Czytam co prawda wyrywkowo, ale z zainteresowaniem ten wątek. Ja jako ja nie mam za grosz zaufania do wytworów made in France, jedyne francuskie produkty, które kupuję to wina, a i to bardzo selektywnie (mam swój ulubiony region). O ile przetargiem na śmigłowce specjalnie się nie interesowałem, o tyle z zainteresowaniem śledziłem przetarg na myśliwce. O wystawieniu przez Francuzów najgorszego chyba samolotu wśród oferowanych wtedy Polsce pisał już jakiś przedmówca. Ale nie napisał o reakcji Francuzów na wybranie przez PL F16, otóż zachowali się jak obrażone dzieci w piaskownicy.
Więc ta wiadomość o wycofaniu zakwaterowania dla Polaków doskonale wpisuje mi się w ten sposób postępowania i reagowania i jakoś specjalnie mnie nie dziwi.
Wszelkie tematy nawet delikatnie zahaczające o podziały polityczne w PL są obecnie nazwijmy to trudne. Ale mam taką uwagę natury ogólnej, przestańmy się przejmować co powiedzą o Nas gdzieś, dbajmy o swój interes i tylko tym się kierujmy. Nikt nie liczy się z potakiwaczami, którym można wszystko wcisnąć. Kto jak kto ale Polacy przekonali się w swojej historii ile naprawdę znaczą wszelkie dobre słowa i obietnice.
Im więcej jeżdżę po świecie tym średnio obchodzi mnie czyjeś zdanie na temat spraw w PL, już dawno wyzbyłem się wszelkich kompleksów. Jedyna różnica między mną, a "nimi" jest taka, że ja straciłem swoją młodość w przodującym ustroju, przez co byłem pozbawiony wielu swobód z których "oni" korzystali bez problemów. Jak porównuję w mojej branży możliwości tzwn. młodych - szkolenia, staże, dostęp do najnowszej literatury, a swoje początki, to jest to niebo, a ziemia. I wielu Polaków z tej otwartości korzysta. Reasumując bo mi się przemowa napisała

jestem za tym by Polska kupowała najnowsze technologie, a nie lekko przechodzone (karaczan raczej szczytem osiągnięć nie jest) i aby większość lub całość produkcji była w PL i by tu trafiały nowe technologie i by tu ludzie zarabiali kasę, by się bogacili, bo wtedy będą myśleli o ich wydawaniu, a wtedy zarobię ja, a nie jakiś Helmut czy Pierre