Autor Wątek: Ukraina vol.2  (Przeczytany 138225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Ukraina vol.2
« Odpowiedź #150 dnia: Marca 26, 2014, 18:45:38 »
Raczej zatkać korkiem, razem z ambicjami zadawania szyku na Morzu Śródziemnym. Faktem jest że ta żałosna flota czarnomorska to cień i smutne wspomnienie po ZSRR, bo wtedy to była prawdziwa potęga i nie dziwią mnie te rosyjskie reminiscencje- jest do czego wzdychać i co wspominać. Ale to już przeszłość, która nie wróci bo Rosji na to po prostu nie stać.
Turcy na papierze i na wodze oczywiście rozdają wszystkie karty na tym akwenie, tyle że poza dobrym wrażeniem wśród przeciętnego telewidza TVN24 niewiele z tego wynika. Wielu specjalistów których wypowiedzi można poczytać w tzw. prasie fachowej zwraca uwagę na rosyjskie lotnictwo i technologię rakietową, która całkowicie zmienia obraz sytuacji i decyduje o układzie sił w rejonie. Krążownik Moskwa ma przy tym znaczenie raczej wyłącznie przy okazji parady floty dla publiczności w Sewastopolu, i z tego też zapewne powodu sami Rosjanie nie przywiązują do niego większej wagi. Epoka wielkich krążowników rakietowych na tak małym akwenie jak Morze Czarne czy Bałtyk została skutecznie zakończona wraz z pojawieniem się wynalazków typu Harpoon itp., gdzie małym (relatywnie) kosztem można zatopić drogi i wielki okręt. Dlatego też nie przeceniam wielkości floty tureckiej z parasolem powietrznym tworzonym przez ichnie Jaszczompy, bo w starciu z Rosją nie podejrzewam by choć połowa tych okrętów zdołała wrócić do bazy. Jeśli ktoś ma inne zdanie, chętnie podyskutuję bo to bardzo ciekawe może być i może się nowy wątek zrobi.
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #151 dnia: Marca 26, 2014, 19:10:22 »
Według takiego podejścia flota to całkowity przeżytek. A tak nie jest. Flota służy też do kontrolowania sporych obszarów morza. Okręt jest świetną platformą walki elektronicznej i przeciwradiolokacyjnej i przeciwlotniczej i przeciw rakietowej. Niektóre harpoony trzeba też dostarczyć dość blisko celu. Okręty to nosiciele wszystkiego co można sobie wyobrazić do walki. Samolot wszystkiego nie załatwi. Morze Czarne jest wystarczająco duże by można na nim ukryć zespół okrętów desantowych, które podczas złej pogody najlepiej zlikwidować mogą wlaśnie okręty rakietowe, one też najlepiej taki zespół wspomogą ogniem podczas lądowania. Moskwa więc jest dobra nie tylko na paradzie.
Schleswig - Holstein tez był ćwiczebny a bez niego na Westerplatte szkopy by się jeszcze bardziej męczyły. 
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #152 dnia: Marca 26, 2014, 19:43:17 »
No nie no, a Odessa to co?

Jestem wizjonerem.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #153 dnia: Marca 26, 2014, 22:44:19 »
Dzięki chłopaki oświeciliście mnie  ;) 
A podobno Kanada to nie jest kraj - wg USA'manów.....

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #155 dnia: Marca 28, 2014, 23:32:09 »
Putin oddał rozkaz Szojgu zwrócić Ukrainie 350 krymskich czołgów, wozów bojowych i samochodów. Także samoloty, i okręty, które nie przeszły na stronę Krymu-Rosji. Do tego zmagazynowaną amunicje na Krymie. Mówią że to sprzęt z lat 70, i taniej oddać, niż modernizować, remontować albo utylizować ;D
http://www.vz.ru/news/2014/3/28/679454.html
http://www.bbc.co.uk/russian/rolling_news/2014/03/140328_rn_russia_ukraine_tanks.shtml

« Odpowiedź #156 dnia: Marca 29, 2014, 11:51:18 »
Ciekawa analiza konsekwencji anschlussu  :evil: Krymu dla gospodarki Rosji
http://biznes.interia.pl/news/krym-przyspieszy-krach-rosyjskiej-gospodarki,2003192,7035

Zaskakujące dla mnie jest to że zapotrzebowanie gospodarki światowej na ropę maleje  :o
Być może to efekt spowolnienia gospodarczego ??

