inf.
od 27 kwietnia 2006 r. dostępna jest wersja darmowa programu Google Sketchup 6
Pytanie następujące, czy muszę ten program poznać aby korzystać z Twoich projektów? Na początek wystarczy prosty rysunek z wymiarami.
Teraz konkrety związane z projektem.
1.Z tego co napisałeś wynika, że robisz własne wykonanie ICP. Czyli propozycja EGHI (Skalarki) jest nieaktualna.
2.Projekt powinien być dostępny dla innych użytkowników tego forum. Wynika z tego, że nie ma potrzeby robienia dwóch wersji płyty czołowej. Moje testy z podświetlanymi przyciskami były tylko testami.
3.Dyskusja na tym forum ma pomóc znaleźć optymalne i realne rozwiązanie projektu ICP. Wracając do podświetlania to moim zdaniem LED na pcb jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli popatrzysz na zdjęcie pcb umieszczone na początu tego wątku to zauważysz, że tych diod jest wystarcząjaca ilość aby podświetlić całą płytę czołową. Podświetlanie napisów wg. mnie jest sprawą drugorzędną, ponieważ w praktyce nie ma to znaczenia.
4.
np dystansy dla pcb
To jest istotne i daje odpowiedź dlaczego jedno rozwiazanie przycisków. Zakładam, że zrobisz klawisze, jest to już opanowane. Klawisz oraz przycisk na pcb daje odpowiedź jaka odległość pcb od płyty czołowej. Są 2 klawisze, które działają na 2 przyciski up, down. W tym przypadku można je tak zaprojekować aby nie było możliwości jednoczesnego naciśnięcia obu klawiszy (można to łatwo rozwiązać).
5.W zasadzie elementy są już znane może jeszcze trzeba znaleźć przełącznik 3 pozycyjny pod DRIFT/CO. Przełączniki "hebelkowe" będą miały małą dźwignię (tak ma EGHI), jest to zwiazane z zewnętrzymi gabarytami przełączników i wymiarami płyty czołowej ICP.
6.Myślę, że można lutować enkodery bezpośrednio do pcb. Ułatwiłoby to ich montaż.
Są to moje wstępne uwagi. Zakładam, że Tomu realizuje projekt ICP, dlatego na nim spoczywa ciężar jego realizacji. Ja deklaruję pomoc w szerokim tego słowa znaczeniu. Szkoda, że nie ma większego zainteresowania tym projektem.
Na koniec słuszna uwaga.
jednak żeby to dostosować ostatecznie to muszę mieć PCB w rękach
I tutaj mamy problem. Załóżmy, że ustaliliśmy jakie mają być elementy i można zrobić schemat elektryczny. Ja to mogę zrobić. Ponieważ mam tylko darmowego Eagla to mogę zrobić druk jednostronny o wymiarach 100mmx80mm co jest poważnym ograniczeniem. Mogę zrobić na papierze projekt pcb na rastrze 1.27 cala, ale ktoś musiałby to przerysować ręcznie w profesjonalnym programie do projektowania druków.
Jest także możliwość zrobienia druku metodą chałupniczą za pomocą Eagla. Dwa projekty 100mmx80mm na jednej płycie połączone mostkami. Niestety na druku jednostronnym. To jest wada, zaleta tani projekt pcb.