Autor Wątek: Projekt panelu ICP dla Falcona.  (Przeczytany 21697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Projekt panelu ICP dla Falcona.
« dnia: Września 18, 2012, 12:40:51 »

Postanowiłem założyć nowy wątek związany z projektem panelu ICP dla Falcona. Na naszym forum jest kilka rozwiązań ICP, podobnie na forum viperpits. Rozwiązanie o którym myślę powinno uwzględniać wady oraz zalety poprzednich projektów. Panel ICP jest dosyć złożony mniędzy innymi z powodu umieszczenia elementów w przestrzeni 3 wymiarowej.  Każde początkowe założenie ma wpływ na kolejne rozwiązania. Aby nie komplikować na początek projektu chciałbym się skupić na paru podstawowych problemach od których będzie zależało dalsze postępowanie. Zrobiłem wstępne testy zwiazane z przełącznikiem 4 kierunkowycm. Testy wypadły pomyślnie. Jest na ten temat tutaj #673 http://il2forum.pl/index.php/topic,9985.660.html.
Następny problem jest związany z podświetlaniem przycisków. Zrobiłem testy z podświetlanym przyciskiem. Przykładowy panel z tymi przyciskami jest na zdjęciu. Konkurencyjne rozwiązanie jest pokazane na kolejnym zdjęciu. Myślę, że można już dokonać wyboru jaki zastosować przycisk. W pierwszym przypadku mamy już gotowy przycisk z LED w środku w drugim trzeba przycisk wykonać z pleksy.
Wybór przycisków determinuje w pewnym sensie rozwiązanie płyty czołowej. Dla rozwiązania z LED-ami na pcb można rozpatrzyć projekt płyty czołowej zrobionej przez EGHI. To co napisałem odnosi się do pierwszego założenia - jaki zastosować przycisk. W kolejnych post będę opisywał kolejne problemy związane z projektem. Mam nadzieję na dyskusję. Liczę na opinię Tomu, ponieważ od niego będzie zależała realizacja projektu.

Offline mj

• *
Odp: Projekt panelu ICP dla Falcona.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 18, 2012, 14:38:14 »
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale według mnie nawet na te "gotowe" przyciski przydałoby się nałożyć kostki z pleksi docięte do otworów w płycie czołowej. Tutaj kolejne testy - trzeba wybrać materiał najlepiej rozpraszający światło (mleczny/matowy). (BTW: Na TME mają większy wybór tych podświetlanych przycisków - sprawdzałeś je może?) Następny problem - jak wykonać powierzchnię przycisków z napisami (może macie już sposób?)

Oprócz przycisków jest jeszcze kwestia podświetlenia napisów na płycie czołowej, czyli trzeba dobrać odpowiednie diody i odpowiednio je rozmieścić. Jeśli to ma być zestaw do samodzielnego składania, lepiej chyba unikać diod SMD - ale to już Wy oceńcie.

Czy Wasz projekt płyty czołowej pozwala na podświetlanie napisów (które powinny być też w dzień czytelne)? Ktoś na forum pokazał panel zrobiony z laminatu grawerskiego - myślałem, żeby pójść w tę stronę.

« Odpowiedź #2 dnia: Września 18, 2012, 16:34:23 »
Następny problem - jak wykonać powierzchnię przycisków z napisami (może macie już sposób?)
Niezależnie jaki wybierzemy wariant napisy trzeba wykonać. Jest kilka sposobów.
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale według mnie nawet na te "gotowe" przyciski przydałoby się nałożyć kostki z pleksi docięte do otworów w płycie czołowej.
Na tym polega problem, jaką wybrać opcję. Jeśli podświetlane przyciski to trzeba rozwiązać problem napisów (to można zrobić). Otwory w płycie czołowej pod wymiary przycisku.
 Jeśli wariant drugi to LED-y na pcb i klawisze z plexy pod otwory na płycie czołowej zrobionej np. przez EGHI. Podświetlanie napisów na płycie czołowej za pomocą LED na pcb.
EGHI zrobił sam w przyciskach podświetlanie co w naszym rozwiązaniu nie ma sensu, zbyt pracochłonne.
Jakie przyciski oraz ich podświetlanie to dopiero wstęp do dalszych założeń, ale od tego trzeba rozpocząć.

