Autor Wątek: Modyfikacje TM HOTAS Cougar  (Przeczytany 29203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modyfikacje TM HOTAS Cougar
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 29, 2013, 12:32:30 »
Moim zdaniem jest sens :)
Uzasadniene:

- płytka do cougara była by nadal płytka uniwersalną, której można użyć w innym produkcie. Dodatkowo miała by kilka wejść analogowych
- płytka I2C obecnie stworzona nei jest cudem techniki i spokojnie można zrobić coś innego, co łatwiej da się umieścić wewnątrz uchwytu
- mam już projekt płytki w oczekiwanych rozmiarach - pozostaje jedynie kwestia szczegółów aby działały obecne przewody
- komunikacja po I2C jest mniej obciążająca dla DMJoy niż ciągłe odpytywanie rejestrów. Płytka-córka może przetwarzać dane z enkoderów, HAT'ów, potencjometrów - i wysyłać gotową informację do płytki - matki.
- Sundowner planuje w innym "sticku" umieszczenie potencjometrów, które musiały by być obsługiwane - świetna okazja do upieczenia 2 pieczeni na jednym ogniu. To prędzej, czy później nadejdzie. Prawdę mówiąc - wolał bym zrobić raz uniwersalną płytkę na I2C niż osobną wersję dla Cougara i osobna dla drążków z analogiem.

Trzeba przyznać że te argumenty też są nie do podważenia, jeśli tylko wspomniany przez Ciebie projekt płytki do rękojeści jest już w fazie projektowania to może faktycznie iść tą drogą...
Dla mnie miało by to jeszcze jedną znaczącą zaletę i chodzi tutaj o przepustnicę...

Co do Przepustnicy - nie wiem, ile tam jest elementów, ale możliwe, że obsłużyła by ja druga sztuka tej samej płytki? W końcu też nie więcej niż 24 przyciski i kilka osi analogowych? Połączenie po I2C i wszystko gotowe - bo zrobione w drążku?

Z tego co już wiemy to  wydaje się że identyczna płytka jak ta w stick'u (płytka -córka) powinna spokojnie obsłużyć elementy w chwycie przepustnicy i oś w jej podstawie. Wtedy można by też wykorzystać oryginalny kabel do komunikacji z płytką DMjoy umieszczoną w podstawie Cougara.
Dodatkowo niewykorzystany potencjał płytki-córki można by w łatwy sposób zaadoptować do wbudowania w podstawę przepustnicy np dodatkowych toggle switch podobnych jak w przepustnicy Warthoga. Dla ludzi takich jak ja, którzy nie planują budowy zaawansowanego kokpitu znacznie zwiększyło by to możliwości tego HOTAS. Podobnie można by zrobić z podstawą Joy'a i tam też umiecic kilka dodatkowych switchy bo jest na to miejsce (podobne rozwiązanie jak np w SUNCOM Talon)...
Wiadomo że to już daleko idące plany ale można to mieć na uwadze...

Powodzenie finansowe jest czysto iluzoryczne. Za mało potencjalnych kupców. Ja liczę raczej na satysfakcję z rozwiązania kolejnego problemu.

Zgadzam się,  źle to ubrałem w słowa bo to oczywiste że nie ma co się nastawiać na niewiadomo jakie korzyści finansowe... Chodziło mi raczej o coś w stylu... "Polak potrafi" i jestem pewien że w miejscach takich jak wspomniany viperpits.org temat zrobił by karierę :)

« Odpowiedź #46 dnia: Marca 29, 2013, 13:21:32 »
Wyjaśniłeś wszystkie moje wątpliwości. Ponieważ nie brałem udziału przy założeniach do projektu wspomnianej płytki córki I2C, dlatego wyraziłem swoje wątpliwości. Krótkie podsumowanie z tego co zrozumiałem.
1.Powstanie w przyszłości ulepszony wariant MJoy na bazie XMega128A1U, który posiada więcej zalet od tego na ATMega32U4.
2.Na dzień dzisiejszy jest sprawdzona wersja MJoy na  ATMega32U4, która obsługuje 6 wejść analogowych.
3.Jest zrobiona wersja córki z I2C współpracująca z DMKeys8 lub DMJoy???
4.Jest rozpatrywany wariant modyfikacji córki z I2C pod kątem wymiarów i doprowadzeń sygnałów z drążka Cougara.
Nie chcę wchodzić na tym etapie w szczegóły aplikacji tej koncepcji przy dalszej rozbudowie projektu pod kątem realizacji drążek, przepustnica Cougara, ponieważ znam życie i jestem praktykiem.
Wnioski.
1.Z tego co wymieniłem wynika, że można złożyć zestaw MJoy, nowa córka z I2C z podłączonymi elementami drążka oraz podłączyć 2 pots do MJoy.
2.Można zrobić projekt nowej córki z I2C w domyśle Damos. Co jest potrzebne w domyśle Sun.
3.Czy jest już soft w DM?? do komunikacji z córką I2C. Czy było to sprawdzane.
4.Przy założeniu, że realizujemy wariant uproszczony DMJoy + córka I2C jak będzie realizowana konfiguracja, mam na myśli przypisania kombinacji klawiszy.
Piszę o tym dlatego, aby urealnić realizację. Z praktyki wiadomo, że projekty powstają w długim okresie czasu i czasami są już nieaktualne.
Zgadzam się z Damosem, że traktujemy nasze działania jako hobby.

