Autor Wątek: DCS: World - Wspólne latanie online  (Przeczytany 485413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS: World - Wspólne latanie online
« Odpowiedź #150 dnia: Grudnia 15, 2014, 23:05:31 »
Dzięki, inaczej bym się nie odważył :o

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: Grudnia 15, 2014, 23:49:24 »
Slem, jeśli chodzi o ustawianie rojtera (TM), to przyjdź na TSa jak będziemy latać i o tym pogadamy, bo to da się zrobić bez większych problemów.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #152 dnia: Grudnia 16, 2014, 08:21:50 »
Sądząc po atmosferze na TS na serwerze było równie ciepło :icon_kuleczka_162:.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #153 dnia: Grudnia 16, 2014, 21:07:55 »
Witam.Czy dziś są planowane jakieś loty ?

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: Grudnia 16, 2014, 23:50:01 »
Dzisiaj nie było lotów.
Myślę, a to kwestia uzgodnienia, że następne loty będą najwcześniej w piątek.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: Grudnia 17, 2014, 02:05:55 »
Mogą być jutro, albo też i pojutrze :-), oczywiście w piątek też.

« Odpowiedź #156 dnia: Grudnia 17, 2014, 11:09:59 »
Jest tez jakis DCS POLAND, ale ma haslo? Zna ktos?

Dodatkowo, czy mozna prosic o AWACSa/EWR wybitnie pod 21? Bez tego jestesmy slepi...

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: Grudnia 17, 2014, 11:33:55 »
Dodatkowo, czy mozna prosic o AWACSa/EWR wybitnie pod 21? Bez tego jestesmy slepi...

Raczej nie ma na to szans, gdyż samoloty takie jak Su-27 i Mig-29 miałyby za łatwo w postaci "pokazanych celów palcem". Oczywiście jak już wszyscy się obkupią w Miga, to wtedy na pewno powstanie typowy serwer dla niego z EWR-em.
Zamiast tego można korzystać z podręcznej mapy przypisanej pod przyciskiem "K", i tworzyć sobie na niej markery własnej pozycji. Więcej o tym jak korzystać z tej mapy jest tutaj na forum opisane również przeze mnie, lub poszukać w opcjach DCS-a w zakładce danego samolotu.

BTW. Widziałem filmiki na YT jak piloci Mig-21 na serwerach publicznych "kosili" równo F-15'stki i Su-27, prawie pod ich lotniskami. Więc można? Można 8).

« Odpowiedź #158 dnia: Grudnia 17, 2014, 16:53:51 »
Tym razem w piątek będę na 99% chyba, że coś się stanie - tak więc szykujcie masełko czy coś co lubicie ;)

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #159 dnia: Grudnia 17, 2014, 18:49:48 »

Zamiast tego można korzystać z podręcznej mapy przypisanej pod przyciskiem "K", i tworzyć sobie na niej markery własnej pozycji. Więcej o tym jak korzystać z tej mapy jest tutaj na forum opisane również przeze mnie, lub poszukać w opcjach DCS-a w zakładce danego samolotu.

A czy można poprosić o linka, bo jakoś nie mogę znaleźć.

« Odpowiedź #160 dnia: Grudnia 17, 2014, 20:31:16 »
Raczej nie ma na to szans, gdyż samoloty takie jak Su-27 i Mig-29 miałyby za łatwo w postaci "pokazanych celów palcem". Oczywiście jak już wszyscy się obkupią w Miga, to wtedy na pewno powstanie typowy serwer dla niego z EWR-em.

BTW. Widziałem filmiki na YT jak piloci Mig-21 na serwerach publicznych "kosili" równo F-15'stki i Su-27, prawie pod ich lotniskami. Więc można? Można 8).

Ta mapa jest bezuzyteczna do lokalizacji wroga a to chodzi - wiem bo jej uzywam od poczatku - sprawdza sie, ale do nawigacji. RWR nawet nie pozwala ustalic kierunku locka, a jesli juz to z dokladnoscia do 90 stopni, czasami 2 beepy i lock w MP a potem startujesz od nowa. Na forum ED jest caly watek o score'ach w 21, ale glownie one sa przeciwko noobom, pomijajac juz ze F15/Su27 to arcade to jeszcze z taka przewaga sytuacyjna, ze Saphir w 21 slepnie ponizej okolo 1500m. Jesli na 3-4 starty upolujesz 1-dnego nooba w F15/Su27 to i tak mozesz sie cieszyc, bo zobaczyles go wizualnie jedynie praktycznie tylko dlatego ze zostawial smuge kondensacyjna (czyli byl glupi, czyli noob w MP). Jedyna nadzieja w -21 ze moze przenosic RN-24. Nawet jako typowy "zagluszacz" do wsparcia przez odwrocenie uwagi to tez tez sie nie sprawdza... bo SPS-141 nie zagluszy nic bo jest zabugowane... a -21 lecac na srednim pulapie nie ma przewagi chocby zeby uciec. Daliby SPS-141MVGE albo cos nowszego do takiej roli, ale zaraz podniosloby sie larum ze to "nieautentyczne"... wiec EWR/GCI tylko dla -21 (jesli sie tak z force Easy Radio=off? i czestotliwoscia tylko dla -21 i ew A-10) albo ustawiony tak zeby nie mogl wszystkie skanowac, ale jakos wesprzec -21-tki.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: Grudnia 17, 2014, 21:12:09 »
A czy można poprosić o linka, bo jakoś nie mogę znaleźć.

