Autor Wątek: Wczesny dostęp już uruchomiony!  (Przeczytany 153008 razy)

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Wczesny dostęp już uruchomiony!
« Odpowiedź #405 dnia: Maja 09, 2014, 16:40:56 »
... ale dziś chwilkę polatałem "najlepszym samolotem WWII"

Fokę wypuścili ?!?!
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #406 dnia: Maja 09, 2014, 16:48:58 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #407 dnia: Maja 10, 2014, 18:23:26 »

Chmurki są cudowne, całość daje obłędne uczucie bycia w przestrzeni powietrznej. Na chwilę obecną to jest jedyny symulator, który robi to aż tak dobrze. Angielskie słowo "uncanny" (nie ma dobrego polskiego odpowiednika IMHO) jest tutaj bardziej niż na miejscu. Nie skupiałem się na modelu lotu, parametrach maszyny itp, ale w kwestii symulowania lotu, BoS morduje konkurencję (przynajmniej poza dodatkami do FSXa, bo w to się nie bawiłem).

Sam Ławoczkin jest cudowną maszyną z obłędną siłą ognia, aż nie mogę się Foki doczekać. No i działa wreszcie trym.

Siła ognia wszystkich samolotów jest bardzo duża. Parę razy developerzy wspominali, że jest realistycznie, w przeciwieństwie do poprzednich iłków. Jest bardzo duży kontrast z CloD TF, w którym ostanio wpakowałem w spifire'a chyba z 10 Minengeschossen, a ten dalej leciał.
Graficznie na mnie największe wrażenie na chwilę obecną robi CloD z modem TF, o drugie miejsce biją się RoF z silnie zmodowanym FSX (i pewnie gdzieś czai się P3D2).  BoS jest jakiś taki szary i bez detalu, co nie znaczy że wygląda źle. Chmury faktycznie jedne z lepszych.

Na temat FM'u nie podejmuję się dyskusji, ale to co jest obecnie niezbyt mi pasuje.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #408 dnia: Maja 10, 2014, 19:37:15 »
No jak widać grafika czasem bywa kwestią gustu, mnie jednak bardziej podchodzi światło i chmurki z BoSa. Owszem tekstury i ogólne odczucia z wyglądu modeli samolotów raczej do miana fotorealizmu nie mają co pretendować, ale bardziej chodziło mi o to, że grafika do spółki z trzęsieniem maszyną i może nawet dźwiękiem świetnie oddają wrażenie przestrzeni, a przynajmniej od razu mam skojarzenie z tym co widziałem i co czułem jak ostatnio siedziałem w samolocie i wyglądałem sobie przez otwarte drzwi, a raczej przez otwór gdzie powinny się znajdować. :)

Jak ustawimy sobie wiaterek i turbulencje, to wrażenie się jeszcze potęguje. Nie wiem jak to robi FSX z dodatkami. CloDa z TFem właśnie pobieram i liczę, że po reinstalce systemu nareszcie się uruchomi, ale to co widziałem na filmikach do tej pory nie rozbudza moich nadziei. DCS ze swoją grafą w ogóle nie ma tu startu.

W kwestii skuteczności uzbrojenia, to mam wielką nadzieję, że ta moc zostanie. W końcu samolot to delikatny sprzęt (wyłączając Dzbanka lol) i jedna kulka w odpowiednim miejscu może sporo namieszać. W starym Iłku karabiny maszynowe w ogóle były czasem bezużyteczne. Można było w Heinkla wywalić całe wiadro pestek z Hurricane'a i dalej leciał, w CloDzie jak ostatnio grałem to było podobnie. Ciekaw jestem jak to wyjdzie, gdy właśnie cięższe maszyny się pojawią.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #409 dnia: Maja 12, 2014, 01:08:54 »
Sorry za post pod postem, ale nikt od wczoraj nic nie napisał. Testowałem sobie dziś CloDa z TF modem i potem przeskoczyliśmy z _Michalem  do multi w BoS.

