Natomiast wentyl na tego typu coolerze CPU powinien być umiejscowiony z prawej strony (czyli po przeciwnej niż jest teraz), a przepływ powinien być skierowany tak aby tłoczone powietrze przepływało przez finy radiatora na tył obudowy.
W zasadzie nie ma znaczenia z której strony na radiatorze jest wentylator byle był utrzymany kierunek dmuchania. Radiatory typu "tower" są przystosowane do układu "push-pull", więc jest im to rybka i byle przez nie jakiś ruch powietrza przepływał. To raz. Dwa to jeżeli montuje się dwa lub trzy wentylatory na CPU to dobrze by było aby miały podobny CFM oraz obroty, aby nie powodowało to podciśnienia między nimi przez co zmniejsza się ich efektywność mieszania powietrza. Natomiast ten efekt może wystąpić przy większych obrotach, a nie jak na obrazku kiedy 1200 obr./min., bo tyle zazwyczaj mają standardowe wentylatory 12cm.
Zresztą dylemat czy lepiej ciągnąć czy pchać do dziś nie jest rozstrzygnięty i to zależy od przypadku. Logika nakazuje aby faktycznie ten wentylator z tyłu budy wyciągał i tak zazwyczaj się robi. Kiedyś na forum PPC testowali różne ustawienia wentylatorów na górnej chłodnicy i wyniki nie były jednoznaczne. Podobnie użytkownicy Corsaira Hydro bawili się w zamiany kierunków nadmuchu z różnym rezultatem ale wyniki były ciekawe.
Patrząc na powyższy obrazek kompa składał ktoś kto jakieś pojęcie o tym miał, więc nie sądzę aby pokickały kierunki dmuchania ale podejrzewam, że umiejscowił tak wentylator aby mieć swobodny dostęp do pamięci. Taki układ też stosuje się jeśli radiatory pamięci są za wysokie. A sam Fortis też może pasywnie chłodzić, bez wentylatora i jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że przy takim ułożeniu wentylatorów w obudowie spokojnie by sobie na pasywce poradził. No chyba, że mówimy o solidnym OC wtedy nawet z wentylatorem się spoci. Przerabiałem to ostatnio w swojej budzie, tyle, że ja w tym miejscu mam trochę więcej solidniejszych dmuchadeł.
Masz rację, że wentylator z tyłu obudowy powinien wyciągać powietrze ale w tego typu odbudowach, gdzie masz miejsce na wentylatory na górze też specjalnie nie ma się co kumulować, bo powietrze spokojnie sobie ucieka. Wniosek jest taki, że jeśli te wentylatory wyciągają powietrze to mogą sobie tak zostać
Ps. Poza tym dobrze by było jeszcze trochę porządku w kabelkach zrobić, bo wygląda to dobrze i poprawia przepływ powietrza

.