Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160588 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #375 dnia: Października 11, 2016, 20:17:58 »
Czytam co prawda wyrywkowo, ale z zainteresowaniem ten wątek. Ja jako ja nie mam za grosz zaufania do wytworów made in France, jedyne francuskie produkty, które kupuję to wina, a i to bardzo selektywnie (mam swój ulubiony region). O ile przetargiem na śmigłowce specjalnie się nie interesowałem, o tyle z zainteresowaniem śledziłem przetarg na myśliwce. O wystawieniu przez Francuzów najgorszego chyba samolotu wśród oferowanych wtedy Polsce pisał już jakiś przedmówca. Ale nie napisał o reakcji Francuzów na wybranie przez PL F16, otóż zachowali się jak obrażone dzieci w piaskownicy.
Więc ta wiadomość o wycofaniu zakwaterowania dla Polaków doskonale wpisuje mi się w ten sposób postępowania i reagowania i jakoś specjalnie mnie nie dziwi.
Wszelkie tematy nawet delikatnie zahaczające o podziały polityczne w PL są obecnie nazwijmy to trudne. Ale mam taką uwagę natury ogólnej, przestańmy się przejmować co powiedzą o Nas gdzieś, dbajmy o swój interes i tylko tym się kierujmy. Nikt nie liczy się z potakiwaczami, którym można wszystko wcisnąć. Kto jak kto ale Polacy przekonali się w swojej historii ile naprawdę znaczą wszelkie dobre słowa i obietnice. 
Im więcej jeżdżę po świecie tym średnio obchodzi mnie czyjeś zdanie na temat spraw w PL, już dawno wyzbyłem się wszelkich kompleksów. Jedyna różnica między mną, a "nimi" jest taka, że ja straciłem swoją młodość w przodującym ustroju, przez co byłem pozbawiony wielu swobód z których "oni" korzystali bez problemów. Jak porównuję w mojej branży możliwości tzwn. młodych - szkolenia, staże, dostęp do najnowszej literatury, a swoje początki, to jest to niebo, a ziemia. I wielu Polaków z tej otwartości korzysta. Reasumując bo mi się przemowa napisała :) jestem za tym by Polska kupowała najnowsze technologie, a nie lekko przechodzone (karaczan raczej szczytem osiągnięć nie jest) i aby większość lub całość produkcji była w PL i by tu trafiały nowe technologie i by tu ludzie zarabiali kasę, by się bogacili, bo wtedy będą myśleli o ich wydawaniu, a wtedy zarobię ja, a nie jakiś Helmut czy Pierre :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #376 dnia: Października 11, 2016, 20:39:07 »
Cały problem w tym, że przez rok ustalano szczegóły zakupu jednej platformy wiropłata średniej wielkości dla całych sił zbrojnych. Ustalano cenę i inwestycje sprzedawcy w kraju. I nagle kontrakt ucięto i ogłoszono, że śmigłowce jednak zostaną zakupione u Lockheed Martina i Leonardo. Podano nawet ilość i harmonogram dostaw BEZ PODPISANIA JAKIEJKOLWIEK UMOWY. Nie wiadomo jaka jest cena, ani konkretny typ, bo tego jeszcze nie ustalano, miały być udobruchane związki zawodowe w Mielcu i Świdniku, a Łódź ponownie zmieszana z błotem (może ma być sprzedana Boeingowi ?). Nie będzie jakiegokolwiek offsetu, ani transferu technologii, bo zakup jest traktowany jakbyśmy kupowali maszyny od siebie, mimo iż robimy to od firmy amerykańskiej i włoskiej. Cenę też będzie narzucał sprzedający, bez czasu na jakiekolwiek pertraktacje - gdy pierwsze maszyny mają już zostać dostarczone w przeciągu najbliższych 2 miesięcy.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #377 dnia: Października 11, 2016, 20:44:56 »
A może akcja była już wcześniej zaplanowana i Amerykańcy wcześniej byli zblatowani? Jest taka możliwość...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #378 dnia: Października 11, 2016, 20:49:51 »
Patrząc na długoterminowe plany firm Lockheed Martin i Boeing - jest taka możliwość. Od początku mówiliśmy, że to jest przetarg na Black Hawka.

Jednakże amatorski sposób w jaki to zrobiono, oraz brak jakiejkolwiek przygotowanej odpowiedzi zarządu PZL Mielec po słowach ministra o zakupie Black Hawka i dostarczeniu maszyn już w tym roku - wskazuje, raczej na działanie spontaniczne. Na takich nie da sie zarobić, można tylko stracić.