« Odpowiedź #157 dnia: Marca 29, 2014, 12:35:05 »
Ciężko samodzielnie wyrobić sobie zdanie na ten temat. Nie mamy dostępu do naprawdę wiarygodnych analiz. Długofalowe ekonomiczne skutki  utraty zaufania do Rosji przez cały cywilizowany świat wydają się być jednak zdecydowanie niekorzystne dla jej gospodarki. Nie chodzi mi tu o tzw "sankcje". Rosja jawi się teraz jako kraj niepewny, agresywny i nieobliczalny. To odstrasza wszelkiej maści inwestycje i inwestorów.
Jednym z paradoksów obecnego świata jest fakt, że odwetowe sankcje Rosji mogą obrócić się przeciwko niej samej. Dalsze spowolnienie i tak już ledwo zipiącej pod ciężarem długów globalnej gospodarki doprowadzi do spadku cen gazu i ropy. Te jak wiemy, są głównym źródłem dochodu rosyjskiego budżetu.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #158 dnia: Marca 29, 2014, 13:11:58 »
Długofalowe ekonomiczne skutki  utraty zaufania do Rosji przez cały cywilizowany świat wydają się być jednak zdecydowanie niekorzystne dla jej gospodarki. Nie chodzi mi tu o tzw "sankcje". Rosja jawi się teraz jako kraj niepewny, agresywny i nieobliczalny. To odstrasza wszelkiej maści inwestycje i inwestorów.
Ten "cywilizowany świat" robi od lat znacznie "lepsze numery"... tyle, że robi to na tyle daleko od terenów tego "cywilizowanego świata", że trudno zbudzać tym niepokój w społeczeństwach, a przez to nimi sterować. Ten "cywilizowany świat" dokonuje prawdziwych agresji zbrojnych na inne państwa, obkłada bombami inne itd. Obecny krzyk na Rosję (choć w porównaniu z ostatnimi kilkunastu latami różnych "zadymek" na świecie to Rosja wcale nie jawi się jako ten "najgorszy") w pewnym sensie ma zacierać wrażenie własnych "dokonań", a jednocześnie będzie próbą wciśnięcia się na rynki zbytu gdzie dotychczas była Rosja.

Choć tak łatwo nie da się tego zrobić... bo jak miną emocję to się okaże, że ludzie potrafią liczyć. Oczywiście Rosja na tym straci, ale nie tyle co się niektórzy spodziewają - a kwestie inwestowania w Rosji bardziej zależy od tego, jakie tam będzie do tego podejście.

Cała zadyma z Ukrainą rozejdzie się po kościach, pewnie w chwili gdy gdzieś tam będzie kolejny konflikt i gdzie swoje "brudne łapki" będzie wpychał ten "cywilizowany świat". A zresztą to co politycy gadają oficjalnie, a to jak się dogadują za kulisami (i imię własnych korzyści) to dwie różne sprawy. Wiadomym jest, że zawsze będą rywalizować o strefy wpływów, ale jak przyjdzie co do czego to potrafią się też porozumieć ku obopólnej korzyści... a że muszą na siebie poszczekać ku uciesze gawiedzi i w celu wyciągania kasy np. na zbrojenia to do tego był czas przywyknąć.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: Marca 30, 2014, 00:20:56 »

« Odpowiedź #160 dnia: Marca 30, 2014, 01:44:32 »
Ciekawe kto finansuje ten cyrk ale w poszukiwaniu jego sponsorów trzeba chyba spojrzeć na wschód.....

« Odpowiedź #161 dnia: Marca 30, 2014, 10:30:06 »
Ciekawe kto finansuje ten cyrk.....
Wielki Kanclerz  :evil: Także wszystko prowadzi do Merkel.

« Odpowiedź #162 dnia: Marca 30, 2014, 20:09:36 »
Jak już na wesoło to takie coś trafiłem dzisiaj:

Tłumaczenie cyrylicy: "żyć w komforcie" ;-)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #163 dnia: Marca 30, 2014, 21:30:01 »
Może to ten supermarket, gdzie się kupuje mundury, broń, transportery... Każdy sobie może pójść i zrobić zakupy w takim wypasionym uniwiermagu...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #164 dnia: Kwietnia 01, 2014, 20:19:16 »
OT, ale tylko trochę.
Moim zdaniem ciekawe artykuły dotyczące obrony terytorialnej:
http://www.piotr.mpolska24.pl/5601/koncepcja-obrony-terytorialnej-cz-1
http://www.piotr.mpolska24.pl/6106/koncepcja-obrony-terytorialnej-cz-2

Podoba mi się pomysł, że miałbym zabawkę w wojsku :). W moim wypadku pewnie byłby to jakiś STAR 266 lub coś podobnego. ale fajnie się takim jeździ.
Poprzednio też pisałem, że motywacje pozafinansowe sa bardzo ważne. Najlepiej uczyć przez zabawę :) , dorosłych też to dotyczy.

Druga ciekawa rzecz jaką znalazłem:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Putin-konsoliduje-wladze-Silna-prezydentura-czy-krok-ku-totalitarnej-powtorce-z-historii,wid,16507658,wiadomosc.html
Zakładam, że przedstawione fakty są prawdziwe. Jeżeli dodać do tego dzisiejszą wiadomość, że Rosja zwiększy dwukrotnie produkcję uzbrojenia, to gdzieś to już słyszałem. To był rok 34 czy 35? Armaty zamiast masła. Rosjanie to hasło chętnie "łykną".