« Odpowiedź #3 dnia: Września 18, 2012, 17:54:56 »
Chciałbym zwrócić uwagę na 2 przełączniki. Są one zaznaczone na załączonym zdjęciu. Są wykonane manualnie i działają na przyciski przylutowane na pcb. Gdyby zastosować wariant z podświetlanymi przyciskami to trzeba rozwiązać problem tych przełączników. Jeśli zastosować wariant z podświetlaniem przycisków na pcb to zagadnienie wykonania tych przełączników upraszcza się. Myślę, że te wymagania ułatwią wybór opcji podświetlania. Jaka jest wasza opinia.

« Odpowiedź #4 dnia: Września 18, 2012, 20:13:35 »
http://www.rapidonline.com/Electronic-Components/Tactile-Switch-6x6mm-260gf-Blue-Led-78-1733
Lepszych nie znajdziecie dla ICP.

Moje rozwiązanie (wersja nr.1) jest prymitywne i jak wspomniałeś vito pracochłonne, a efekt mizerny. Przyciski najlepiej wykona Skalarki, wie w czym rzecz i dobrze zna panel ICP. Kiedy wysłałem mój projekt do wycinania, przerobił tak, że wygląda bardziej realnie (dodał kilka warstw więcej). Przyciski trzeba wykonać z dwóch warstw plexi, wyciąć i pomalować następnie grawerować. Takim sposobem Skalarki wykonał moje panele i jestem bardzo zadowolony z efektu.
Zdanie mam takie, zamiast budować kolejne wersje 1, 2 etc.... Lepiej zainwestować w porządnie wykonane elementy, cięte i grawerowane laserem.
 Jak znajdę chwilę, narysuję jak ja to widzę.

« Odpowiedź #5 dnia: Września 19, 2012, 06:42:57 »
Zdanie mam takie, zamiast budować kolejne wersje 1, 2 etc.... Lepiej zainwestować w porządnie wykonane elementy, cięte i grawerowane laserem.
Ja też tak myślę. Z tego co napisał EGHI wynikają pewne wnioski.
1.Płyta czołowa jest już gotowa i uwzględnia przyciski z LED. Zaletą tych przycisków jest to, że mają odpowiednie gabaryty oraz są przygotowane do wklejenia plexi z napisami tak jak to opisał EGHI.
2.Mając gotową płytę czołową z wyciętymi i wygrawerowanymi nakładkami na przyciski Tactile-Switch można pomyśleć o dwustronnym druku.
ICP posiada oprócz DCS 2 przełączniki SW1 oraz SW2. Są pokazane na zdjęciach.

Przełącznik 4 kierunkowy DCS można zrobić z Micro-Joy-B tak jak ja to zrobilem w swoim ICP. Nie jest tak wytrzymały jak oryginalny, ale jest tani i można go umieścić na druku.
Przełączniki SW1 oraz SW2 można zastąpić tanimi odpowiednikami, które mają małą dźwignię w porównaniu do oryginalnych.
Reasumując. Zrobiłem wstępne rozeznanie tematu. Mogę jeszcze zrobić schemat ideowy. Teraz jest kolej na zainteresowanych tym projektem. Mam na myśli głównie Tomu, który zainspirował ten temat i rozpoczął jego realizację.

« Odpowiedź #6 dnia: Września 26, 2012, 22:28:59 »
Cześć Panowie będę " opiniował" i będę wnioskował :)

Zrobiłem pierwsze wydruki na Maszynie 3D. Udało mi się uzyskać dokładności +/- 0,1mm na krawędziach bocznych elementów.

Wykonałem dzisiaj klawisz raczej do użycia z płytą EGHI, bo taka była moja wstępna koncepcja pasuję do płyty czołowej. To tyle jeśli chodzi o wstępne testy druku 3D.
Zgadzam się że przyciski powinny być przeźroczyste - to się da wydrukować - da się na tym również grawerować choć będzie to wymagało pewnych modyfikacji G-codu ( prosta operacja )
popytam o transparentny materiał drukujący ( Filament ) i zobaczymy, zawsze możemy wrócić do drukowanej matrycy i odlewu z żywicy ( którą już mam )

Muszę was prosić o cierpliwość do mnie bo nie mam wiele czasu i znowu jadę do pracy, ale będę projektował przełączniki obrotowe ramki zegarów itp.
Jak widzicie mimo tego że nie piszę wiele nie odpuszczam i cały czas małymi kroczkami posuwam temat do przodu.

