Autor Wątek: Mod drążka Cougara  (Przeczytany 38801 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mod drążka Cougara
« Odpowiedź #180 dnia: Kwietnia 23, 2015, 16:12:51 »
OK zdejmę spodnie może drejku się nie obrazi. Jak wspomniałem robię konstrukcję nośną na bazie dostępnych elementów. Nie mam znajomego ślusarza a moje umiejętności są wątpliwe. Będę informował o postępie prac za zgodą autora projektu. Ja jestem tylko testerem.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #181 dnia: Kwietnia 23, 2015, 17:09:43 »
Mam już marketingową nazwę dla tego modu: "The Cube", albo "The Cougar Cube"
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #182 dnia: Kwietnia 23, 2015, 17:27:33 »
Wrzucam filmik z testu bez drążka. Drążek ma być z rurki z twardej miedzi 22mm.

Waga: 18 MB więc uwaga przy ściąganiu ;)
http://saturn2.mech.pk.edu.pl/_sim/2015/PICT0231_001.avi

« Odpowiedź #183 dnia: Kwietnia 23, 2015, 19:03:28 »
Gratuluję postępów. V2 wygląda faktycznie bardzo profesjonalnie - obróbka CNC?

« Odpowiedź #184 dnia: Kwietnia 23, 2015, 20:34:22 »
Nie CNC, ale stara, dobra szkoła ślusarska obróbki metalu na frezarce i tokarce. Tym razem jest dokładniej niż dla garażowej wersji v1.

« Odpowiedź #185 dnia: Kwietnia 23, 2015, 21:27:36 »
Wygląda obiecująco :)

« Odpowiedź #186 dnia: Kwietnia 25, 2015, 12:08:52 »
Pytanie do osób używających Cougara. Czy ktoś z was miał kłopoty z przełącznikiem T10 (SpeedBrake), o których można przeczytać na cougar.flyfoxy.com (pierwsza porada na podlinkowanej stronie)?

U mnie nie działa ten przełącznik - wczoraj to sprawdziłem. Couguara kupiłem w zeszłym roku i czeka w piwnicy na swój czas. Podobnie jak w przypadku Mcieja mój Cougar ma duże luzy. Przy czym ja kupiłem go z myślą o zastosowaniu dopiero w docelowym kokpicie i po zastąpieniu oryginalnej kołyski innym rozwiązaniem. Dlatego też bardzo kibicuje drejku i vito :-).

« Odpowiedź #187 dnia: Kwietnia 25, 2015, 13:56:31 »
W Cougarze którego ja mam Speed Brake działa dobrze tz. jedna pozycja stała druga chwilowa

« Odpowiedź #188 dnia: Kwietnia 28, 2015, 13:52:45 »
Tensometry polutowane i wyprowadzone na złącza.

Jest też przygotowane gniazdo 5 pin dla sygnałów z stick. W tym tygodniu dostanę od drejku rurę, którą osadzę w konstrukcji oraz umieszczę na niej łącznik pod stick.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: Kwietnia 28, 2015, 14:14:18 »
Z niecierpliwością czekam na testy  :)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #190 dnia: Kwietnia 28, 2015, 22:28:45 »
Ja też ;) Drążek jest w drodze do @vito_zm.

