Autor Wątek: Air Show Radom 2013  (Przeczytany 17098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Odp: Air Show Radom 2013
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 25, 2013, 22:37:30 »
Właśnie wróciłem do Krakowa - padnięty, zmęczony, szczęśliwy.
Nie umawiałem się na spotkanie bo byłem tylko dzisiaj.

Słuchajcie - zaciąłem się w sobie z ekipą z którą byłem i odbębniliśmy 5-cio godzinną kolejkę do Suki.
O godzinie 15:53 wsadziłem swoją dupę w kokpit :)
Było wspaniale !

Jutro jakąś foteczkę wrzucę.

P.S.
Widok transportowej maszyny robiącej pętlę oraz beczkę - nie zapomnę tego nigdy...
11:05 PM

« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 25, 2013, 23:26:14 »
Pokaz świetny! Niestety z nikim z Was się nie spotkałem bo wózka dziecięcego musiałem pilnować   :angel: Po zdjęciach w chwili nalotu widzę, że staliśmy około 30-50 metrów od siebie. Może następnym razem będzie lepiej! Ale w końcu ktoś musi wychować nowe pokolenie w duchu lotniczym, nieprawdaż? Co do wrażeń to jednak pomimo nowości mam słabość do F16 - to co wyprawiał w ostatnim, solowym pokazie belgijski pilot to była czysta poezja latania. Nie odnieśliście wrażenia, że ukraiński Su-27 latał tak majestatycznie i powoli jakby od niechcenia, chyba najwolniejszy pokaz to był. Chwilami maiłem wrażenie, że Orliki i PC były szybsze od Suki. Widok Cobry i Apache na niebie - bezcenny a Corsair po prostu mnie zadziwił swoimi możliwościami :evil:

P.S.  No tak, do tego jeszcze ten Spartan :roll:
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

Offline Rahonavis

• *
  • 1.Pułk Lotniczy, 1.Eskadra Myśliwska
    • Strona 105 Wirtualnego Pułku Śmigłowców Bojowych.
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 25, 2013, 23:50:30 »
Pokazy fajne. Generalnie na ich temat nie ma co się rozpisywać i powtarzać za poprzednikami. AH-1, AH-64A, SH-2G, UH-60, MiG-29, MiG-21, Su-27, Spartan, nalot Su-22 - te atrakcje najbardziej mi się podobały. Niestety spóźniłem się na pokaz Hindów. Fajnie było również spotkać Boczka, Lipę, Mazaka i innych Forumowiczów.
Atrakcją dnia jednak była dla mnie możliwość spotkania Cygana i obmacania "Mi-Dwójki" i "Ósemki" ze wszystkich stron. Jeszcze raz wielkie dzięki Cygan!
 :564:

S!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 26, 2013, 07:48:21 »
A Spartanik to faktycznie, nie wymieniłem - chyba nikt się takiego pokazu nie spodziewał.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 26, 2013, 08:13:55 »
Spartan faktycznie dobrze kręcił. A na pokazie wyciągania pana przez boczną szybę z Land Rovera brakowało mi żeby z Mi-8 wyjechał biały Poldas na długich ;). To byłby szyk!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 26, 2013, 11:52:27 »
Miałem pisać wczoraj, ale piszę dziś, z racji emocji które po powrocie jeszcze długą mną telepały.
Według mnie pokazy wypadły w tym roku doskonale, do szczęścia brakowało mi tylko Czerwonych Strzał i Patrolu na zamknięcie, ale i bez nich było bardzo ciekawie i dynamicznie.
Jeśli już jestem przy zespołach, to największe wrażenie na mnie zrobił zespół Chorwacki, po prostu nie mogłem uwierzyć ,że można tak czysto, ciasno i dynamicznie wykonywać figury w grupie na samolotach tłokowych. Synchroniczne ślizgi na ogon i tego typu niekonwencjonalne elementy plus ewidentne inspiracje Patrolem przy figurach zespołowych dały kosmiczny efekt. Według mnie najlepszy zespół akro tych pokazów.
Apropo akro to Kowalik&Kielak, klasa sama w sobie.
Jeśli chodzi o potężniejszy sprzęt, to nasz Mig-29, zrobił świetną robotę za to występ ukraińskiego Su-27 to według mnie żenada pokazów.
Dalej Mig-21... zobaczyć ten samolot znów w powietrzu to niezapomniane wrażenie, łza w oku.
Co do F-16, mimo ,że turecki komentator krzyczał najgłośniej (ach ten kebab) to najlepszą robotę jak zwykle wykonał holenderski Jastrząb, za co obsługa lotniska pewnie musiała mu później dziękować :evil:
Pokaz naszych Suczek w akcji, wybuchy na ziemi plus F-16, to super sprawa.

Mógłbym pisać bez końca, dodam tylko ,że szwajcarzy na F-5-kach, to najszybszy zespół akrobacyjny jaki widziałem...więc szacunek dla nich za samo latanie tak dynamicznym samolotem w formacji.
No i jeszcze jedno, wielkie pochwały dla młodszego z komentatorów, Brawo Toyo! Wiedza lotnicza podana w  przystępny sposób, nie wiem kto jest tym drugim komentatorem, ale na wielu poprzednich imprezach miałem go już dość, może z racji tego, że ten Pan ma luźne podejście do tematu i wie, że jednak ci którzy mają nikłe pojęcie o lotnictwie to większość i można im podać dosłownie wszystko. Na szczęście często "sprowadzałeś go na ziemię" i bardzo dobrze, jeszcze raz brawo za komentarz.
Na koniec jeszcze jedno, jako ,że udało mi się przebić na strefę zamkniętą, od razu pobiegłem do Corsaira, tam grzecznie wyczekałem aż do momentu odpalenia silnika i tym chciałbym się z Wami podzielić.
Samolot naprawdę robi wrażenie, gdy podszedłem i dotknąłem tej maszyny, uzmysłowiłem sobie jak ciężkie i zacięte były walki nad Pacyfikiem.