Niebawem udostępnię rysunki google sketchup, które wykonałem żebyście mogli dopasować idealnie PCB, na bazie PCB ja będę mógł zamknąć obudowę z tyłu.

Rysunek trzyma wymiary, i nadaje się do druku lub frezowania.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Września 26, 2012, 23:22:34 »
W jakim materiale jest to "drukowane"? Znam tylko drukarkę 3D, która tworzy model z czegoś w rodzaju gipsu. Czy można będzie rozwiązać podświetlanie napisów na takim panelu?

« Odpowiedź #8 dnia: Września 27, 2012, 06:09:19 »
Zgadzam się że przyciski powinny być przeźroczyste - to się da wydrukować - da się na tym również grawerować choć będzie to wymagało pewnych modyfikacji G-codu ( prosta operacja )
popytam o transparentny materiał drukujący ( Filament ) i zobaczymy, zawsze możemy wrócić do drukowanej matrycy i odlewu z żywicy ( którą już mam )
Czy mam to rozumieć, że projektujesz płytę czołową pod wersję z podświetlaniem klawiszy oraz napisów na tej płycie za pomocą LED na pcb? Ta wersja jest pokazana na zdjęciu z prawej strony w tym wątku pierwszy post. Jeśli tak to trzeba zrobić dla tej wersji klawisze. Czy możesz podać wymiary płyty czołowej.

« Odpowiedź #9 dnia: Września 28, 2012, 01:18:28 »
mj - polecam z dobrego serca a nie wredności :) google i wpisać "reprap drukarka 3d" - temat jest tak ogromny że ja nie mogę się tu rozpisywać - wybacz proszę.

Vito - wymiary 136mm szerokości na 105,5 wysokości na 9mm grubości otwory w tej chwili pod led na pcb - ale nie martw się myślę i o tobie przekalkulowanie otworów na twoje rozwiązanie to około 30min pracy z PC jednak żeby to dostosować ostatecznie to muszę mieć PCB w rękach. ( ja jak zacząłem to projektować to miałem tylko informację przekazaną od ciebie że się udało, więc zrobiłem co mogłem z bardzo ogólnym założeniem że tam będzie pcb, "jakieś pcb" )

Podświetlane klawisze da się wydrukować istnieje filament, jednak jeszcze go nie namierzyłem :(

Poniżej plik skp - google sketchup pewnie masz.

http://tomuservice.home.pl/forum/icp.skp

To jest element wymiarowany wg rysunków, z których robiłem pierwszy model jeszcze z depronu.
Jak byś mógł skomentować poradzić co tam jeszcze potrzebne itd ( np dystansy dla pcb )

P.S. Vito a ty jesteś przekonany że te napisy na obudowie ICP są podświetlane bo ja jakoś nie bardzo - klawisze owszem

Vito a napisałbyś mi jeszcze jakie wymiary mają szkiełka twoich klawiszy, a jakie wymiary maja te białe ramki?

« Odpowiedź #10 dnia: Września 28, 2012, 08:44:56 »
Poniżej plik skp - google sketchup pewnie masz.
Zacznę od tego stwierdzenia. Poszukałem w Google na temat tego programu i znalazłem inf.
od 27 kwietnia 2006 r. dostępna jest wersja darmowa programu Google Sketchup 6
Pytanie następujące, czy muszę ten program poznać aby korzystać z Twoich projektów? Na początek wystarczy prosty rysunek z wymiarami.
Teraz konkrety związane z projektem.
1.Z tego co napisałeś wynika, że robisz własne wykonanie ICP. Czyli propozycja EGHI (Skalarki) jest nieaktualna.
2.Projekt powinien być dostępny dla innych użytkowników tego forum. Wynika z tego, że nie ma potrzeby robienia dwóch wersji płyty czołowej. Moje testy z podświetlanymi przyciskami były tylko testami.
3.Dyskusja na tym forum ma pomóc znaleźć optymalne i realne rozwiązanie projektu ICP. Wracając do podświetlania to moim zdaniem LED na pcb jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli popatrzysz na zdjęcie pcb umieszczone na początu tego wątku to zauważysz, że tych diod jest wystarcząjaca ilość aby podświetlić całą płytę czołową. Podświetlanie napisów wg. mnie jest sprawą drugorzędną, ponieważ w praktyce nie ma to znaczenia.
4.
np dystansy dla pcb

