Autor Wątek: Ukraina vol.2  (Przeczytany 138203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nielot

• Gość
Odp: Ukraina vol.2
« Odpowiedź #690 dnia: Sierpnia 14, 2014, 13:48:55 »
Nie liczyłbym na jakiekolwiek wyrazy skruchy ze strony Rosjan czy Ukraińców za popełnione wobec nas w przeszłości zbrodnie. Turańszczyzna, w której tkwią po uszy uznaje takie odruchy za oznakę słabości i są one w ich mniemaniu kompromitujące. Zresztą Niemcy bez nacisku zwycięskich mocarstw też w tej sprawie zapewne nic by nie zrobili. W ogóle nie liczmy na jakiekolwiek altruizmy w polityce. Liczyć możemy tylko na siebie a i tego nasi włodarze nie potrafią, czy raczej nie chcą wykorzystać.

« Odpowiedź #691 dnia: Sierpnia 14, 2014, 13:58:54 »
Dobre. To może pouczył by się nieco historii, bo historycznie Ukraina wyglądała tak: http://imagizer.imageshack.us/a/img43/1248/p8fr.png ...
YoYo nie mów mi co mam robić, to może nie powiem ci gdzie masz iść.
Moglbym podyskutować na temat twoich obrazków i pisaniny, ale chyba nie będzie to miało żadnego sensu.
Co do konfliktów zbrojnych, to każda strona może znaleźć dużo argumentów usprawiedliwiających swoją ideologię. Także, jak rozpoczął się konflikt zbrojny, muszą być przestrzegane pewne reguły. Oczywiście będą pomyłki jak na każdej wojnie. A jak systematyczne zbrodnie wojenne nie pasują stanowisku rządu danego kraju, to media zaczynają pisać różne bzdury na lewe tematy. A dzisiaj linia  rządu całkowicie zgadza się z reżymem w Kijowie.
Na mnie żadnego wpływu nie będzie miało zwycięstwo czy porażka każdej ze stron. Ale moim zdaniem Polska nie zawsze pilnuje swoich interesów. A często pakuję się  w awantury, które nie zawszę wychodzą jej na dobre.

Offline Leon

• Global Moderator
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #693 dnia: Sierpnia 14, 2014, 14:25:25 »
Jeżeli chodzi o mainstream, to dzisiaj miałem okazję rozmawiać ze zwykłym "wyrobnikiem" w jednym z kanałów który wpisuje się w rzeczone pojęcie, potwierdził, że "pewne materiały" nie przechodzą, a dlaczego? Nie i już.
Sam przekonałem się o tym na własnym przykładzie, gdzie dla jednej ze stacji dokonałem szybkiej analizy (okazało się trafnej, a przez przypadek "poprawnej politycznie") odnośnie MH017, materiał poszedł bez uwag. Zachęceni poprosili o kilka słów na temat zestrzelonych Su-25, niestety tu nie miałem nic dobrego do powiedzenia na temat działań Ukraińców, wytknąłem parę smutnych prawd o braku pojęcia o taktyce, o działaniach nad obszarem objętym konfliktem. Nie "napadałem" na Ukraińców dlatego, że nimi są, ale wskazałem, że jako żołnierze popełniają błędy w działaniach, przez co tracą samoloty. Niestety mój opis wychodził poza ramy sugerowanego przekazu i nie poszedł na antenie, co miałoby miejsce, gdybym użalał się nad "bidną, napadniętą Ukrainą". Dlatego z wielką ostrożnością podchodzę do wszelkich informacji płynących z naszych stacji TV.