Poniżej film prezentujący odpalanie potwora :

http://youtu.be/kfiN7kbiqm0

Dzięki Radom!!!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 26, 2013, 11:59:16 »
Korsarz zresztą fajnego bączka dla publiczności wykręcił zaraz  po pokazie tak aby każdy mógł mu fajną fotę trzasnąć. Niedaleko budki Toya ;). Potem pojechał dalej wesoło bawiąc się skrzydłami.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 26, 2013, 12:14:57 »
Nie wytargałeś mnie za brodę, bo żeś telefonu nie odbierał. Ale to chyba typowa pokazowa przypadłość, bo problemy z dzwonieniem były przez dwa dni. W każdym razie pokazy najlepiej było oglądać ze Skaryszewskiej, bo dzieją się wtedy nie przed, tylko dookoła widza, a wyjścia z pętli i innych fikołów są prosto na widza i okoliczne krowy. Suka zaskakująco wygodna i poukładana chociaż trzeba na nią było czekać 4 godziny(jak się potem okazało, jak się da w łapę temu grubawemu kapitanowi 20 od łba to się omija kolejkę:)). Rafale i Typhoon wypaśne, Kebab rządził, a Spartan zamiatał resztę. Óówek i Suka, klasyka.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 26, 2013, 15:38:31 »
Mekki w sobotę byłem pod telefonem cały czas, w jedynym i słusznym malowaniu z krzyżykiem ;).  Nie miałem żadnego nieodebranego połączenia, bo bym oddzwonił. Dopiero w niedzielę miałem znak sygnał. Inna sprawa, że sieć była przeciążona, bo problemy występowały tudzież padłem ofiarą sabotażu. Szkoda ale nie pękaj jeszcze jakoś się z desantuję w pobliżu Ciebie i potargam ;). Poza tym już wiem skąd puste 2x zero pół obok Suki leżało. Nasi tam byli  :032:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 26, 2013, 15:55:26 »
Mekki w sobotę byłem pod telefonem cały czas, w jedynym i słusznym malowaniu z krzyżykiem ;)

Potwierdzam, zestaw nadawczo odbiorczy był pierwsza klasa, może tylko tym razem Mazak był bez okularów i z ciąża piwną, dlatego trochę ciężej było go rozpoznać, ale jego starą fotkę w portfelu noszę cały czas:.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 26, 2013, 16:27:26 »
Ufff  właśnie wróciłem do domu.
Nie będę się za bardzo rozpisywał bo była by to kopia poprzednich postów. Dlatego napisze tylko było naprawdę super spotkać się z wami wszystkimi. Szkoda ze jeszcze w takim gronie nie mogliśmy siąść gdzieś i pogadać przy piwie.
Miałem także w końcu przyjemność poznać osobiście Toyo i to też przez przypadek podczas "Hangar Party" po pokazach. Miejsce było słabo oświetlone, więc wiec gdyby nie to że siedziałem stolik obok, nigdy nie znalazłbym go w tym tłumie.  Co do samych pokazów to mam tylko jedno  "ale" .... wydaje mi się że były o godzinę za długie przez co rozkład by był napięty jak baranie jaja, ( miał być solo hind) a większość ludzi zbierała się do domu jak następne samoloty kołowały na pokaz.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 26, 2013, 17:41:38 »
Jeśli już jestem przy zespołach, to największe wrażenie na mnie zrobił zespół Chorwacki, po prostu nie mogłem uwierzyć ,że można tak czysto, ciasno i dynamicznie wykonywać figury w grupie na samolotach tłokowych.
W kwestii informacyjnej Pilatus PC-9 to samolot o napędzie turbośmigłowym a nie tłokowym.

« Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 26, 2013, 18:57:08 »
W kwestii informacyjnej Pilatus PC-9 to samolot o napędzie turbośmigłowym a nie tłokowym.

Oczywiście masz rację, głupi błąd, chodziło mi tu po prostu o śmigło i z rozpędu napisałem o napędzie tłokowym.

« Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 27, 2013, 09:13:04 »
Szelma obiecałeś fotkę z swoimi czterema literami w kokpicie Su-27, wrzuć w wolnej chwili bo ciekaw jestem co straciłem... :) Ja też stałem w tej kolejce ale żar z nieba skutecznie wybił mi to z głowy  :|

« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 28, 2013, 23:57:23 »
Ja również bardzo się cieszę, że udało mi się Was spotkać i poznać na żywo (YoYo, myślałem że ty bardziej stary jesteś no! świat mi się zawalił). :)
To były dla mnie dwa dni pełne niesamowitych wrażeń. Cieszę się ogromnie, że udało mi się dotrzeć i zobaczyć się z ekipą.
Serdeczne dzięki i do zobaczenia kolejnym razem!
Pozdrawiam.
ROAN

Aaaa... mi też udało się spotkać z SOLO TURKIEM ! racja, bardzo mili goście.