Ogólnie te serwery, które są teraz jakoś za wiele frajdy nie dadzą - expert było pełne, a normal to taki War Thunder, gdzie króluje vulching. Misje nieco za szybko się kończą. Na chwilę obecna nie widzę sensu grania online, ale wiadomo, to jest do testów teraz. Jedno co mogę powiedzieć, to że Jak-1 nie ma startu do G-2. Trzeba być albo bardzo dobrym, albo mieć dużo kumpli w okolicy i świetnie ogarniać komunikację. Rozróżnianie maszyn jest bardzo kłopotliwe. Ikony mogłyby tu pomóc, gdyby nie były tak bardzo intruzyjne - przydałoby się coś bardziej stonowanego, żeby nie psuło wrażenia lotu, ewentualnie niech te żółte paski i czerwone gwiazdy bardziej rzucają się w oczy. Chociaż może to tylko ja tak mam i jak więcej polatam, to nabiorę wprawy.

Jako, że polatałem w CloDa, to parę rzeczy od razu ciśnie mi się na usta. Graficznie CloD nie ma tutaj startu. Wiem, że są osoby, które będą wychwalać Kłodowe kokpity, ale chyba mało uważnie patrzą - niby rozdziałka tekstur wyższa, ale wciąż są elementy kokpitu (np w Spicie, po prawo), które są ewidentnie low res i namalowane po prostu na wewnętrznej stronie burty, żadne tam 3D. Aż przywodzi to na myśl starego Iłka. BoS może i nie ma takich wysokich rozdziałek, ale przynajmniej wszystko jest jednolite. Jeśli idzie o teren i chmury, to naprawdę nie ma porównania. Ja wiem, że BoS to wieczna zima i mało kolorowo, ale te generyczne miasta, dziwna kolorystyka gleby i chmurki rodem z DBW, albo HSFX wcale CloDowi nie pomagają.

Na koniec sam model lotu. Nie wiem co TF zrobiło z CloDem, ale mam wrażenie jakbym leciał z fly-by-wire. Może to taki szok wywołany całym tym bujaniem w BoS, ale maszyny w CloD są kosmicznie stabilne. Nie wiem czy tak powinno być, ale ustawienie samolotu w przechyle 30 stopni i odejście od kompa by zalać herbatę kompletnie mnie zdziwiło, jak wróciłem, to dalej leciał jak wcześnie i nawet o 100 metrów nie obniżyłem pułapu. Nie chce mi się wyłączać moda i kombinować, ale jestem niemal pewien, że na gołej wersji tak nie było. Zachowanie podczas przyziemienia też jakieś dziwne, przy zerowej mocy Spit nad pasem zamiast ładnie opadać zachowuje się jak szybowiec (nie wiem czemu prędkościomierz mi nie działał) w końcu wylądowałem odbijając się od pasa chyba z 10 razy i wjechałem na trawę kompletnie nie czując różnicy między zachowaniem się na pasie a w chaszczach.

Ogólnie sprawy mają się tak, nie znam się na tym co można określić jako poprawne zachowanie samolotu w powietrzu i na ziemi, bo żadnego nie pilotowałem, ale paroma leciałem i to nie tylko pasażerskimi do UK i BoS dość dobrze realizuje tutaj odczucie bycia w samolocie, przynajmniej wizualnie i dźwiękowo. Jeśli ktoś twierdzi, że bardziej pasuje mu CloD, to nie będę się kłócił, ale dla mnie odczucie realizmu zachowania maszyny w powietrzu i na ziemi w BoS jadą konkurencję bez mydła. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że nawet Mustang z DCSa jest jakiś taki zbyt sztywny i wrażenie immersji nie dorównuje tutaj nowemu Iłkowi.

Jeszcze tylko pro tip - jeśli za bardzo wami miota w BoS, to ustawcie krzywe na 50%. Sądząc po wykresie, to odpowiada krzywej 30% w DCSie i rekomendowanym krzywym ze starego Iłka (profil Ola, czy jakoś tak, było na M4T). Ja ma 256 puntów na każdej osi, zęby zjadłęm na krzywych, wiem co mówię. Do it nao! :D

Udało mi się też rozgryźć zagadkę spinowania po lądowaniu. Niemiecki sprzęt ma blokowanie kółka, ruski nie. Lądując G-2 (wspaniała maszyna) można po prostu zdjąć gaz zupełnie i dać po hamulcach, za to w Łaggach, Jakach i "najlepszej maszynie WWII" cały butthurt zdaje się wynikać z braku blokowania kółka na ogonie.

