Ajajaj ...
Piękna dyskusja, zaprawdę powiadam Wam - cudowna

Tak sobie dzisiaj pomyślałem, że przy poniedziałku poczytam, co tam na forum o Caracalach piszecie. I nie zawiodłem się.
O ile Wasza wiedza nt spraw technicznych i sposobu użytkowania daje dużo do myślenia, to dziwi mnie jedna rzecz.
Dyskutujecie, wymieniacie poglądy, snujecie przypuszczenia bez podstawowej wiedzy na temat tego co zawierał offset. Brak danych na ten temat zawsze będzie prowadził do tego typu dyskusji.
Druga sprawa.
Czy ktoś z Was miał do czynienia z ustawą Prawo Zamówień Publicznych ?
Bo jeżeli chcecie sobie pomotać w głowie - to zapraszam do lektury. Jest to "twór", za pomocą którego tworzy się postępowania przetargowe, co do których nawet orzecznictwo KIO (Krajowa Izba Odwoławcza) jest sprzeczne.
A mówię tu tylko o przetargach "zwykłych" cywilnych, na kwoty będące ułamkiem tego przetargu na Caracale.
SIWZ (Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia) przetargu na te śmigłowce powinna być ogólnie dostępna - chyba, że ze względu na "ważny charakter w dziedzinie obronności" nie jest.
Ale otwórzcie sobie jakiś zwykły przetarg na głupią drogę za 10 mln złotych - przeczytajcie SIWZ, warunki udziału, kto co może, a czego nie, wzór Umowy, zabezpieczenia i takie tam ...
A potem pomyślcie ile musi być tego w przetargu za 13.5 mld złotych, realizowanego jeszcze w dodatku przez MON przy użyciu specjalnych zapisów ustawy pzp.
I wtedy pomyślcie - ile jest możliwości interpretacji tychże zapisów SIWZ. Bo z tego co wiem, tam gdzie trzech prawników to cztery opinie. Szczególnie jeśli chodzi o polskie prawo.
Ramm.