Temat się rozwija, może coś z tego wyjdzie. Drejku wysłałem wczoraj prototyp to będzie można odzyskać tensometry. Zrobiłem dzisiaj pomiary dla opcji modu Low Cost z uwzględnieniem jego słabych punktów. Mam na myśli mechanikę. Na załączonym rysunku jest to pokazane.

1) Osadzenie krzyża na odlewie Cougara.
Krzyż jest w kontakcie z Cougarem tylko na ramionach i na małej powierzchni. Na rysunku jest to okrąg gdzie powierzchnia styku z krzyżem to około 1 mm. Na dole rysunku widać, że ten okrąg jest wycinkiem powierzchni kulistej z otworem dla łącznika drążka. Z tego wynikają konsekwencje. Jeśli damy krzyż o grubości 2 mm z aluminium do musimy go wzmocnić po stronie wypukłości. Możemy użyć twardego materiału o grubości 2 mm i założyć, że nie będzie odkształceń. Tak chciałem zrobić, ale będzie krzyż o grubości 3 mm a to powoduje inne rozwiązanie podkładek pod tensometry.
2) Kontakt kołysek z tensometrami.
W kontakcie tensometrów z kołyskami musi być pośredniczący element w postaci np.monety lub coś innego. Na rysunku są zaznaczone grubą linia punty styku elementów gdy naciskamy drążek wzdłuż osi x oraz y. Dla osi x jest to bardzo mała powierzchnia.
3) Kolejny problem to wypełnienie wolnej przestrzeni pomiędzy krzyżem a kołyskami w punktach nacisku. Jeśli mamy krzyż o grubości 2 mm to wolna przestrzeń wynosi w przybliżeniu 2.5 mm, dla 3 mm tylko 1.5 mm.
Moneta ma grubość 1mm, podkładka 2 mm, taśma dwustronna samoprzylepna 0.5 mm. Jak widać trzeba kombinować. JankeS już to robił to wie w czym problem. Można sobie wyobrazić, że chcąc to przykręcić śrubami trzeba elementy ścisnąć, ponieważ jest mało miejsca.
Mnie to czeka tym bardziej, że będę miał krzyż grubszy 3 mm. Dlaczego tak się stało, ponieważ chciałem uniknąć dodatkowego jego usztywnienia a nie zrobiłem dokładnego wymiarowania elementów. Mam już koncepcję jak to zrealizować, ale o tym później jak dostanę krzyż.