« Odpowiedź #47 dnia: Marca 29, 2013, 13:46:58 »
1.Powstanie w przyszłości ulepszony wariant MJoy na bazie XMega128A1U, który posiada więcej zalet od tego na ATMega32U4.
tak i nie zastąpi DMJoy8. Będzie to raczej DMKeys8+osie analogowe (nazwijmy do DMJeys ;) ). Płytka na XMega nie wymagała by matrycy diodowej :) Soft na PC pozostanie ten sam, który jest obecnie i jest Ci już znany.  Dojdzie zapewne nowe okienko do konfiguracji ilości płytek-córek, i to wszystko.
2.Na dzień dzisiejszy jest sprawdzona wersja MJoy na  ATMega32U4, która obsługuje 6 wejść analogowych.
Max 8 wejść analogowych.  Sama płytka obsługuje więcej wejść (10 lub 12 - juz nie pamiętam), ale DirectX poprzez  USB HID już nie :(
3.Jest zrobiona wersja córki z I2C współpracująca z DMKeys8 lub DMJoy???
płytka jest, kompletnego softu na I2C jeszcze nie ma, zrobienie tego to kwestia 5-ciu wolnych dni. Jest pewien szkielet komunikacji.
4.Jest rozpatrywany wariant modyfikacji córki z I2C pod kątem wymiarów i doprowadzeń sygnałów z drążka Cougara.
  Płytka z oczekiwanymi rozmiarami już jest zaprojektowana - to ta sama, która była już stworzona, jedynie z innymi złączami i innym rozkładem elementów.

1.Z tego co wymieniłem wynika, że można złożyć zestaw MJoy, nowa córka z I2C z podłączonymi elementami drążka oraz podłączyć 2 pots do MJoy.
Założeniem jest obsługa kilku płytek-córek, a nie tylko jednej.

2.Można zrobić projekt nowej córki z I2C w domyśle Damos. Co jest potrzebne w domyśle Sun.
Tak jak pisałem - projekt jest już niemal gotowy. Czekam jedynie na detale odnośnie sygnałów na poszczególnych złączach.
3.Czy jest już soft w DM?? do komunikacji z córką I2C. Czy było to sprawdzane.
JW - jest pewien szkielet, który nie posiada pełnej funkcjonalności.
4.Przy założeniu, że realizujemy wariant uproszczony DMJoy + córka I2C jak będzie realizowana konfiguracja, mam na myśli przypisania kombinacji klawiszy.
Wariantów jest wiele. Ogólnie - płytki córki raportują stały zestaw kontrolek a płytka-matka mapuje je na określone przyciski lub osie Joysticka. Więc możesz wybrać, że oś X pochodzi z płytki-córki 1 z osi numer 1, a oś Y z płytki córki 2 z osi numer 3, oś Z z płytki córki 2 z osi numer 1 itd.

« Odpowiedź #48 dnia: Marca 29, 2013, 14:12:20 »
płytka jest, kompletnego softu na I2C jeszcze nie ma, zrobienie tego to kwestia 5-ciu wolnych dni. Jest pewien szkielet komunikacji.
Dzięki za informację. Wypada tylko cierpliwie czekać.

« Odpowiedź #49 dnia: Marca 29, 2013, 15:50:08 »
W takim razie ja też uzbrajam się w cierpliwość, tym bardziej że prawdopodobnie na dniach wejdę w posiadanie Saitek X65F więc będę miał czym latać... ;)

Póki co życzę wszystkim zdrowych i radosnych świąt wielkanocnych mimo iż pogoda za oknem sugeruje raczej ubranie choinki niż malowanie jajek… :)

« Odpowiedź #50 dnia: Marca 30, 2013, 14:59:17 »
Mam prośbę Sun. Będziesz demontować drążek Cougara w celu lokalizacji połączeń dla Damosa. Czy możesz zrobić zdjęcie któregoś hat. Na załączonym schemacie są ozn. H1-4 i wyprowadzenia pin1-8, gdzie tylko 5 przewodów jest wyprowadzonych. Może także jest jakieś ozn. tych hats. Ten, który zastosowałem w ICP ma 4 styki i wspólne wyprowadzenie. Dodatkowo jest przycisk który także można wykorzystać.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 30, 2013, 16:03:41 »
Na razie się koncentrowałem na PCB i okablowaniu. Ale będę mógł rozebrać jednego z hatów i porobić jego zdjęcia, ale to nie dzisiaj.