W sumie to i ja nie znalazłem, ale można sobie sprawdzić w DCS, w Options-Controls-Kneeboard.

Ta mapa jest bezuzyteczna do lokalizacji wroga a to chodzi - wiem bo jej uzywam od poczatku - sprawdza sie, ale do nawigacji. RWR nawet nie pozwala ustalic kierunku locka, a jesli juz to z dokladnoscia do 90 stopni, czasami 2 beepy i lock w MP a potem startujesz od nowa. Na forum ED jest caly watek o score'ach w 21, ale glownie one sa przeciwko noobom, pomijajac juz ze F15/Su27 to arcade to jeszcze z taka przewaga sytuacyjna, ze Saphir w 21 slepnie ponizej okolo 1500m. Jesli na 3-4 starty upolujesz 1-dnego nooba w F15/Su27 to i tak mozesz sie cieszyc, bo zobaczyles go wizualnie jedynie praktycznie tylko dlatego ze zostawial smuge kondensacyjna (czyli byl glupi, czyli noob w MP). Jedyna nadzieja w -21 ze moze przenosic RN-24. Nawet jako typowy "zagluszacz" do wsparcia przez odwrocenie uwagi to tez tez sie nie sprawdza... bo SPS-141 nie zagluszy nic bo jest zabugowane... a -21 lecac na srednim pulapie nie ma przewagi chocby zeby uciec. Daliby SPS-141MVGE albo cos nowszego do takiej roli, ale zaraz podniosloby sie larum ze to "nieautentyczne"... wiec EWR/GCI tylko dla -21 (jesli sie tak z force Easy Radio=off? i czestotliwoscia tylko dla -21 i ew A-10) albo ustawiony tak zeby nie mogl wszystkie skanowac, ale jakos wesprzec -21-tki.

Latamy od kilku ładnych lat na tym samym dystansie gdzie odległość między lotniskami wynosi ~65km, więc AWACS i EWR nie ma prawa bytu w tej rozgrywce z dwóch powodów. Pierwszy wymieniłem w poprzednim poście, a drugi jest bardziej banalny. AWACS'a wystarczy, że podlecę ja czy któryś kolega i po prostu go ściągnie, a EWR'em może zaopiekować się jakiś nadgorliwiec w szturmowcu np Zimny. I na dobrą sprawę zanim ktoś zdąży wystartować w Mig-21 to już dla niego po zabawie. Być może istnieje skrypt/ trigger umożliwiający przesyłanie danych "tylko" do jednej jednostki latającej, ale ja akurat o tym nie wiem- dawno się edytorem i skryptowaniem nie bawiłem.
Z Mig-21 jest jeszcze jeden problem, mianowicie powoduję niesamowitego "freez'a" takiego ponad 10s jak ktoś go wybierze. Nie jest to przyjemne, szczególnie dla pilotów którzy akurat wykonują manewr w "dół", gdyż bardzo często taki freez kończy się rozbiciem samolotu o matkę ziemię. Powodem tego pewnie jest niezoptymalizowanie tekstur Fishbed'a. Zastanawiamy się nad jego usunięciem z misji z tego powodu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #162 dnia: Grudnia 17, 2014, 21:27:50 »
Znaczy do 21-ki to powinien być wg. mnie nieco inny zestawik samolotów, a najlepiej po prostu 21 vs 21, dystans jest ok. No ew. trochę większy i wtedy jakiś ew. Ground Control do naprowadzenia.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: Grudnia 17, 2014, 21:33:55 »
To teraz ja.
Nie będzie udziwnień typu AWS, czy jak to się tam nazywa. Serwer nie od parady nosi przydomek "Łamacz charakterów" vel "Eksterminator sarenek" (prawda? ;-). To jest serwer reakcjonistów i jeśli ktoś ma z tym problem, to może go Janek wywieźć nad morze w śmigłowcu i wysadzić ze 100 m, jak to drzewiej za Pinoczeta bywało. Panimali?

Tako rzecze,
Zaratustra

ps. No chyba, że ktoś przeliczy kilometrówki na browary i prześle do mnie (Trog i Janek to abstynenci).

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Grudnia 17, 2014, 21:42:49 »
Amen.

Jakby ktoś miał ochotę polatać z reakcjonistami to zapraszamy. Serwer za chwilę będzie postawiony.