Autor Wątek: Wczesny dostęp już uruchomiony!  (Przeczytany 153342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Wczesny dostęp już uruchomiony!
« Odpowiedź #225 dnia: Stycznia 18, 2014, 22:24:47 »
To prawda. Na razie wieje nudą jak cholera. Pocieszam się tym, że to dopiero 38% i za taką kasę muszą dać duuuużo więcej.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #226 dnia: Stycznia 19, 2014, 18:03:55 »
Na razie wieje nudą jak cholera. Pocieszam się tym, że to dopiero 38% i za taką kasę muszą dać duuuużo więcej.
Duuużo więcej nudy? To całkiem możliwe ;), jedna mapa, garść samolotów... Gra musi coś w sobie mieć aby nie była nudna przy tak ograniczonych możliwościach.
No ale jeszcze 62 %, może będzie lepiej.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #227 dnia: Stycznia 20, 2014, 14:11:33 »
Ja po nauczce z ClOD'em dałem sobie na wstrzymanie i nie kupiłem stalingradzkiej zawieruchy ... nie lubię jak ktoś ze mnie robi wała, raz da się człowiek oszukać, ale dwa razy pod rząd ?! Wolę poczekać ...
Brakuje niby 62% sima, ale powiem szczerze, że nie wiem co załoga developerska musiałaby dodać do tego tematu, żeby stał się ciekawy.

Wiemy jak wygląda świat BOS - zima jest z natury nudna, chyba że się jeździ na nartach, wtedy jest fun.
Wiemy jakie są samoloty i jak wyglądają - nic ciekawego bo wybór tylko między sowieckimi imadłami, a germańskimi energizerami - nart pewnie nie będzie nawet biegowych w opcjach z dopłatą :) ;)
Wiemy jak będą się prezentować kokpity - dla mnie to regres po tym co uświadczyliśmy w ClOD.
Wiemy jaki będzie model lotu - gumowatość z ROF'a robi karierę w świecie maszyn o wielokrotnie większym obciążeniu powierzchni nośnych.
Wiemy jaka jest cena - nie jest tanio, czym skusił wielu bublowaty ClOD ...

Wygląda, że będzie to specyficzny sim w którego będą pomykać tylko germanomaniacy vs obywatele byłego CCCP z pobudek patriotycznych.
Mam nadzieję, że się mylę i patrzę z nadzieją na rozwój każdego sima IIWŚ, ale fakty są na razie niezbyt rokujące :(

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: Stycznia 20, 2014, 18:48:10 »
Jeśli idzie o to czy ten produkt wypali, to nie ma się co przejmować - wypali, rewolucji nie będzie, ale wypali. Płynność działania jest bardzo dobra. Modele samolotów i kokpity IMO lepsze niż w CloD (nie wiem czemu wszyscy chwalą tamte pity, jak dla mnie sprawiały wrażenie płaskich, jak te z Lock Ona, ale może to kwestia gustu). Co do mapy i działań... Fakt, temat wydaje się już wyekploatowany, ograniczony i w zasadzie nudny, ale ja np mam takie samo podejście do BoB, które w czasach mojego dzieciństwa było gwiazdę każdego sima WWII.

To jak się w to będzie grało zależy w sporej mierze od AI, kampanii i multi. Teatr działań może nie wydawać się zbyt ciekawy, ale znając 777, pewnie będą to rozwijać, a mapka kanału na tym silniku w zasadzie już jest. Pewne sugestie mówią też, że sporo wysiłku pójdzie w singla i jeśli dobrze to zrobią, to może być fajnie, bo szczerze mowiąc ani Iłek 1946 ani CloD nie miał singla, który byłby w stanie wywołać jakiekolwiek uczucie immersion. Czas pokaże co z tego wyjdzie, ale myśle, że jedna rzecz odróżnia BoS od CloDa - silnik. To co mamy teraz, przy tych 38% bardzo dobrze rokuje pod względem płynności, nie może być więc mowy o takiej sytuacji jak w przypadku premiery CloDa, gdzie ludzie zjechali grę, bo zwyczajnie nie działała.

