Autor Wątek: VFAT 2012  (Przeczytany 8122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
VFAT 2012
« dnia: Października 26, 2012, 19:49:52 »
Nawet fajna zapowiedź im wyszła:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fUPqu5wxlo4

Polaków, czyli APA niet w tym roku?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline cygan

• APAsq
  • *
Odp: VFAT 2012
« Odpowiedź #1 dnia: Października 27, 2012, 12:23:28 »
No, niestety nie.
Ale najprawdopodobnie będzie mój pokaz Ka-50 , ale tym razem już ostatni raz.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline Dare

• APAsq
  • *
  • #5 - WBCI
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 01, 2012, 20:05:54 »
Prócz Cygana będzie jeszcze jedna osoba z Polski w pokazie solo na Su-30. Jest to jednak osoba spoza APAsq.

Offline Kamio

• APAsq
  • *
VFAT 2012
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 01, 2012, 21:14:05 »
Panie i panowie. Mam zaszczyt poinformować, że za tydzień (08.12.12) o godzinie 17:25 występuję na Virtual Festival of Aerobatic Teams. Na poniższej stronie będą mogli państwo zobaczyć mój pokaz http://www.virtual-airshows.com/english/vfat-tv. VFAT to największe wirtualne pokazy na świecie. Można zobaczyć na nich zespoły odzwierciedlające prawdziwe grupy i dema, ale również te nieistniejące w realu. Co roku pokazy ogląda coraz większa liczba miłośników lotnictwa. Z każdą edycją rosną także umiejętności pilotów. Każdy z nas, występujących, pragnie jak najlepiej zaprezentować swoje umiejętności. Umiejętności ćwiczone miesiącami, a nawet latami. To mój debiut, więc bardzo liczę na państwa wsparcie. Swój pokaz będę pragnął przedstawić na samolocie Su-30 w specjalnym malowaniu. Mam nadzieje, że przygotowany przeze mnie pokaz przypadnie państwu do gustu. Przygotowując go starałem się o to, aby był jak najbardziej dynamiczny i ciekawy.

Filmik promo:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hUguqy4P0ss

PS
1. Jutro (02.12.12) o godzinie 20:00 odbędzie się mój przylot na pokazy.
2. Zapraszam na oficjalny fanpage: https://www.facebook.com/BananaSoloDisplayTeam
3. Dla zainteresowanych, cały program air show: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aj-5PTSoVZU2dDNhRXR1dmZMczR0RnIxcERlMzltSlE#gid=0

Scaliłem z istniejącym tematem o VFAT 2012. Poprawki ortograficzne. Ponadto obrazek w podpisie niewłaściwych rozmiarów. http://il2forum.pl/index.php/topic,5726.0.html
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2012, 14:55:38 wysłana przez Zefirro »

Offline Dare

• APAsq
  • *
  • #5 - WBCI
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 07, 2012, 18:26:23 »
VFAT 2012 rozpoczęty. Jak co roku, pokazy można oglądać na stronie Virtual Airshows:
http://www.virtual-airshows.com/english/vfat-tv

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 07, 2012, 22:04:33 »
Cały pierwszy występ Cygana mi komp tak zamulał, że oglądałem pokaz slajdów, odblokował się złom jeden dopiero na pare sekund przed kraksą. Ale co się stało za drugim razem?? Nagle czarny ekran i tyle. Ale naprawde fajny występ.

Offline Dare

• APAsq
  • *
  • #5 - WBCI
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 07, 2012, 22:13:46 »
Kolejny wypadek. Manewr zakrętu 360 nie wyszedł - ścięło łopaty i niestety znowu pokaz nie wyszedł. Nie zawsze wszystko wychodzi, zwłaszcza gdy wszystko jest "live". :)
Nadrobi to jutrzejszy pokaz Kamio. ;)

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 07, 2012, 23:12:31 »
Mnie rozwalił komentarz Cygana puszczony w eter tuż po ścięciu łopat nawiązujący do klasyków gatunku (czyli tych, którzy znaleźli się w sytuacji, gdy ziemia zbliża się zbyt szybko, albo brzoza wyłania z mgły) :D.

Offline Kamio

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 08, 2012, 11:41:00 »
Bananowy pokaz już dziś o 17:25 naszego czasu. Gorąco zapraszam! :)

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:08:11 »
Kamio oglądałem, bardzo ładny występ, Gratulacje. Myśle o tym aby troche potrenować i za rok też wystąpić, może z kimś w parze :) Największe wrażenie zrobili na mnie chłopaki z Turkish Stars - coś pięknego Pozdrawiam.

Offline SG4_Rush

• SG4
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:35:15 »
Wyczekiwałem tegorocznych występów naszych na VFAT i jak zwykle było na co popatrzeć.

Cygan - wiadomo - opanowanie Ka-50 nie jest proste, a to co potrafisz z nim robić nieraz powodowało u mnie wytrzeszcz oczu, ściśnięcie pośladów i bezdech. Ale że to nie pierwszy już pokaz twoich umiejętności więc spokojnie zasiadłem i podziwiałem pokaz. Podsumuję krótko - super jak zwykle, ja nie wiem jak ty to robisz  :o. To była przyjemność, dziękuję :). A że coś tam nie wyszło jak powinno... bywa. Widać, że latasz bez taryfy ulgowej, to lubię.