« Odpowiedź #694 dnia: Sierpnia 14, 2014, 14:42:59 »
W kontekście informacji od Leona o ostrzale artyleryjskim  i działania mainstreamu medialnego:
http://wiadomosci.wp.pl/lbid,8261,title,Donieck-oblezony-Kijow-nie-godzi-sie-na-rozejm,nazywo.html?ticaid=113436
Niby prawda .... ale nie do końca wiadomo- w/g tej informacji- kto ostrzeliwuje miasto. Ot , taka mała zagrywka tzw "redachtorów" dla lemingów.
Niekoniecznie trzeba kłamać - wystarczy niedopowiedzieć.
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #695 dnia: Sierpnia 14, 2014, 14:58:12 »
To jest ciekawe, co więcej rzecznik СНБО (Совета нацбезопасности и обороны) Ukrainy A. Łysenko już kilka dni temu twierdził, iż Donieck został ostrzelany... ze stref kontrolowanych przez armię rządową ale przez separatystów, po to aby pokazać, że to armia ostrzeliwuje.
"в Донецке обстрелы ведут из района аэропорта, именно там, где украинские военные имеют зону контроля, но эти провокационные обстрелы ведутся с тем, чтобы показать, что якобы это украинские военные обстреливали"
;)
PS
Czy to nie ten sam pan zaprzeczał udziałowi w walkach obcokrajowców w ramach batalionów ochotniczych?
Tylko dlaczego w tym filmie mówi się po angielsku ? ;)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Sf64NCksX5Y
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #696 dnia: Sierpnia 14, 2014, 16:37:00 »
Ukraiński konwój w ramach akcji humanitarnej ruszył także dziś: https://www.youtube.com/watch?v=plJk33j81Jo .
Oby, oba pokojowe konwoje się wzajemnie nie ostrzelały ;>!

@Razor, co do ultrasów - w takim wypadku to jasne, ale bardziej mi chodzi o przyjmowanie i traktowanie każdego jedną miarką, czyli jak wedle niemieckiego "powiedzenia" - "każdy Polak to złodziej". Myślę, że nie każdy z nas czułby się z tym dobrze. Tacy są i u nas, stety, czy niestety, co widać także na obchodach Święta Niepodległości w Listopadzie, a dojście do władzy, nawet takich ugrupowań jest możliwe w systemie demokratycznym (patrz nawet wybory do PE). Dla przykładu w Rosji - jest przecież zakaz prawny organizowania demonstracji, właściwe są tylko te rządowe.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #697 dnia: Sierpnia 14, 2014, 20:27:46 »
a tych z Ukrainy, którzy tak kochają Rassiję wywalić na bruk z dwiema walizkami i odstawić na granicę bez możliwości powrotu.
To nawoływanie do czystek etnicznych to jakaś prowokacja?

« Odpowiedź #698 dnia: Sierpnia 14, 2014, 20:44:43 »
Jeśli ktoś nie potrafi się zachować w danym kraju, wypad do swojego ojczystego, a w tym wypadku do Rosji skoro się tak ją kocha.

« Odpowiedź #699 dnia: Sierpnia 14, 2014, 21:47:32 »
Trochę przychylniej o separatystach piszą w najnowszym "Raporcie". Ano... co do Ukraińców, trzeba było dbać o swoje, a tak mszczą się zaniedbania z ostatnich dwóch dekad.

« Odpowiedź #700 dnia: Sierpnia 14, 2014, 22:03:03 »

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #701 dnia: Sierpnia 14, 2014, 22:16:26 »
A jak tam budowa muru?
A ja myślę, że taki mur powinniśmy wybudować my-na granicy z Ukrainą. I zachować w tym konflikcie neutralność, a tak, jak ktoś tu już napisał, nie prowadzimy własnej polityki, tylko jesteśmy narzędziem polityki innych państw.

Wygląda na to, że godzinę temu Rosja jawnie zaatakowała Ukrainę
Onet, jakie wiarygodne źródło informacji.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #702 dnia: Sierpnia 14, 2014, 22:23:11 »
No coś ty, trzeba znać proporcje i wiedzieć co jest ważniejsze. A dokładniej - kto jest gorszy. Trzeba raczej podlewać kasą i dawać broń. Wroga Rosji Ukraina to najlepsza opcja, jeśli już tam się muszą tłuc.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #703 dnia: Sierpnia 14, 2014, 22:26:32 »
Tak, i cudem GRU tego nie zauważy... A tak na serio, to Ukraina kupuje od "MaskPolu" różne fajne gadżety. Swój wkład już mamy...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2014, 22:31:44 wysłana przez YoYo »

« Odpowiedź #704 dnia: Sierpnia 14, 2014, 22:37:51 »