Jak już mówiłem, nie znam się na FMach i nie latałem żadnym ptakiem z epoki, ale jak dla mnie BoS, pomimo że nie jest full study simem, jednak wyznacza nowy standard jeśli idzie o odczucie lotu. Developerzy idealnie skupiają się na tym, co wzorcowy sim z tego przedziału ma mieć - najlepsze odwzorowanie zachowania maszyny i uzbrojenia, przy uproszczonej obsłudze. Chociaż... ogarnięcie tych wszystkich chłodnic to też spore wyzwanie, zwłaszcza jak się nie obczai w jakiej pozycji dana wajcha ma być w danym momencie.

PS Nie spaliłem jeszcze żądnego motoru. :D
PS2 Trafienie wrogiej maszyny jest w kwestii satysfakcji porównywalne z zabiciem bossa w Dark Souls - widać efekty oj widać, armaty działają jak powinny, a trafianie z poprawką jest wyzwaniem, ale dzięki świetnemu odczuciu bycia w przestrzeni jakoś lepiej się tę poprawkę rozkminia. Patrzę na siatkę celownika, coś sobie tam liczę i jest mniej więcej tak, jak sobie wyobraziłem - nie trzeba robić zooma i patrzeć gdzie lecą smugacze.

Offline k0v4L

• JG300
  • *
« Odpowiedź #410 dnia: Maja 12, 2014, 16:08:54 »
Panowie, a orientujecie się może jak będzie wyglądała sprawa dokupienia po premierze tych dodatkowych maszyn z alfy za 95 baksów? Czytając posty mmarudy nabieram coraz większej ochoty na wydanie 55 dolarów, żeby sprawdzić to osobiście.

Offline karnalooch

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #411 dnia: Maja 12, 2014, 16:46:53 »
@k0v4L - mają być sprzedawane oddzielnie. Swoją trochę to dziwne, że za dwa samoloty musimy płacić 40 dolarów więcej... Jeśli masz kasę - kupuj. Ja jestem zadowolony z wersji standard :)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #412 dnia: Maja 12, 2014, 17:16:48 »
Nie sądzę, żeby kosztowały aż tyle. Cena opcji premium była pomyślana jako "specjalne wsparcie" dla devów, stąd potentaci tacy jak ja, mają na forum nalepke 'founder'. :)
Jeśli ktoś zamierza po prostu kupić produkt, to opcję premium lepiej sobie odpuścić. Te samoloty będą pewnie kosztowały jakoś tak jak te do RoFa i da się je wyrwać na wyprzedaży.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #413 dnia: Maja 12, 2014, 20:30:30 »
Ogólnie te serwery, które są teraz jakoś za wiele frajdy nie dadzą - expert było pełne, a normal to taki War Thunder, gdzie króluje vulching. Misje nieco za szybko się kończą. Na chwilę obecna nie widzę sensu grania online, ale wiadomo, to jest do testów teraz. Jedno co mogę powiedzieć, to że Jak-1 nie ma startu do G-2. Trzeba być albo bardzo dobrym, albo mieć dużo kumpli w okolicy i świetnie ogarniać komunikację. Rozróżnianie maszyn jest bardzo kłopotliwe. Ikony mogłyby tu pomóc, gdyby nie były tak bardzo intruzyjne - przydałoby się coś bardziej stonowanego, żeby nie psuło wrażenia lotu, ewentualnie niech te żółte paski i czerwone gwiazdy bardziej rzucają się w oczy. Chociaż może to tylko ja tak mam i jak więcej polatam, to nabiorę wprawy.