Kamio, na sam początek ciutek się spóźniłem, ale praktycznie cały występ widziałem. Lubię takie pokazy, bez walki o życie i wychodzenia 1 metr nad ziemią. Wszystko było poukładane, płynne przejścia między figurami, praktycznie brak dead-time'ów. Przy płaskim korku po którejś tam zwitce zacząłem na głos gadać: "wystarczy, wystarczy... rura..."  :) Bardzo dobry pokaz, dobrze zaplanowany do samego końca. Świetna robota!

« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 09, 2012, 17:18:52 »
Panowie, a obejrzenie powtórki jest możliwe? Jak tak, to gdzie? ;) Chodzi mi o Cygana i kolegę na "rurze" .
pozdr.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 09, 2012, 17:21:55 »
Na tej samej stronie, na której jest VFAT TV, tylko w oknie, gdzie wyświetla się obraz trzeba wybrać "Video" i dalej nawigować do celu. Niestety na powtórki trzeba poczekać. Zwykle wszystkie pojawiają się w ciągu kilku dni od zakończenia pokazów.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 10, 2012, 13:02:51 »
Na wstępie chciałem wspomnieć w kilku słowach o pokazie Banana. Podobało mi się wykończenie figur i to, że było widać, że pilot posiedział nad opanowaniem programu. Moim zdaniem jest za to jeszcze sporo pracy nad ogólną koncepcją pokazu i trochę oswojenia się ze stresem, żeby lot był mniej nerwowy.

Teraz ogólnie o pokazach. W takiej formule jaką serwuje nam VFAT są obrzydliwie nudne. Publicznie mało kto odważy się to napisać, bo to nie jest poprawne politycznie - wymaga się szacunku dla pracy, którą wkładają inni w przygotowanie swojego występu.
Czy wirtualna akrobacja musi być nudna? Od strony wykonującego nie jest, a dla widza? Dla widza chyba w większości jest. Te 400-600 osób oglądających VFAT jest na to dowodem (jak na światowe pokazy to mało). Przecież w tym gronie większość to uczestnicy pokazów, ich rodziny i wąskie grono bliskich znajomych. Ile osób z forum uważnie oglądało VFAT? Z punktu widzenia członków grup akrobacyjnych to wina ludzi, wszystkich dokoła, że nie interesują się akrobacją. Jestem zdania, że to wina wirtualnych akrobatów, którzy nie mają niczego ciekawego do zaoferowania. Będzie coraz gorzej, bo VFAT wyznacza standardy i do tych standardów równają zespoły, które chcą zaistnieć na tych pokazach.

Kontrola jakości, którą mają prowadzić przed pokazami to fikcja, tzn. sprawdza chyba tylko ewentualne problemy techniczne. W tym roku zgłosiło się o około 1/3 ekip mniej niż w ubiegłym roku. Organizatorzy chcieli zapełnić czas na trzy dni, więc zdecydowali się przepuścić większość zespołów. Przy takim poziomie artystycznym i technicznym dla widza ciekawszym byłoby wybranie tylko najlepszych uczestników i przedstawienie ich jednego dnia, albo umożliwienie im wykonanie swoich pokazów dwukrotnie: w sobotę i niedzielę (jak ma to miejsce na większości realnych imprez).

Problem jest także w tym, że przygotowujący poszczególne pokazy nie rozumieją wirtualnych realiów. To, że dla wykonawców coś jest trudne, a w realnym świecie robi wrażenie, nie oznacza, że będzie interesujące dla wirtualnego odbiorcy. Nawet takie zespoły wirtualne jak Virtual Thunderbirds, czy Virtual Blue Angels dają pokazy, w czasie których zasypiam. Potem nowi uczestnicy wzorują się na tych starszych i lepiej zorganizowanych zespołach i kopiują ich błędy. W tej chwili nie ma na świecie ludzi, którzy potrafiliby opracować i przedstawić koncepcję dobrego wirtualnego pokazu akrobacji (solowej czy grupowej).

Z drugiej strony ze środowiska akrobacyjnego robi się kółko wzajemnej adoracji, które zaczyna żyć w osobnym świecie. Teraz coraz częściej działalnością akrobaty jest wyłącznie akrobacja. Pod tym względem dawne czasy (Iłka i na polskiej scenie PAT) były lepsze, ponieważ kiedyś większość była najpierw myśliwcami, a potem akrobatami. Dziś do zespołów akrobacyjnych zgłaszają się jedynie dziwne typy, miękkie ameby i analfabeci lotniczy, a nie faceci z jajami i solidnymi umiejętnościami w pilotażu.

Można przygotować ciekawy program występu akrobacyjnego. Można przygotować ciekawe pokazy lotnicze. Ciekawe dla przeciętnego widza interesującego się (wirtualnym) lotnictwem. Niestety, jeśli odbędzie się VFAT 2013, to można mieć pewność, że nic się nie zmieni i będzie znowu nudno.