« Odpowiedź #52 dnia: Marca 30, 2013, 17:19:42 »
Dzięki sun.
Na razie się koncentrowałem na PCB i okablowaniu.
Czy możesz zrobić jakiś odręczny szkic tych połączeń pcb z elementami w drążku. Na wejściach rejestrów są rezystory, które są podpięta do VCC na pcb. Można to sprawdzić omomierzem. Przypuszczam, że pin 6 na H1-H3 orz pin 5 na H4 są po podłączeniu okablowania do pcb połączone do gnd. Czyli wciskając przycisk lub przełączając hat powinniśmy na określonym wejściu otrzymać zwarcie do gnd. Reasumując jeśli "drążek jest w spokoju" to na wejściach rejestrów jest VCC, jeśli jest działanie to na odpowiednim wejściu jest gnd.
Zakładam, że Damos zrobi modyfikator dla hat za pomocą przycisku S3 (biały na dole) drążka.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #53 dnia: Marca 30, 2013, 17:37:09 »
Nie wiem, czy to jest zwierane do masy, czy VCC, trzeba by budowę tego przeanalizować pod tym katem, ale skoro tworzona jest zupełnie nowa płyta działająca na swoich zasadach, to nie ma znaczenia. Co jest istotne, to które połączenia są zwierane ze sobą, a więc:

https://dl.dropbox.com/u/41767723/TM%20Cougar/DSC04025.JPG

https://dl.dropbox.com/u/41767723/TM%20Cougar/DSC04026.JPG

Jak widać TM pooznaczał sobie grupy kabli kolorowymi opaskami - czarną, czerwoną, białą, niebieską, zieloną i żółtą, chociaż na PCB opisy czarnej i białej są inne (kolejno brązowy i pomarańcz). Poszczególne kable danych grup mają następujące role:

Czarny:
  • - czarny - TRIM_Left
  • - pomarańczowy - TRIM_Down
  • - czerwony - TRIM_Right
  • - brązowy - TRIM_Up
  • - żółty - VCC/Gnd
Biały:
  • - czarny - TMS_Left
  • - pomarańczowy - TMS_Down
  • - czerwony - TMS_Righ
  • - brązowy - TMS_Up
  • - żółty - VCC/Gnd
Żółty:
  • - czarny - CMS_Left
  • - pomarańczowy - CMS_Back
  • - czerwony - CMS_Forward
  • - brązowy - CMS_Right
  • - żółty - VCC/Gnd
Zielony:
  • - czarny - Trigger_2
  • - pomarańczowy - MSL_Step
  • - czerwony - Paddle
  • - brązowy - Pinky
  • - żółty - VCC/Gnd
Czerwony:
  • - czarny - DMS_Left
  • - pomarańczowy - DMS_Down
  • - czerwony - DMS_Right
  • - brązowy - DMS_Up
  • - żółty - VCC/Gnd
Niebieski:
  • - czarny - Pickle
  • - brak
  • - brak
  • - pomarańczowy -  Trigger_1
  • - żółty - VCC/Gnd
https://dl.dropbox.com/u/41767723/TM%20Cougar/DSC04029.JPG
https://dl.dropbox.com/u/41767723/TM%20Cougar/DSC04028.JPG

Moja płytka ma wymiary 50,5mm x 28,6mm , otwór na śrubę mocującą ma 3,4mm średnicy i jej punkt środka znajduje się   2,8mm i 10,25mm od krawędzi odpowiednio krótkiej i długiej. Z kolei co do gabarytów PCB jakie można spokojnie zabudować w chwycie, na standardowym rusztowaniu, to wynosi od 45mm x 22,5mm, do 51,1mm x 29,75mm.

« Odpowiedź #54 dnia: Marca 30, 2013, 18:08:51 »
Piękna robota Sun. Jeszcze tylko pozostała do sprawdzenia łączówka J7 (pin1-5). Połączenia J7 z PS/2 są widoczne na schemacie. Na J7 muszą być następujące sygnały : VCC, gnd, CLK, IN oraz OUT. VCC jest połączone z pin 16 scalaków (U1-3), gnd z pin 8, CLK z pin 10. Aby określić IN, OUT to musimy określić jak są połączone w szereg rejestry. Wejście szeregowe rejestru to pin 11 a wyjście pin 3. Trzeba omomierzem stwierdzić który rejestr jest pierwszy a który ostatni.