To jest istotne i daje odpowiedź dlaczego jedno rozwiazanie przycisków. Zakładam, że zrobisz klawisze, jest to już opanowane. Klawisz oraz przycisk na pcb daje odpowiedź jaka odległość pcb od płyty czołowej. Są 2 klawisze, które działają na 2 przyciski up, down. W tym przypadku można je tak zaprojekować aby nie było możliwości jednoczesnego naciśnięcia obu klawiszy (można to łatwo rozwiązać).
5.W zasadzie elementy są już znane może jeszcze trzeba znaleźć przełącznik 3 pozycyjny pod DRIFT/CO. Przełączniki "hebelkowe" będą miały małą dźwignię (tak ma EGHI), jest to zwiazane z zewnętrzymi gabarytami przełączników i wymiarami płyty czołowej ICP.
6.Myślę, że można lutować enkodery bezpośrednio do pcb. Ułatwiłoby to ich montaż.
Są to moje wstępne uwagi. Zakładam, że Tomu realizuje projekt ICP, dlatego na nim spoczywa ciężar jego realizacji. Ja deklaruję pomoc w szerokim tego słowa znaczeniu. Szkoda, że nie ma większego zainteresowania tym projektem.
Na koniec słuszna uwaga.
jednak żeby to dostosować ostatecznie to muszę mieć PCB w rękach
I tutaj mamy problem. Załóżmy, że ustaliliśmy jakie mają być elementy i można zrobić schemat elektryczny. Ja to mogę zrobić. Ponieważ mam tylko darmowego Eagla to mogę zrobić druk jednostronny o wymiarach 100mmx80mm co jest poważnym ograniczeniem. Mogę zrobić na papierze projekt pcb na rastrze 1.27 cala, ale ktoś musiałby to przerysować ręcznie w profesjonalnym programie do projektowania druków.
Jest także możliwość zrobienia druku metodą chałupniczą za pomocą Eagla. Dwa projekty 100mmx80mm na jednej płycie połączone mostkami. Niestety na druku jednostronnym. To jest wada, zaleta tani projekt pcb.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #11 dnia: Września 28, 2012, 10:49:37 »
Podświetlane klawisze da się wydrukować istnieje filament, jednak jeszcze go nie namierzyłem :(
Reprapem się jeszcze nie bawiłem, ale czy nie praktyczniej wydrukować tylko wzorce przycisków w formie ramki jakimkolwiek łatwo dostępnym materiałem i potem wykonać formę i odlać z klarownej żywicy ? To co do tej pory widziałem drukowane z "przezroczystych" filamentów było dość mętne, a to z kolei sprawi, że podświetlenie nie będzie zbyt równomierne.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #12 dnia: Września 28, 2012, 11:19:50 »
OT: Wszystko zaczęło się od RepRap'a, a teraz sprzęt będzie schodził "do ludu". http://www.kickstarter.com/projects/formlabs/form-1-an-affordable-professional-3d-printer  Można też, zamiast robić sam panel, zrobić sobie drukarkę, więcej tutaj: http://www.designfutures.pl/?p=411
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #13 dnia: Września 28, 2012, 15:42:02 »
Vito chyba musimy się zdzwonić żeby nie zaśmiecać wątku procesem ustaleń.
Co ustalimy to oznajmimy i tyle.

link do ver 8 sketchup http://www.dobreprogramy.pl/Google-SketchUp,Program,Windows,12612.html
Ja się od zera nauczyłem nim projektować w ciągu jednego dnia, jest intuicyjny do bólu - trzeba tylko poszukać na Youtube kursu to bardzo skraca naukę - jest tego multum

Nie miałem transparentnego filamentu w rękach  trudno mi więc powiedzieć jak to się zachowa po światłem. Żywica poliuretanowa na klawisze nadal wchodzi w grę, po uprzednim wydrukowaniu prototypu - matrycy.

Można też, zamiast robić sam panel, zrobić sobie drukarkę

Tyle że my tu nie o tym rozmawiamy - dlatego poprosiłem o użycie google kolegę mj

« Odpowiedź #14 dnia: Października 13, 2012, 12:50:45 »
Krótka informacja. Projekt jest realizowany pomimo pewnych problemów organizacyjnych polegających na tym, że jeden twórca jest w Poznaniu a drugi w miejscu oddalonym o 800km, ale od czego jest technika.
Na zdjęciu widać efekt naszej współpracy.

Nie będę wchodził w szczegóły, ponieważ do końca realizacji projektu jest jeszcze trochę czasu.