Granie online zawsze ma sens. Chociażby po to aby się dowiedzieć co robią inni ludzie na tym samym sprzęcie :-)
Misje są krótkie, powiedziałbym nawet - za krótkie, ale serwer ładuje się w miarę szybko ponownie, więc dla mnie ok.
Bylejak w tej grze jest za dobry. Tak po prostu to F4 powinien go zjadać na śniadanie. A tak nie jest. Nie wiem przeciwko komu latałeś, ale widziałem parę znajomych ników z US League i ADW i to wystarczyło aby zobaczyć świat zimą oczami skoczka. I bynajmniej nie latali w parach ;-)
Być może jest to efekt FB ale żadnych kłopotów z odróżnianiem czegokolwiek nawet na dłuższych dystansach. W końcu kształty bylejaków, laggów się nie zmieniły. Użycie zoom'a bardzo pomaga, szczególnie przy dużej prędkości skalowania obrazu. Nie używam ikon, dla mnie mogą być różowe w zielone kropeczki :-D

Jako, że polatałem w CloDa, to parę rzeczy od razu ciśnie mi się na usta. Graficznie CloD nie ma tutaj startu. Wiem, że są osoby, które będą wychwalać Kłodowe kokpity, ale chyba mało uważnie patrzą - niby rozdziałka tekstur wyższa, ale wciąż są elementy kokpitu (np w Spicie, po prawo), które są ewidentnie low res i namalowane po prostu na wewnętrznej stronie burty, żadne tam 3D. Aż przywodzi to na myśl starego Iłka. BoS może i nie ma takich wysokich rozdziałek, ale przynajmniej wszystko jest jednolite. Jeśli idzie o teren i chmury, to naprawdę nie ma porównania. Ja wiem, że BoS to wieczna zima i mało kolorowo, ale te generyczne miasta, dziwna kolorystyka gleby i chmurki rodem z DBW, albo HSFX wcale CloDowi nie pomagają. 

Kwestia gustu i pory roku.
Z uwagami powstrzymam się do letniej mapy BoS'a, bo stepy CCCP są tak samo nudne zimą jak i latem.
Miasta czy wsie w BoS są tak samo nudne jak w CoD czy FB. Zresztą wg mnie nie jest to rzecz którą bym się martwił ...
Nadal podtrzymuję swoją opinię, że kokpity z BoS'a to kokpity z FB poddane retuszowi. Być może różnice było by widać lepiej gdyby w BoS był E-4, lub w CoD F4 lub G2.

Na koniec sam model lotu. Nie wiem co TF zrobiło z CloDem, ale mam wrażenie jakbym leciał z fly-by-wire. Może to taki szok wywołany całym tym bujaniem w BoS, ale maszyny w CloD są kosmicznie stabilne. Nie wiem czy tak powinno być, ale ustawienie samolotu w przechyle 30 stopni i odejście od kompa by zalać herbatę kompletnie mnie zdziwiło, jak wróciłem, to dalej leciał jak wcześnie i nawet o 100 metrów nie obniżyłem pułapu. Nie chce mi się wyłączać moda i kombinować, ale jestem niemal pewien, że na gołej wersji tak nie było. Zachowanie podczas przyziemienia też jakieś dziwne, przy zerowej mocy Spit nad pasem zamiast ładnie opadać zachowuje się jak szybowiec (nie wiem czemu prędkościomierz mi nie działał) w końcu wylądowałem odbijając się od pasa chyba z 10 razy i wjechałem na trawę kompletnie nie czując różnicy między zachowaniem się na pasie a w chaszczach.

Ogólnie sprawy mają się tak, nie znam się na tym co można określić jako poprawne zachowanie samolotu w powietrzu i na ziemi, bo żadnego nie pilotowałem, ale paroma leciałem i to nie tylko pasażerskimi do UK i BoS dość dobrze realizuje tutaj odczucie bycia w samolocie, przynajmniej wizualnie i dźwiękowo. Jeśli ktoś twierdzi, że bardziej pasuje mu CloD, to nie będę się kłócił, ale dla mnie odczucie realizmu zachowania maszyny w powietrzu i na ziemi w BoS jadą konkurencję bez mydła. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że nawet Mustang z DCSa jest jakiś taki zbyt sztywny i wrażenie immersji nie dorównuje tutaj nowemu Iłkowi. 