« Odpowiedź #55 dnia: Marca 30, 2013, 21:25:46 »
Spóźniona reakcja. Oczywiście wyprowadzenia na J7 oraz PS/2 nie są istotne, ponieważ jest to inny interfejs I2C, który łączy obie płytki Damosa. Jak on zrobi tak będzie, zamiast 5 sygnałów 4.

« Odpowiedź #56 dnia: Marca 30, 2013, 23:40:31 »
Kurde Panowie, śledzę temat (na pewno nie jestem sam) i powiem Wam....GRUBO!  Tak trzymać! Kawał pięknej roboty.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 31, 2013, 00:21:12 »
Kurde Panowie, śledzę temat (na pewno nie jestem sam) i powiem Wam....GRUBO!  Tak trzymać! Kawał pięknej roboty.

Też jestem pod wrażeniem i wydaje mi się, że Damos&Co. nie doceniają siły rynku :)
Panowie! Może i Cougar nie jest już produkowany, ale to co pojawia się na aukcjach schodzi na pniu i to w całkiem niezłych cenach. Dla Was to o czym tu piszecie to prościzna, łatwizna, wersje do samodzielnej obróbki/lutowania itp. Ale powiem Wam, że jest wieeeele osób (vide także piszący te słowa), którzy nie mają zdolności/wiedzy/czasu, aby bawić się w składanie/lutowanie samemu i tylko czekają na gotowe rozwiązania, które można by z pomocą prostego manuala wrzucić do środka. Vide FSSB - tani nie jest, a się sprzedaje.

Niewiele rozumiem z tej technicznej gadki, ale śledzę temat z zainteresowaniem i nadzieją, że coś bardzo fajnego z tego wyjdzie, dla nas użytkowników (sprzęt) i czego życzę dla Was - twórców (biznes).
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #58 dnia: Marca 31, 2013, 10:36:35 »
Dzięki za słowa uznania dla Damosa. Dzięki jego bezinteresownej pracy niektóre projekty już pracują w panelach symulatorów. Trudno tu mówić o biznesie raczej jest to hobby, które przynosi straty materialne o których nie piszemy, ale jednocześnie daje satysfakcję. Aby powstał gotowy do zastosowania projekt jakiegoś sterownika to trzeba czasem wykonać kilka prototypów a to też są koszty nie wspominając o czasie itp. Dlatego tym bardziej należą się słowa uznania dla Damosa. Sun i ja próbujemy je testować jesteśmy takimi "testerami". Mam dużą ochotę zrobić jeszcze coś więcej w przeróbce Cougara, ale nie mam zapasowego drążka. Mam na myśli usunięcie kołyski i 2 pots w podstawce i zastosowanie innych elementów. Może zdobędę jakiś uszkodzony w internecie.
Ponieważ zastosowanie DMJoy oraz córki z I2C w drążku automatycznie eliminuje Foxy z plikami tmm oraz tmj to muszę zrobić analizę mojego pliku key. Chcę zachować dotychczasową funkcjonalność Cougara zaprogramowanego w Foxy, o wynikach dam znać.

« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 01, 2013, 12:22:16 »
Tak jak obiecałem zrobiłem szybką analizę plików TMJ i TMM  związanych z Foxy oraz key w BMS4. Jakie wynikają konsekwencje z zastosowania DMJoy w Cougar. Musimy zapomnieć o tzw. DirectX (1-28), ponieważ nasz sterownik nie jest traktowany jako kontroler gier. To nie stanowi problemu, ponieważ będziemy definiować callbacks związane z Cougarem w pliku key.
Następny problem to tzw. modyfikatory związane z Foxy. Jest ich 10, ale nas interesują dwa tzn. HOLD oraz modyfikator I/O zwiększający ilość programowanych pozycji np. w hat. Modyfikator HOLD jest niezbędny do przełączania TG2 (strzelanie) oraz switch4 (paddle - hamowanie na ziemi). Modyfikator I/O jest realizowany za pomocą switch 3 (pinky). Pozostałe są może mniej istotne chociaż dwa z nich mogą być przydatne. Są to P (press) oraz R (release), nazwa określa ich działanie. W DMKys8 jest wprawdzie możliwość zdefiniowania przypisań dla ON i OFF przycisku lub przełącznika, ale jest to działanie "jedno po drugim"  nie ma funkcji HOLD tzn. gdy wciśniemy to wysyłamy sekwencję ON, gdy puszczamy sekwencję OFF.
Trudno sobie wyobrazić aby DMKeys8 czy DMJoy realizował to co Foxy, ale to powinno wystarczyć. Gdy dostanę do testów soft oraz córkę z I2C to będę to testował dokładnie. Jedno wydaje się już pewne. Działanie Cougara z DMJoy będzie bardziej zbliżone do reala bez dodatkowych funkcji, tak ma zrobione RedDog.