A czy można poprosić o linka, bo jakoś nie mogę znaleźć.
W sumie to i ja nie znalazłem, ale można sobie sprawdzić w DCS, w Options-Controls-Kneeboard.
Ta mapa jest bezuzyteczna do lokalizacji wroga a to chodzi - wiem bo jej uzywam od poczatku - sprawdza sie, ale do nawigacji. RWR nawet nie pozwala ustalic kierunku locka, a jesli juz to z dokladnoscia do 90 stopni, czasami 2 beepy i lock w MP a potem startujesz od nowa. Na forum ED jest caly watek o score'ach w 21, ale glownie one sa przeciwko noobom, pomijajac juz ze F15/Su27 to arcade to jeszcze z taka przewaga sytuacyjna, ze Saphir w 21 slepnie ponizej okolo 1500m. Jesli na 3-4 starty upolujesz 1-dnego nooba w F15/Su27 to i tak mozesz sie cieszyc, bo zobaczyles go wizualnie jedynie praktycznie tylko dlatego ze zostawial smuge kondensacyjna (czyli byl glupi, czyli noob w MP). Jedyna nadzieja w -21 ze moze przenosic RN-24. Nawet jako typowy "zagluszacz" do wsparcia przez odwrocenie uwagi to tez tez sie nie sprawdza... bo SPS-141 nie zagluszy nic bo jest zabugowane... a -21 lecac na srednim pulapie nie ma przewagi chocby zeby uciec. Daliby SPS-141MVGE albo cos nowszego do takiej roli, ale zaraz podniosloby sie larum ze to "nieautentyczne"... wiec EWR/GCI tylko dla -21 (jesli sie tak z force Easy Radio=off? i czestotliwoscia tylko dla -21 i ew A-10) albo ustawiony tak zeby nie mogl wszystkie skanowac, ale jakos wesprzec -21-tki.
Latamy od kilku ładnych lat na tym samym dystansie gdzie odległość między lotniskami wynosi ~65km, więc AWACS i EWR nie ma prawa bytu w tej rozgrywce z dwóch powodów. Pierwszy wymieniłem w poprzednim poście, a drugi jest bardziej banalny. AWACS'a wystarczy, że podlecę ja czy któryś kolega i po prostu go ściągnie, a EWR'em może zaopiekować się jakiś nadgorliwiec w szturmowcu np Zimny. I na dobrą sprawę zanim ktoś zdąży wystartować w Mig-21 to już dla niego po zabawie. Być może istnieje skrypt/ trigger umożliwiający przesyłanie danych "tylko" do jednej jednostki latającej, ale ja akurat o tym nie wiem- dawno się edytorem i skryptowaniem nie bawiłem.
Z Mig-21 jest jeszcze jeden problem, mianowicie powoduję niesamowitego "freez'a" takiego ponad 10s jak ktoś go wybierze. Nie jest to przyjemne, szczególnie dla pilotów którzy akurat wykonują manewr w "dół", gdyż bardzo często taki freez kończy się rozbiciem samolotu o matkę ziemię. Powodem tego pewnie jest niezoptymalizowanie tekstur Fishbed'a. Zastanawiamy się nad jego usunięciem z misji z tego powodu.