Napisałem już wcześniej i nadal to podtrzymam, że samolot lecący ok 200km/h i więcej nie powinien się bujać góra-dół jak na gumce. Powietrze to nie próżnia.
Odwzorowanie samolotów przy prędkościach < 200 km/h - ok. Niestabilność przy tych niskich prędkościach - ok. A tutaj przy 400 na budziku dotknięcie sterów powoduje chorobę morską ...
Proponuję takie doświadczenie - przy 400 pchnij mocno drąga w dół tak aby wrzucić mietka w mocne ujemne g. Standardowy unik Niemców z Bitwy o Anglię tutaj kończy się korkociągiem lub czymś co próbuje go udawać ...
Spróbuj użyć steru kierunku przy strzelaniu (co czasami pięknie widać na gunkamach - szczególnie 110-tki strzelają ogniem posiewanym od lewej do prawej) - skończy się to półbeczką w lewo lub w prawo. Ślizg w BoS ?? Na razie rzecz niewykonalna dla mnie, ale być może coś robię nie tak ...

Jak już mówiłem, nie znam się na FMach i nie latałem żadnym ptakiem z epoki, ale jak dla mnie BoS, pomimo że nie jest full study simem, jednak wyznacza nowy standard jeśli idzie o odczucie lotu. Developerzy idealnie skupiają się na tym, co wzorcowy sim z tego przedziału ma mieć - najlepsze odwzorowanie zachowania maszyny i uzbrojenia, przy uproszczonej obsłudze. Chociaż... ogarnięcie tych wszystkich chłodnic to też spore wyzwanie, zwłaszcza jak się nie obczai w jakiej pozycji dana wajcha ma być w danym momencie.

Jak dla mnie developerzy robią dużo szumu dookoła spraw niewiele mających związku z lataniem. Skiny, malowania, ochy i ahy, bo dodano nowy samolot.
Przypominam, że nadal nie działają wskaźniki paliwa, amunicji, ciśnienia. Dopiero od tygodnia działają chłodnice - podobno, bo sam nie zauważyłem, aby coś się zmieniło min. dlatego ,że nie działają wskaźniki. Nie ruszono kwestii zbieżności uzbrojenia, co dla Fw190 będzie miało fundamentalne znaczenie. A co ma znaczenie już teraz w chwili założenia podów do F4 czy G2 i zaatakowania peszki z bliskiej lub dalszej odległości.
Ogólnie mam wrażenie, że zrobiono model lotu na zasadzie - jakoś to będzie , a potem się zobaczy. A jak się ktoś będzie dopytywał, interesował to zawsze można powiedzieć, że gra nie jest skończona i się to jeszcze poprawi. To trochę tak jakby projektowanie samochodu sportowego zaczynać od wyboru tapicerki na tylnych siedzeniach ... co oczywiście ma ogromny wpływ na jego osiągi.

PS2 Trafienie wrogiej maszyny jest w kwestii satysfakcji porównywalne z zabiciem bossa w Dark Souls - widać efekty oj widać, armaty działają jak powinny, a trafianie z poprawką jest wyzwaniem, ale dzięki świetnemu odczuciu bycia w przestrzeni jakoś lepiej się tę poprawkę rozkminia. Patrzę na siatkę celownika, coś sobie tam liczę i jest mniej więcej tak, jak sobie wyobraziłem - nie trzeba robić zooma i patrzeć gdzie lecą smugacze. 

Co do widoku trafień i smugaczy - zgadzam się całkowicie. Ale już samo strzelanie takie super nie jest. Być może jest to związane z kwestią zbieżności uzbrojenia i wielkością celownika, który jest wyskalowany na 200 metrów. Osobiście wolałem wersję z FB z większym okręgiem i odległością 100 metrów. Siła przyzwyczajenia ?

Ramm.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #414 dnia: Maja 12, 2014, 21:30:38 »
Każdy lubi co mu pasuje, osobiście jednak wolę obrazek po prawej. Pisząc o szarości wcale nie miałem na myśli tylko zimowej scenerii.

BoS prezentuje przyzwoity poziom wizualny, ale też nie ma czym się specjalnie zachwycać jak na razie.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #415 dnia: Maja 12, 2014, 21:38:58 »
Odróżnianie samolotów i zoom... No tak, nie mam zooma pod osią, więc szybkie i płynne zoomowanie u mnie odpada - to pewnie przez to. Mnie krótkość misji dobiła, bo zazwyczaj po załadowaniu nowej wywalało mnie z serwera. Pewnie zniechęciłem się szybko, bo jestem rozpuszczony Falconem i takie dogowe serwery gdzie wszyscy vulchują kilkaset metrów na ziemią to nie moja bajka. Jednak sądząc po tym jak to wygląda w RoFie, będzie lepiej przy pełnej wersji i pewnie wszyscy będą mieli masę okazji mnie podziurawić. :)

