Autor Wątek: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.  (Przeczytany 160716 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe śmigłowce dla polskiej armii.
« Odpowiedź #570 dnia: Listopada 02, 2017, 21:34:46 »
Mazaku - mam na myśli artykuły jakie pojawiają się w szeroko pojętych mediach. Na The Forum piszą ludzie z głową i nie łapią się na kolejne puste frazesy.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #571 dnia: Listopada 03, 2017, 09:58:34 »
Mazaku - mam na myśli artykuły jakie pojawiają się w szeroko pojętych mediach. Na The Forum piszą ludzie z głową i nie łapią się na kolejne puste frazesy.

Wiem Kelso, wiem. Natomiast jak się poczyta je wszystkie albo przejdzie do bardziej branżowych można sobie wyrobić zdanie na temat całej tej sytuacji. Nie wszystkie artykuły są nastawione na szukanie sensacji :). Zresztą jakby nie patrzeć to cała ta sprawa jest komiczna i zdaję sobie sprawę, a najmniej do śmichu jest załogom latającym na tym sprzęcie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #572 dnia: Listopada 03, 2017, 15:41:57 »
Mazaku - ja to odbieram bardziej osobiście. Osłabianie potencjału obronnego kraju w trudnych przecież czasach przestaje być tragi farsą a zaczyna być potencjalną tragedią z udziałem nas wszystkich.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #573 dnia: Listopada 03, 2017, 18:21:23 »
Nie chciałbym zaczynać nowej politycznej burzy na forum, ale po co to wszystko, czemu ma służyć obecna polityka Ministerstwa Obrony? W kontekście poprzedników, obecny minister sprawia wrażenie najbardziej obiecującego (i nic więcej).

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #574 dnia: Listopada 03, 2017, 18:25:56 »
Wibracje? :D
Zgadza się.
"Anakonda" i "Sokół" wizualnie są do siebie podobne, jednak jeśli chodzi o strukturę płatowca to mają bardzo wiele różnic. Po przeróbce śmigłowiec w locie nie może osiągnąć takich samych parametrów jak oryginalna "Anakonda". 

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #575 dnia: Listopada 03, 2017, 20:14:04 »
Czy parametry Sokoła po przeróbce, jakkolwiek - z tego co czyta wyżej - niższe/słabsze/gorsze niż Anakondy, wykluczają go z użycia do zadań w ratownictwie morskim? Nie wiem, więc się pytam.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #576 dnia: Listopada 04, 2017, 16:11:41 »
Zacznijmy od tego, że Anakondę parametry wykluczają z działań w ratownictwie morskim. 8)
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #578 dnia: Listopada 27, 2017, 22:04:34 »
Norwegia wybrała AW101 jako nowy śmigłowiec SAR. Pierwsza maszyna dotarła do odbiorcy równo tydzień temu:

Ratowniczy AW101 wylądował w Norwegii

A już 4 (słownie: CZTERY) dni później:

Wypadek nowego norweskiego śmigłowca AW101

Przyczyną zdarzenia miał być rezonans naziemny, co przypomina historię utraty w 2009 maszyny tego samego producenta należącej do LPR. Ja tam miłośnikiem teorii spiskowych nie jestem, ale różowo to to nie wygląda.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #579 dnia: Listopada 27, 2017, 22:06:11 »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #580 dnia: Grudnia 09, 2017, 05:37:37 »
Ciąg dalszy szopki z ministrem w roli głównej.
Okazuje się, że "został wprowadzony w błąd"  ;)
https://www.tvn24.pl/szatkowski-macierewicz-zostal-wprowadzony-w-blad-w-sprawie-smiglowcow,796972,s.html

« Odpowiedź #581 dnia: Grudnia 09, 2017, 18:10:49 »
Jakie "wprowadzony w błąd"? Co to w ogóle ma znaczyć? Śmigłowce nie miały prawa magicznie się objawić bo po prostu nikt za nie nie zapłacił (czytaj: nie podpisał żadnej umowy, nie przeprowadził przetargu czy innej procedury itp.). To, czy śmigłowce miały szansę się pojawić, czy nie, nie ma żadnego znaczenia; a więc to, czy informacja o tym przekazana ministrowi była prawdziwa, również. Ale przecież nie da się przyznać "palnąłem głupstwo" (a tym bardziej jeszcze za to przeprosić), tylko trzeba od razu szukać winnych. Nawet jeśli mieli by się okazać zupełnie abstrakcyjni.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #582 dnia: Grudnia 13, 2017, 23:03:03 »
No i może wyjść na to, że wcale nie tak źle wyjdziemy na tym zerwanym kontrakcie:

http://niezalezna.pl/211412-caracale-uziemione-francuska-armia-nie-ma-pieniedzy-na-ich-naprawe
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Poko

• Gość
« Odpowiedź #583 dnia: Grudnia 14, 2017, 11:49:56 »
^ Właśnie chciałem to wrzucić bip3r. Gdybyśmy je wzięli dopiero byłaby "szopka" i "cyrk"... :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #584 dnia: Grudnia 14, 2017, 12:11:40 »
Tylko wiecie, tam nic nie piszą o śmigłowcach. Koszty napraw zdrożały dwukrotnie ale nie wiadomo dlaczego. Może je eksploatują intensywnie albo zwyczajnie bieda w Armii tudzież były źle serwisowane. Coś jak u nas z uprawianiem kanibalizmu przy F-16. Z każdym innym śmigłowcem (sprzętem) może być podobnie. A jak jeszcze to sa jakieś wydumane wersje specjalistyczne to koszty idą w górę.