Autor Wątek: DCS: World - Wspólne latanie online  (Przeczytany 487347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: DCS: World - Wspólne latanie online
« Odpowiedź #195 dnia: Grudnia 23, 2014, 01:26:20 »
Podziękował  :D.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: Grudnia 23, 2014, 09:53:29 »
Muszę przypisać sobie gdzieś do HOTAS'a printscreena'a, bo tyle co bym zdjęć Qrdlowi zrobił, to by nie jedno foto studio się powstydziło :icon_biggrin:.
Fotka ładna- i like it :032:.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: Grudnia 23, 2014, 11:56:40 »
Robiłem Troghv za Ciebie  :evil:.

Na tym drugim to nawet widać Twoją szlachetną główkę w kokpicie  8).

Tako rzecze,
Zaratustra

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: Grudnia 25, 2014, 21:53:56 »
Serwer od 22 :-) Zapraszamy.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: Stycznia 02, 2015, 18:31:57 »
Myślę, że dziś tak ok. 21:30-22 powinien się pojawić serwer. Po Świętach wypada się trochę pogimnastykować  :P.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: Stycznia 02, 2015, 20:06:27 »
Ano przydałoby się zrzucić komuś parę kilogramów :033:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: Stycznia 04, 2015, 19:29:49 »
Dzisiaj loty ~21:45 na serwerze tanksim.pl / FMSL. Chętnych zapraszamy!  :)

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: Stycznia 05, 2015, 20:08:54 »
Z racji, że wczoraj dopisała frekwencja, aż brakowało slotów, dzisiaj około 21:45 odbędą się ponownie loty.

Pragnę przypomnieć, że co prawda nie jest obowiązkowe korzystanie z komunikatora TS, aczkolwiek osoby, które posiadają słuchawki, lub mają możliwość słuchania "na głośnikach", niech się podłączają. O wiele łatwiej wtedy jest porozumiewać się, niż ciągle pisać na czacie w grze. Zachęcamy, my nie gryziemy tak mocno :002:, a przy okazji można się wiele ciekawego dowiedzieć, a szczególnie tego gdzie lecieć :021:.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: Stycznia 06, 2015, 21:06:31 »
Dzisiaj ponownie zapraszany na loty ~21:45 na serwerze tanksim.pl / FMSL  :)

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #204 dnia: Stycznia 08, 2015, 00:34:48 »
Warto wspomnieć że wczoraj po raz pierwszy polatałem sobie na serwerze tanksim.pl MiGiem-21bis w bliskiej walce powietrznej na rakiety IR przeciwko maszynom nowszej generacji, co zaskakujące, inkasując łącznie przeszło 6 zestrzeleń na F-15C, Su-27 etc.

Jeśli chodzi o wrażenia z latania online, trzeba przyznać że jest to dość wdzięczny samolot w pilotażu, szybki, o dobrych charakterystykach rozpędzania i niezłej szybkości wznoszenia (przekraczającej 240m/s) i nieźle sprawujący się na wysokich pułapach. Nie korzystałem nawet z nadzwyczajnego zakresu dopalania CzR silnika R-25  - po prostu nie wiedziałem jak  :)
Największe problemy sprawia faktycznie stacja ostrzegania SPO-10, gdyż informacja o zagrożeniach jest wysoce niedostateczna. Z drugiej strony niespecjalnie urywający tyłek zasięg radaru RP-21SMA sam w sobie moim zdaniem nie sprawia zasadniczo problemu póki nie rozmawiamy o pojedynkach BVR - o wiele większym z mojego punktu widzenia jest jego ograniczona strefa obserwacji (praktycznie tylko górna półsfera + ~30stopni prawo/lewo o ile pamiętam).