« Odpowiedź #191 dnia: Maja 05, 2015, 09:39:12 »
Jestem po testach z których wynikają pewne wnioski. Muszę na początku stwierdzić, że mod v2 jest o klasę lepszy od modu starej wersji v1. Jest też lepszy od modu Low Cost, który testowałem u siebie. Nie mam porównania do innych rozwiązań oferowanych na rynku, dlatego moja ocena jest ograniczona. Mogę się jedynie odnieś do opisów działania modu LC u JankeS_PL. Moim zadaniem jest w miarę obiektywne sprawdzenie czy działa zgodnie z założeniami. O szczegółach napiszę później, ponieważ chcę to przekonsultować z drejku, który będzie dopiero dostępny jutro .
Załączam dzisiaj zdjęcia modu v2 osadzonego w konstrukcji mechanicznej. Na zdjęciu jest też pokazana rura osadzona na ceowniku i zakończona łącznikiem z Cougara. Na kolejnym zdjęciu jest kontroler Cougara z układem korekcji umieszczony w specjalnej konstrukcji. Mogę po testach stwierdzić, że układ korekcji jest niezbędny nie ze względu na regulację siły nacisku na drążek, ale z innego powodu. Bez tego układu działanie siły nacisku na drążek powoduje widoczne w programie testującym Foxy's Joystick Analizer "nieliniowe" poruszanie się kursora wzdłuż osi X, Y. Ta nieliniowość objawia się tym, że nie można powoli poruszać się kursorem wzdłuż osi. Myślę, że jest to związane z logarytmiczną charakterystyką tensometrów. Wprowadzenie układu korekcji z wzmacniaczami operacyjnymi 741 zmienia charakterystykę na bardziej liniową i polepsza działanie modu. Siła potrzebna do pełnego wychylenia drążka to około 2.2 Kg, to można regulować. Myślę, że na to ma wpływ odległość rury osadzonej na ceowniku od puszki w której jest tajemniczy mod v2.
Tyle ogólnych uwag mam do przekazania, szczegóły po powrocie drejku.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: Maja 06, 2015, 09:54:54 »
Dlaczego ta rura jest aż tak długa? Osadzenie steru powinno być w/g mnie dużo niżej. 2kg do maksymalnego wychyłu to dość mało (przy krótszym osadzeniu siły odpowiednio wzrosną bo teraz jest duże ramię). Czy opór działa tak samo na oś X i Y? Bo powinien być mniejszy dla osi X (ale to nie koniecznie musi być ustawione mechanicznie bo można by to skalibrować elektroniką lub oprogramowaniem).  Czy można zwiększyć opór np do 5,5kg dla Y i 3,5kg dla X?  Przy budowie symulatora ster pewnie będzie osadzony mniej więcej jak w realu więc lepiej byłoby do testów zastosować krótszą rurkę.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #193 dnia: Maja 06, 2015, 16:42:56 »
Na te pytania mogę odpowiedzieć. Długość rury jest 30 cm i jest przypadkowa, podobnie umieszczenie puszki z modem v2 względem punktu osadzenia rury. Siłę potrzebną do pełnego wychylenia można zmieniać 3 sposobami. O pierwszym napisałeś. Tutaj jestem ciekawy jak to wygląda z punktu widzenia fizyki. Mamy na rurze 3 punkty, w których siły się równoważą. Punkt podparcia rury, punkt umieszczenia puszki z tensometrami oraz punkt działania naszej siły na chwyt drążka. Masz prawdopodobnie rację, że przesuwając punkt umieszczenia puszki w kierunku ceownika działamy większą siłą na tensometry.
Drugi sposób regulacji tej siły to widoczne na zdjęciu przełączniki na płycie korekcji, którymi możemy załączać różne wartości rezystorów dla osi X oraz Y.
Trzeci sposób to ustawianie kalibracji w CCP Cougara. W moim przypadku to ja akurat zmniejszę siłę nacisku, ponieważ te 2.2 Kg powoduje, że mój blat chce się wyrwać z zawiasów. Druga sprawa to napięcie mięśni w prawej ręce. Może to kwestia przyzwyczajenia do starego mechanizmu Cougara, ale jest to szok.
Podobnie możemy różnicować siłę nacisku na oś X oraz Y to nie będzie problemem.
W testach wystąpiły inne problemy o których celowo nie piszę czekając na odpowiedź od drejku. Te problemy można pokonać. Zasadniczy cel został osiągnięty tzn. zastąpienie starej mechaniki za pomocą modu v2, ale sam mod nie wystarczy i o tym będziemy dyskutować.

« Odpowiedź #194 dnia: Maja 06, 2015, 18:08:40 »
Już jestem :)

1. W zamierzeniu, chciałem zrobić nowy mod jako mechanizm naciskowy, bo pierwszy był zbyt skomplikowany i wymagał dużej dokładności wykonania. Z informacji od @vito_zm wynika, że to się udało. Swojej puszki jeszcze nie skończyłem więc nie mogę nawet przetestować u siebie.
2. Podobnie, w założeniu drążek może być dowolny i mieć dowolną długość - im dłuższy tym mniejsza siła będzie potrzebna do przyłożenia do pełnego wychylenia w danej osi.
3. Rurkę można skrócić - trzeba będzie przyłożyć większą siłę, wydłużyć mniejszą. Ale,... akurat w symulatorze jaki buduję zależy mi na dłuższej rurce ze względu na problem z mocowaniem modu do grubszej części burty, no i nad panami jest jeszcze nakładka o wysokości 5,12" (w oryginale).
4. Można wykorzystać jako drążek sprężynę gazową lub dowolną rurkę o maksymalnej średnicy 23mm. Jeśli drążek będzie węższy, trzeba dać tulejkę, która go pogrubi w miejscu przechodzenia przez puszkę - najlepiej jeśli tulejka będzie z jakiegoś metalu np. cienkiej blaszki mosiężnej lub stalowej. Nie wchodzę w to rozwiązanie dokładnie.
5. Póki co, luz wynika nie z budowy puszki, ale z zastosowanego przegubu u podstawy. W puszce też można regulować luz, ale nie sądzę, aby było to potrzebne i nie zakładam, aby wraz z eksploatacją pojawiał się tam jakikolwiek, znaczący luz.

Czekam na opis @vito :D