Póki co BoS chodzi u mnie na Ultra w Full HD i ani się zająknie, powiedziałbym nawet, że lepiej niż RoF, jesli wziąć pod uwagę jakość grafiki. Ani razu też nie nie było CTD ani BSOD ani w ogóle jakichkolwiek technicznych problemów. Widać też śmigła i nikt nie martwi się o to czy nie mamy czasem epilepsji. To naprawdę sporo jak popatrzeć na simy wydane w ostatnich czasach.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #229 dnia: Stycznia 20, 2014, 19:34:40 »
Pewne sugestie mówią też, że sporo wysiłku pójdzie w singla i jeśli dobrze to zrobią, to może być fajnie, bo szczerze mowiąc ani Iłek 1946 ani CloD nie miał singla, który byłby w stanie wywołać jakiekolwiek uczucie immersion.
Kiedyś o tym pisałem, IMO aby pokazać w grze kampanię offline odzwierciedlającą rzeczywiste wydarzenia z okresu lata 1942 - zima 1943, to przy takim a nie innym sposobie dystrybucji gry i dodatków do niej, trzeba będzie długo, długo poczekać. Rzeczywiste walki z bitwy nad Stalingradem obfitowały w spektakularne starcia i dramatyczne wydarzenia (naloty na miasto i przeprawy, walki nad przeprawami w łuku Donu, osłona miasta i przepraw na Wołdze, most powietrzny)*. Których gra nie odzwierciedli z dwóch prostych przyczyn. Brak samolotów (nie wliczając maszyn z mostu powietrznego nad Stalingradem operowało ponad 20 typów samolotów, bez rozdziału na wersje np F-4 i G-2, przy całkowitym pominięciu np. Rumunów) oraz wyłącznie zimowa mapa.

*IMO, historycznie, temat ciekawy jest bardzo, aczkolwiek może być mało znany.  Np. Moskwa, Kursk i Kubań zdecydowanie bardziej przyciągają uwagę.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #230 dnia: Stycznia 20, 2014, 20:16:40 »
"Gumowy" model lotu i obecny brak możliwości edycji ustawień graficznych nie nastraja mnie pozytywnie do gry, ale biorę pod uwagę fakt, że dopiero po lutym zajmą się dopracowywaniem szczegółów rozrywki.
Inna sprawa, że lepiej za dużo nie grać żeby się za szybko nie znudziło ;-)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #231 dnia: Stycznia 20, 2014, 21:07:51 »
Model lotu nie wydaje się wcale taki gumowy. Bardzo przeszkadza mi brak trymerów, ale chyba wprawiłem się już na tyle, że wcale mnie nie buja i latam całkiem płynnie. Ktoś wspominał, że chyba poprawili FM, ale ktoś temu zaprzeczył. Mnie się wydaje, że to może bycteż kwestia wiatru w misji, albo czegoś w podobie.

