Autor Wątek: Mod drążka Cougara  (Przeczytany 38770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mod drążka Cougara
« Odpowiedź #165 dnia: Kwietnia 03, 2015, 07:07:50 »
Heh na to pytanie chyba nie znam odpowiedzi, ale fakt jest taki że jak coś nie daje mi spać po nocach to drążę temat tyle ile się da  ;)
A ponieważ znowu nabyłem Cougara to tym bardziej jestem zainteresowany tą modyfikacją  ;)

« Odpowiedź #166 dnia: Kwietnia 17, 2015, 23:25:10 »
Żeby nie było nudy w temacie, przejrzałem na szybko dostępne zdjęcia modu "The Ribbstick".
Autor projektu (niejaki Petterson) wybrnął z mechaniki drążka w bardzo cwany sposób. Z tego co widać zastosował czujniki niskiego ciśnienia, których budowa może być również oparta o tensometry podobne do tych z rodziny FSR. Tyle że są one zamknięte w uszczelnionych obudowach, zakończonych króćcem do którego wprowadzane jest medium wywierające nacisk na powierzchnię sensora. Owym medium może być powietrze lub ciecz, domyślam się że to najprawdopodobniej powietrze bo sprawia najmniej problemów, choć po dłuższym zastanowieniu może nie koniecznie...
Na zdjęciach tego modu widoczne są cztery grube przewody, z jednej strony zamknięte (być może nawet jakimś miniaturowym zaworem zwrotnym) a z drugiej podłączone do przetworników. Te przewody są właśnie generatorami ciśnienia dla medium naciskającego na powierzchnię sensora. Każdy z przewodów dociskany przez kolumnę drążka z odpowiednią siłą generuje wzrost ciśnienia wewnątrz zamkniętego dla siebie układu i tym samym zmienia stan sensora. Reszty nie trzeba tłumaczyć bo zasada działania od strony elektronicznej jest pewnie taka sama jak we wszystkich innych podobnych projektach.
To co mi osobiście nie odpowiada w tym rozwiązaniu to jego gabaryty, które są akceptowalne tylko w przypadku zabudowy modu w kokpicie. Przypuszczam że dało by się z wymiarami całości powalczyć ale pytanie czy warto... Niepokoi mnie kwestia awaryjności (trwałości) tego rozwiązania, gdzie szczelność każdego z czterech układów przetworników ma duże znaczenie dla prawidłowego działania i właściwej kalibracji całego modu.

« Odpowiedź #167 dnia: Kwietnia 18, 2015, 07:24:07 »
Na zdjęciach tego modu widoczne są cztery grube przewody,
To mnie intrygowało, nie wiedziałem do czego to służy.
Co do modu drejku to jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym miesiącu rozpocznę testy.

« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 21, 2015, 19:15:35 »
DK_FCC_v2 jest u @vito. Puki co testowałem go "na sucho" i wydaje się, że będzie to w końcu ostatnia wersja - mi się podoba :D
Dorabiam jeszcze finalne drążki dla @vito i siebie.

« Odpowiedź #169 dnia: Kwietnia 21, 2015, 22:15:10 »
Możemy się spodziewać jakiejś foto-video relacji z testów?  ;)

« Odpowiedź #170 dnia: Kwietnia 22, 2015, 08:27:14 »
Pytanie do osób używających Cougara. Czy ktoś z was miał kłopoty z przełącznikiem T10 (SpeedBrake), o których można przeczytać na cougar.flyfoxy.com (pierwsza porada na podlinkowanej stronie)?

http://cougar.flyfoxy.com/mods.php

Przyznam że sam nie miałem z tym problemów ale też nigdy nie zwróciłem uwagi na pracę tego przełącznika.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: Kwietnia 22, 2015, 09:44:57 »
Ja również nie miałem żadnych problemów z tym przełącznikiem i w związku z tym nie zwracałem na niego większej uwagi. W/g mnie pracuje tak jak należy.

drejku super - czekamy teraz na relację z testów przez vito_zm  :evil:
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #172 dnia: Kwietnia 22, 2015, 10:13:50 »
Trafiłem jeszcze na taki projekt w temacie "My Low Cost FSSB":

http://ala12.com/index.php/foro/2-general/3897-mod-hotas-cougar

W ciekawy sposób autor rozwiązał sprawę wstępnego docisku sensorów. Dostęp do ich regulacji mamy z zewnątrz, co po części ułatwia eksploatację modu, który jak wiadomo lubi się rozkalibrować. Dodatkowo mamy jeszcze możliwość regulacji fizycznego odchylenia drążka w kierunku obu osi, za pomocą wstępnego naprężenia zespołu sprężyn.
Przyznam że to chyba najbardziej sensowne rozwiązanie typu Low Cost FSSB jakie do tej pory widziałem.
Jest kilka zdjęć, rysunków, opis. Warto przejrzeć, może komuś się przyda  ;)

« Odpowiedź #173 dnia: Kwietnia 22, 2015, 16:12:21 »
Ciekawa wersja projektu LC. Dostałem mod v2 i tworzę dla niego konstrukcję nośną, ponieważ jego gabaryty są bardzo małe w porównaniu do starej wersji lub oryginału Cougara. Może drejku zamieści zdjęcie to jest jego dzieło. W moim przekonaniu v2 wygląda profesjonalnie. Jeśli jeszcze będzie tak dobry w działaniu będzie super.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: Kwietnia 22, 2015, 22:21:00 »
No i ja już umieram z ciekawości ;)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #175 dnia: Kwietnia 22, 2015, 22:29:26 »
Dobra, złamię się i coś pokażę ;)

Szybki test "na sucho" z przed wysłania do @vito_zm (puszka ma 60x60x49mm):

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: Kwietnia 22, 2015, 23:30:36 »
Wygląda bardzo ciekawie :) Szkoda że to zdjęcie takie malutkie  :P
F-16C Block50 driver...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #177 dnia: Kwietnia 23, 2015, 13:10:48 »
No zdjęcie delikatnie mówiąc ssie :P. Nawet powiększenie okna przeglądarki niewiele pomogło :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #178 dnia: Kwietnia 23, 2015, 13:45:44 »
Dobra, złamię się i coś pokażę ;)

No i złamał się i pokazał - jak stiptizerka, która zdjęła... kurtkę zimową. ;)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #179 dnia: Kwietnia 23, 2015, 16:00:40 »
Tak się buduje napięcie ;)
Zaraz wrzucę ładniejsze zdjęcie.