BTW, Kruk to Guardian.

« Odpowiedź #379 dnia: Października 11, 2016, 21:00:25 »
Uważam, że priorytetem naszych sił zbrojnych powinna być obrona powietrzna, a śmigłowce to możliwie jak najtaniej. Jak to będzie jakaś spolszczona wersja Blackhawka, to czemu nie?
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #380 dnia: Października 11, 2016, 21:11:37 »
Bo siły zbrojne mają swoje zadania do wykonania i potrzebują sprzętu do tego zdolnego. PZL Mielec może nam dostarczyć tylko śmigłowiec - wydmuszkę, nawet wyciągarki dla wariantu ratowniczego nie może zamontować bez przechodzenia przez amerykański kongres i cały FMS.

Obrona powietrzna jest systemem przede wszystkim wojennym (choć pełnią funkcję odstraszającą w czasie P). Śmigłowce ratownicze, patrolowe i transportowe, są wykorzystywane operacyjnie cały czas.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #381 dnia: Października 11, 2016, 22:34:59 »
A może akcja była już wcześniej zaplanowana i Amerykańcy wcześniej byli zblatowani? Jest taka możliwość...

Pozwolę sobie przypomnieć mój post z 2006 roku kiedy jeszcze Radosław Sikorski był w PiS:

http://il2forum.pl/index.php/topic,6516.0.html

I jeszcze taki cytacik z tamtego okresu, za ile sprzedano Mielec:

Wczoraj poinformowaliśmy o wszczęciu przez Prokuraturę Okręgową w Tarnobrzegu postępowania dotyczącego sprzedaży fabryki samolotów w Mielcu. Transakcję sfinalizowano 16 marca. Nabywcą została należąca do koncernu United Technologies Company amerykańska firma Sikorsky.

Życie Warszawy dotarło do kolejnych informacji w tej sprawie. Wynika z nich, że zarząd Agencji Rozwoju Przemysłu podjął próbę zmiany niekorzystnej umowy.
W dokumencie, który podpisano 18 grudnia ub.r., wartość PZL Mielec wyceniono na 66 mln zł. Oparto się na szacunku wartości spółki doko -nanym 30 czerwca 2006 r.
Z naszych informacji wynika, że już dwa miesiące po zawarciu umowy zarząd ARP zorientował się, iż cena nie odpowiada rzeczywistej wartości zakładu. Wynikało to m.in. z wykonanej 21 lutego br. prognozy płynności finanso -wej spółki PZL Mielec. Zarząd ARP zwrócił się o opinie prawne dotyczące możliwości zmiany umowy z Amerykanami zawartej 18 grudnia ub.r. Takie opinie zostały sporządzone na początku marca br. przez kancelarię prawną Wardyńscy i Wspólnicy oraz PKF Con-sult. Prawnicy potwierdzili, że stan majątkowy spółki PZL Mielec zwiększył się w porównaniu z wyceną, którą kierowano się, podpisując umowę. Jednocześnie stwierdzono, że nie ma możliwości zmiany warunków porozumienia podpisanego 18 grudnia.
Mimo negatywnych opinii prawnych, zarząd ARP podjął próbę renegocjacji umowy. Miało to miejsce 15 marca, na dzień przed finalizacją umowy. Jak można się było spodziewać, przedstawiciele United Technologies Company kategorycznie odmówili zmiany uzgodnionej 18 grudnia ceny sprzedaży 100 proc. udziałów fabryki w Mielcu.
Z naszych informacji wynika, że efektem tych rozmów było jednorazowe spłacenie długów PZL Mielec wobec ARP. Całość tej kwoty (blisko 36,7 mlnzł) 16 marca trafiła na konto Agencji, podobnie jak 66 mln zł, na które wyceniono wartość mieleckiej fabryki. To mniej niż cena trzech produkowanych w Mielcu samolotów M28 Skytruck. Każdy kosztuje blisko 30 mln zł.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #382 dnia: Października 12, 2016, 00:25:43 »
@Addi: masz w sumie rację, nie ma co się przejmować co tam sobie o nas mówią. Pod warunkiem że nie mówią tego w kulisach rozmów międzynarodowych, bo wtedy to się już realnie dostaje po łapkach. I masz też rację że powinniśmy dbać o swój interes, a więc m.in. pompować pieniądze w polski przemysł, a nie do kieszeni zagranicznego właściciela jakiejś tam firemki, jeszcze przy tym kłamiąc w żywe oczy na prawo i lewo.