Co do kampanii, to wydaje mi się, że każdy z nas mówi o czym innym. Nawet jeśli dodać te samoloty, o których mówi Leon i te mapy i przeprawy i jednostki naziemne, to wciąż może wyjść drewniania kampania. Skąd więm? Bo to wszystko już jest w 1946. Dla mnie, że tutaj był klimat to potrzeba dobrych odpraw, jakichś cutscenek, postaci, trochę ludzkiego askeptu poza samą rozgrywką, żeby wprowadzić się w klimat (CFS2 fajnie to robił), a potem pociągnięcie tego jakoś w misji, choćby przez gadki przez radio, może nawet jakąś ścieżkę dźwękową, czy animowane intra. No i sensownie zachowujące się AI - żadnego pierdzielenia typu 'Numer zwo, wo steckst du?!' co pół minuty, albo pilota informormującego spokojnym głosem, że się pali sekundę po tym jak rozbił maszynę w drobny mak podczas lądowania, no i oczywiście podawania namiarów co chwila na nie wiem co i do kogo.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #232 dnia: Stycznia 20, 2014, 21:08:38 »
Oczywiście zgadzam się z Tobą Leon że będzie ciężko (i nieszybko) zorganizować w miarę realistyczny front wirtualny. Ale z zgadzam się też z wyborem przez 777 Stalingradu jako starcia które będzie gra odtwarzała (mam nadzieję że jako pierwsze i nie ostatnie). Dlaczego, a dlatego że teren jest w miarę do ogarnięcia dla nawigacji (płasko i charakterystyczna rzeka z dopływami), planeset (brzydka nazwa) w miarę zbilansowany, jest i co postrzelać w powietrzu i na ziemi, no i nazwa nośna w kontekście imperialnym dla Moskwy jak i międzynarodowym dla Świata.
Dlaczego nie Moskwa, bo cała akcja w zimie (Stalingrad tylko pół) i walki monotematyczne, Kursk bo cały w lecie i za dużo się działo na ziemi ;) . Pozostaje Kubań, ale ten, prawie dorównując we wszystkim Stalingradowi nie dorównuje w nośności nazwy. Stalingrad ma wszystko co potrzeba by konstruować wspaniale urozmaicone misje a co zat tym idzie można stworzyć doskonały front który na FB był bardzo ciekawy.
Marketing jest kluczowy niestety bo nazwa bardzo nośna tzn "Zapomniane Boje" już jest zajęta  :)
Dla mnie jest wszystko ok jeżeli chodzi o otoczkę historyczną, czekam na otoczkę symulacyjną. Za cenę którą zapłaciłem powinienem mieć co najmniej 20 samolotów w pół roku po wyjściu gry. Zapowiada się jednak, widząc tempo z RoFa że w 72 rocznicę klęski Stalingradzkiej będę ich miał może lekko ponad 10.
I to mnie martwi jeżeli chodzi o grywalność BoSa, na razie nie martwię się o DM,FM i garfikę bo nie ma o czym mówić przy 38%.

żadnego pierdzielenia typu 'Numer zwo, wo steckst du?!' co pół minuty, albo pilota informormującego spokojnym głosem, że się pali sekundę po tym jak rozbił maszynę w drobny mak podczas lądowania, no i oczywiście podawania namiarów co chwila na nie wiem co i do kogo.

normalny, bitewny chaos w radio :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #233 dnia: Stycznia 20, 2014, 21:38:36 »
Co do kampanii, to wydaje mi się, że każdy z nas mówi o czym innym. Nawet jeśli dodać te samoloty, o których mówi Leon i te mapy i przeprawy i jednostki naziemne, to wciąż może wyjść drewniania kampania. Skąd więm? Bo to wszystko już jest w 1946. Dla mnie, że tutaj był klimat to potrzeba dobrych odpraw, jakichś cutscenek, postaci, trochę ludzkiego askeptu poza samą rozgrywką, żeby wprowadzić się w klimat (CFS2 fajnie to robił)
IMO najlepsze kampanie offline w symulatorach maszyn do 1945 to Red Baron 2/3D i BoB Rowanu (BoB II). Tam naprawdę czuło się inaczej niż w pozostałych symulatorach. CFS 2 miał nieco inny klimat.
Zgadzam się z tym, że pierdyliard maszyn, obiektów naziemnych itp. nie zapewni dobrej gry offline. Ale może to ułatwić - urealnić i urozmaicić. A propos, bardzo fajnie bawię się w 1946 latając sobie kampanie fińskimi Fokkerami czy Hawkami.

@Rutkov, jak dla mnie Stalingrad jest też oczywiście dobrym wyborem, dobrym i medialnym. Chodziło mi o to, że wiedza o walkach powietrznych jest nieco mniej rozpowszechniona. Ale szkoda, że na start zanosi się tylko na Uranusa i Kolco... Czyli zaczynamy od połowy... A niektóre maszyny sugerują, że powinniśmy zacząć wcześniej, pisałem już o tym ile ŁaGGów było w  WWS 19 listopada.
Będzie w ogóle letnia mapa Stalingradu?
Marcin Widomski