Jednocześnie trzeba dość jednoznacznie podkreślić że nie jest jednak tak że zestawem R-13M1*2 + R-60M*2 nie da się kompletnie nic ustrzelić. Jest to jak najbardziej możliwe, wymaga jednak sporej wprawy i wypracowania sobie dogodnej pozycji do ich odpalenia. Doświadczenie nabyte na samolotach szturmowych w tym zakresie w moim przypadku jak najbardziej się przydało. Oczywiście jeśli ktoś o zacięciu "kolekcjonera fragów" liczy na brylowanie w tabeli hall of fame to może się to okazać bardzo trudne. Tym niemniej jest możliwe dopisanie do rozkładu zestrzeleć kilku wirtualnych pilotów - nawet bardzo doświadczonych takich jak Troghv.

Najbardziej rozczarowujące okazały się - o dziwo - pociski rakietowe R-60M. Spodziewałem się po tych rakietach (w odróżnieniu od wcześniejszej wersji tj. R-60) możliwości porażenia celu z jego przedniej półsfery, okazuje się jednak że na MiGu-21bis z kompletnie dla mnie niezrozumiałych powodów jest to niemożliwe - chociaż ten sam pocisk odlanay z innych typów (np. MiG-29 czy Su-25) tak się właśnie zachowuje. Być może jest to kolejna drobnaniedoróbka ze strony ekipy Leatherneck Simulations.

Alternatywnie rozważałem zastosowanie jeszcze online zestawu R-3R*2 + R-60*2. Ta pierwsza, choć naprowadzana radarem, ma jednak relatywnie niewielki zasięg i teoretycznie może znaleźć zastosowanie, zaś jej użycie przeciwko wysokomanewrowym maszynom pokroju F-15C / Su-27 może wcale nie być takie proste (pomijając już obsługę RP-21SMA i odnalezienie celu).

Na koniec najlepsze - do przystąpienia do zabawy online wystarczyła mi w zasadzie kilkugodzinna zabawa przy zapoznaniu się z typem, zaś podczas lotów w zasadzie nie korzystałem z więcej niż kilkunastu funkcji / przełączników. Nawet nie potrafię jeszcze samodzielnie uruchomić i przygotować maszyny na CPPSie  i wyręcza mnie w tym nieśmiertelne już LWin+Home.

To na razie tyle z pierwszych wrażeń online. Chętnych do lotów oczywiście serdecznie zapraszamy przy najbliższej okazji :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #205 dnia: Stycznia 08, 2015, 08:45:29 »
Ja sobie tak Janku to czytam i myślę, że Tobie to trzeba tam dać FW-190 to ich wszystkich pozabijasz. Twój FW1-90 + jedna R60 pod kadłubem i by mieli przerąbane :)).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: Stycznia 08, 2015, 10:47:36 »
Trafiliście Mazak kulą w płot  :evil:. Akurat temat R-60M jest Jankowi boleśnie znany  :evil: :evil:. Tematu nie będę rozwijał tutaj, zapraszam na TS i serwer podczas lotów.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Stycznia 08, 2015, 12:20:37 »
Gratulację Janku tych zestrzeleń popełnionych na mnie. Znając Twoje umiejętności nie jest ujmą na honorze paść z Twojej ręki, co nie raz udowadniłeś. Twój post jak latać Ołówkiem powinien być dedykowany wszystkim "jęczącym", że Ołówkiem się nie da, a jednak się da i to na jaką skalę. Choć faktem jest, że dobrze wiedziałem i nie raz widziałem na radarze, że po prostu sępiłeś za Qrdlem, wyczekując tylko aż wejdziemy w walkę kołową :032:.

« Odpowiedź #208 dnia: Stycznia 08, 2015, 12:27:49 »
Po tych Jankowych sukcesach na ołówka, sam odpaliłem sobie wczoraj tutorial odnośnie sprzętu aa.
Niestety po oddaniu (z wielkimi bólami) dwóch pokojowych odpaleń rakiet dałem sobie spokój :( Tak więc jestem pod wrażeniem opanowania tego "klikacza" w tak krótkim czasie!
Chyba jednak wracam do MiG-29 i R60 :)

« Odpowiedź #209 dnia: Stycznia 08, 2015, 22:27:45 »
"dedykowany wszystkim "jęczącym", że Ołówkiem się nie da....."

ale ja nie wcale nie jęczę, miałem po prostu trudne dzieciństwo  :032:
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.