Co do bujania i modelu lotu jak na gumce - jak dla mnie to musi być kwestia joya i ustawień. Nie zauważyłem żadnego bujania góra-dół i jestem w stanie latać dość płynnie, nie mam najmniejszych problemów ze ślizgiem i celowaniem przy pomocy orczyka. Krzywe na 50%. Majkel miał ustawione podobnie i jeszcze deadzone dorzucił - jego odczucia były chyba podobne, ale może niech sam się wypowie, ma innego joya.

Co do wskaźników, zebieżności uzbrojenia itd - to było przez devów ogłaszane i poruszane tutaj też nie raz - najpierw chcą jak najwięcej wrzucić do gry, później będą dopracowywać i dodadawać szczegóły. Jasne, dla nas to bolączką, ale w końcu to oni starają się efektywnie tworzyć symulator i jeśli tak jest im wygodniej, to nic na to nie poradzimy. W końcu to jest alfa, służy do testowania i pomagania devom przy robocie, będzie pełen produkt, to będziemy się bawić. Warto zauważyć, że implementowanie wychodzi im całkiem nieźle - co rusz jakiś nowy model zajeżdża i owszem, nie wszystko w nim działa, ale porównajcie z innymi simamy - nie ma CTD (przynajmniej ja nie mam), żadne modele 3D nie powodują nieuzasadnionych przyciachów, model zniszczeń każda maszyna ma na tym samym poziomie, działa uzbrojenie i nie ma żadnych rażących błędów w samym działaniu samolotów. Co byśmy mówili, gdyby wszystkie budziki, trymy i chłodnice działały, ale gra działałaby raz na 3 uruchomienia, albo pojawienie się Jaka na serwerze mordowałoby wszystkim klatki? Albo gdyby Peszka mogła osiągać prędkości naddźwiękowe? Takie rzeczy zdarzają się i to nie rzadko w produktach, które są w wersji 1.0, a czasem i nawet 1.2.6. ;)

Celownik wyskalowany na 200 metrów... Tak, siła przyzwyczajenia, ja właśnie tak miałem w starym Iłku, to czuję się jak w domu. :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #416 dnia: Maja 12, 2014, 22:07:22 »
W końcu to jest alfa, służy do testowania i pomagania devom przy robocie, będzie pełen produkt, to będziemy się bawić.

Khy khy, wiem że złośliwy jestem, ale cytat z ostatniego newslettera opisującego najnowszy patch:
Today, a new stage of development is upon us – the Beta-version stage. The Alpha version is a cast copy of the project, it’s a shadow with the original forms merely sketched. The Beta version already has all key elements and the game is practically ready to be released - it just needs to be tested and tweaked.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #417 dnia: Maja 12, 2014, 22:49:32 »
Majkel miał ustawione podobnie i jeszcze deadzone dorzucił - jego odczucia były chyba podobne, ale może niech sam się wypowie, ma innego joya.

Majkel to lama iłkowa, ale faktycznie przy krzywych na 50% steruje się tym ustrojstwem lepiej.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #418 dnia: Maja 13, 2014, 07:45:23 »
Odróżnianie samolotów i zoom... No tak, nie mam zooma pod osią, więc szybkie i płynne zoomowanie u mnie odpada - to pewnie przez to. Mnie krótkość misji dobiła, bo zazwyczaj po załadowaniu nowej wywalało mnie z serwera. Pewnie zniechęciłem się szybko, bo jestem rozpuszczony Falconem i takie dogowe serwery gdzie wszyscy vulchują kilkaset metrów na ziemią to nie moja bajka. Jednak sądząc po tym jak to wygląda w RoFie, będzie lepiej przy pełnej wersji i pewnie wszyscy będą mieli masę okazji mnie podziurawić. :)

Też nie mam zoom'a pod żadną osią (joy'a czy myszki, nie uzywam równiez przepustnicy), co nie oznacza, że nie mam płynnego zbnliżania i oddalania widoku.
Co do wulczowania to absolutnie tego nie rozumiem, skoro dwa sektory dalej można sobie zrobić airstart. A najlepszą okazją do zestrzelenia kogokolwiek jest przyłapanie go na wulczowaniu.