« Odpowiedź #234 dnia: Stycznia 20, 2014, 21:47:36 »
Do tego co napisał Leon, z którym jak zwykle się zgadzam, dopisałbym tylko to:
nie sądzę żeby jakikolwiek współczesny komputer domowy, nawet red. Grubola, był w stanie pociągnąć taki wirtualny front odwzorowujący realnie Stalingrad.
Trudno w historii znaleźć drugą taką zadymę, na taką skalę, z taką ilością sprzętu na wodzie lądzie i w powietrzu, gdzie nisko lecąc można było wyłapać chyba nawet cegłówką albo blatem kuchennym, bo to co się działo w Stalingradzie naprawdę trudno porównać do czegokolwiek- z Berlinem i Wrocławiem w 1945r. włącznie. Ja przynajmniej nie przypominam sobie drugiej takiej zadymy i nie wyobrażam sobie by można było ten klimat odwzorować.
I podobnie z operacjami lotniczymi w tym rejonie, przecież to wszystko jakiś absurd był co oni tam wyprawiali- jedni i drudzy (tyle że dla jednych było to zupełnie normalne, a dla tych drugich nie bardzo- i to ich zgubiło).
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #235 dnia: Stycznia 21, 2014, 07:32:21 »
Tak się zastanawiam o czym Wy piszecie?

Czy w RoFie po tylu latach rozwoju jest jakiś sensowny tryb single player?

Czy jest jakiś wirtualny front?

To czemu raptem miałby być w BoSie.. model sprzedaży jest jeden. 
Nowe samoloty i dodatki do nich - a już wszystko pozostałe, czyli obiekty naziemne, lotniska itp. bardzo niechętnie  bo za free.
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #236 dnia: Stycznia 21, 2014, 08:32:17 »
Model lotu nie wydaje się wcale taki gumowy. Bardzo przeszkadza mi brak trymerów, ale chyba wprawiłem się już na tyle, że wcale mnie nie buja i latam całkiem płynnie. Ktoś wspominał, że chyba poprawili FM, ale ktoś temu zaprzeczył. Mnie się wydaje, że to może bycteż kwestia wiatru w misji, albo czegoś w podobie.

Mogę sobie model lotu z BoS porównać np. z CoD, czy DCS:P-51 i jak na razie ten pierwszy najmniej mi odpowiada, ale zgadzam się, że to może zależeć od jakichś innych czynników, choćby osobistych preferencji - LaGG'a np. prawie w ogóle nie przelatałem, bo nie chce mi się walczyć z kontrolerem (wspomniany przez ciebie brak tryma).
Do rzeźbienia w FM mają wrócić po wypuszczeniu wszystkich podstawowych elementów gry, więc może coś się zmieni w kwestii "Yo-yo".

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #237 dnia: Stycznia 21, 2014, 08:47:23 »
Czy jest jakiś wirtualny front?

To czemu raptem miałby być w BoSie..
Dlatego że nie będzie tu latała garstka ludzi jak w RoFa, dlatego że to Ił2 Szturmowik, dlatego że to IIWŚ oraz dlatego że ja tak chcę, bo inaczej będę latał w "to" sporadycznie jak w RoF i CloDa czekając aż ktoś wyda grę dorównującą FB w połączeniu z HL. Chyba że przedtem kolega Parkinson odbierze mi możliwość operowania wajchą, a mam już niestety dość blisko do tego.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #238 dnia: Stycznia 21, 2014, 13:30:27 »
Chyba że przedtem kolega Parkinson odbierze mi możliwość operowania wajchą, a mam już niestety dość blisko do tego.
Wtedy przejdziesz na sterowanie myszką i będąc "niezestrzeliwalny" zyskasz zaszczytne miano "printscreen cheater" :-D

Przykład iła i FB dokładnie pokazuje czego potrzebuje gra aby długo "żyć "w wirtualnym świecie - dobrego multi i miejsca na serwerze gdzie za pomocą tego własnie multi bedzie sobie można "kilować" lub być "kilowanym". Proste. 

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #239 dnia: Stycznia 21, 2014, 13:33:29 »
rutkov - rozczula mnie twój optymizm.  W RoFie nawet gotowych elementów (piechota, zaprzęgi konne, działa itp.) nie ma komu w 777 dodać do kariery w single player.

Do RoFa przyszedłem na "gotowe" jak już było widać co to ma być - to i tak samo zrobię z BoSiem. Czekałem tyle czasu to i jeszcze 2 lata mogę poczekać jak się to rozwinie, wyklaruje i stanieje :)
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952