Masz również rację że rodzina Super Pumy ma za sobą długą historię. Ale wiesz co? Black Hawk wcale nie jest dużo młodszy, "pierwszy spełniający wymagania UTTAS śmigłowiec wytwórni Sikorsky Aircraft oznaczony fabrycznie jako S-70, a przez wojsko jako YUH-60A został oblatany 17 października 1974 roku". Ale to wbrew pozorom właśnie mocna strona obu konstrukcji. Tak długi okres pozwala dobrze sprawdzić w praktyce i dopracować płatowiec; zaś wyposażenie obecnie produkowanych egzemplarzy (w obu przypadkach) niewiele ma z historią wspólnego. Dokładnie tak samo jak Boeing 737 NG: obecna generacja jest uważana za jedną z najnowocześniejszych w segmencie, a przecież korzeniami sięga dalej niż Caracal. I nikt nie płacze że "przechodzony" tylko łykają po dziś dzień jak ciepłe bułeczki.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #383 dnia: Października 12, 2016, 17:06:33 »
Ciekawe czy jest teraz cień szansy na francuskie rakiety plot? Opłacałoby się mieć Mambę i Patriota w jednym systemie? Kupilibyśmy jeszcze chociaż S-300 i mielibyśmy komplet...
Wracając do tematu - spodziewałem się takiego rozwoju wydarzeń z tymi śmigłowcami.
Ja na miejscu władz próbowałbym się jednak dogadać z Francuzami w sprawie tych rakiet - nawet w celu wywarcia presji na Raytheona.

« Odpowiedź #384 dnia: Października 12, 2016, 17:16:06 »
Ja na miejscu władz próbowałbym się jednak dogadać z Francuzami w sprawie tych rakiet - nawet w celu wywarcia presji na Raytheona.
Władza nie będzie się z nikim dogadywać. Kupimy sobie z wolnej ręki co będziemy chcieli. Stać nas. W końcu jesteśmy wielkim i dumnym narodem a Francuzi uczyli się od nas kiedyś jeść widelcem.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #385 dnia: Października 12, 2016, 17:22:52 »
Tak, oczywiście, już prowadzimy "sztućcowe" negocjacje. Na pewno z nami chcą teraz rozmawiać. Właśnie zostaliśmy "wyproszeni" z targów AeroNaval, a sądzę, że to początek kłopotów.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #386 dnia: Października 12, 2016, 18:23:36 »
Kilka cennych informacji zebranych w jednym tekście:

http://trybeus.blogspot.com/2016/10/kulisy-sprzedazy-pzl-mielecdla-tych.html

PS.: Rezygnacja z Caracali i przygotowania do zakupu innego typu śmigłowca to polityka. Analiza "co jest lepsze dla Polski" nie ma tutaj miejsca. Magdalenka rulez!

« Odpowiedź #387 dnia: Października 12, 2016, 20:17:05 »

« Odpowiedź #388 dnia: Października 16, 2016, 14:15:13 »
Co tam Karakale, i BlakHałki. Będziemy mięli maszyny własnej konstrukcji i produkcji:
http://www.wsieci.pl/wsieci-antoni-macierewicz-zapowiada-zbudujemy-polskie-smiglowce-pnews-2990.html
 :blank:

« Odpowiedź #389 dnia: Października 16, 2016, 19:01:26 »
Poczemu forum mołczit? Ministr oborony objavil bolszuju programmu stroitelstwa istinnowo polsko-ukrainskowo vertoleta a zdes tiszina? Nasz natsionalnyj vertolet!

A tak na poważnie to pokazuje jak bardzo ten facio razem z mister widelcem są oderwanii od rzeczywistości. O jeżeli sam pomysł wiekopomny to jednak nierealny z powodu braku czasu i bardzo skromnego portfela. Ponadto w moim przekonaniu tu chodzi o coś innego, ta cała granda to tylko figura retoryczna. Oni nie kupią żadnych wiatraków, po prostu pogrzebią coś przy starych Milach razem z Ukraińcami, może przy Sokole i tak zostanie na następnych kilka lat co najmniej. Kasa jest na ważniejsze cele np. Misiewicze++.
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2016, 20:26:17 wysłana przez KosiMazaki »