Co do bujania i modelu lotu jak na gumce - jak dla mnie to musi być kwestia joya i ustawień. Nie zauważyłem żadnego bujania góra-dół i jestem w stanie latać dość płynnie, nie mam najmniejszych problemów ze ślizgiem i celowaniem przy pomocy orczyka. Krzywe na 50%. Majkel miał ustawione podobnie i jeszcze deadzone dorzucił - jego odczucia były chyba podobne, ale może niech sam się wypowie, ma innego joya.

Saitek Cyborg. Joy sprawny - działa świetnie min. w CoD. Krzywe: pitch: 92% sens, deoadzone 0%, roll: 87% sens, deadzone 0%, yaw: 100% sens, deadzone 100%
Pomimo tych ustawień nadal nie jestem w stanie "trzymać celu" w celowniku w trakcie strzelania i na bierząco odkładać poprawkę, bo się wszystko buja ...
Reagowanie joyem na manewry przeciwnika powoduje rozkołysanie samolotu i utratę kontaktu wzrokowego z celem. A zaznaczam - dzieje się to przy prędkościach 300-400 km/h.

Co do wskaźników, zebieżności uzbrojenia itd - to było przez devów ogłaszane i poruszane tutaj też nie raz - najpierw chcą jak najwięcej wrzucić do gry, później będą dopracowywać i dodadawać szczegóły. Jasne, dla nas to bolączką, ale w końcu to oni starają się efektywnie tworzyć symulator i jeśli tak jest im wygodniej, to nic na to nie poradzimy. W końcu to jest alfa, służy do testowania i pomagania devom przy robocie, będzie pełen produkt, to będziemy się bawić. Warto zauważyć, że implementowanie wychodzi im całkiem nieźle - co rusz jakiś nowy model zajeżdża i owszem, nie wszystko w nim działa, ale porównajcie z innymi simamy - nie ma CTD (przynajmniej ja nie mam), żadne modele 3D nie powodują nieuzasadnionych przyciachów, model zniszczeń każda maszyna ma na tym samym poziomie, działa uzbrojenie i nie ma żadnych rażących błędów w samym działaniu samolotów. Co byśmy mówili, gdyby wszystkie budziki, trymy i chłodnice działały, ale gra działałaby raz na 3 uruchomienia, albo pojawienie się Jaka na serwerze mordowałoby wszystkim klatki? Albo gdyby Peszka mogła osiągać prędkości naddźwiękowe? Takie rzeczy zdarzają się i to nie rzadko w produktach, które są w wersji 1.0, a czasem i nawet 1.2.6. ;)

Wybacz, nie kupuje takiego wyjaśnienia ;-)
Styl "ciesz się z tego co masz, bo zawsze mogło byc gorzej"  nie do końca mi pasuje. Skoro działa prędkościomierz, kompas, wysokościomierz - to co, reszta jest niepotrzebna ? Ktoś te trzy wskaźniki zrobił, zaimplementował i działają. Co do działania samych samolotów znalazłoby się parę kwiatków związanych np. z klapami czy podwoziem.

Ramm.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #419 dnia: Maja 13, 2014, 08:48:18 »
Witam.
Tak z innej beczki. Tak sobie próbuję tego Ła-5 i wg mnie Jak-1 jest znacznie lepszą maszyną (przynajmniej w simie) a powinno być chyba na odwrót. Lepiej przyspiesza, lepiej się wznosi i zakręca. Co prawda dopiero wersje F i FN mogły pokazać to i owo ze swoimi mocniejszymi silnikami.
Tutaj, poza mocniejszym uzbrojeniem, Ła-5 to taki ŁaGG tylko z gwiazdowym silnikiem.
Co wy na to, macie podobne odczucia. Sądzę, że jak dadzą fokę to będzie totalna rzeźnia. Ale chyba tak właśnie było i powinno być.
Tylko wtedy latanie ruskim sprzętem zwłaszcza na serwerach będzie dla prawdziwych masochistów.
Ciekawe, jakie będą mieli plany rozwojowe na "po Stalingradzie" ?