Jeśli sandbox dla Ciebie koniecznie definiują tylko jego techniczne aspekty to niewątpliwe masz rację.
Dla mnie kwestie techniczne wydają się nie mieć znaczenia bo czy to w jakiś sposób przeszkadza w zabawie?
Po kosmosie trzeba się przemieszczać ...
Dla mnie to jednak istotne jest to, że ode mnie zależy co dziś będę w niej robił.
Potrzebuję pieniędzy w grze lub trafiła mi się okazja na ciekawy handel dziś polatam z towarem a może tylko polecę do innego systemu aby sprawdzić jak wygląda tam podaż/popyt na towar.
Bo na stacji na której jestem jest stosunkowo tani albo czy sprawdzę czy nie znajdę tam ciekawego upgrade wyposażenia do mojego statku.
A może po drodze zmienię zdanie i pobawię się eksplorację systemu przez który przelatuję albo odkryję i obejrzę sobie z bliska np. coś takiego
https://www.youtube.com/watch?v=nORLb0AICgk albo polecę aby obejrzeć czarną dziurę lub będę dziś podziwiać widoczki i zbadam kilka systemów ...

Jak będę miał ochotę poszukam innych graczy i powalczę z nimi ...
Akurat w ED nie ma potrzeby się nigdzie spieszyć i nic robić na siłę bo ma się niczym nie skrępowany wybór.
Fakt, że z multi nie jest tak różowo ale w kilka osób można się spotkać i powalczyć z graczami i NPC w jakiś strefach walki.
Niestety galaktyka jest wielka i wszyscy są gdzieś indziej ale zebrać się zawsze można i umówić.
W tej grze nie ma nic podane na tacy.
I na 100% nie jest to gra dla osób pragnących tworzyć gildie syndykaty lub jakieś klany ...
Nie na tego na ten moment a może nigdy nie będzie ... ( mi akurat to nie przeszkadza )
A co do wybierania misji to jakim cudem nie możesz wybrać sam? Kto Ci coś narzuca? Na każdej stacji masz kilka rodzajów a w miarę wzrostu reputacji w frakcji, korporacji zyskujesz dostęp do kolejnych.
Inna sprawa, że nie polega to na pochopnym wybieraniu tylko warto za każdym razem sprawdzić założenia, czas na realizację, odległości do celu (tak jak piszesz aby nie lecieć później gdzieś tam bo nie chciało się wcześniej sprawdzić na mapie jak będzie to daleko)
I ja też piszę o supercruise bo są stacje bliżej słońc i są również bardzo daleko tak jak pisałem to przestrzeń kosmiczna.
Od nas zależy czy gdzieś polecimy lub nie i tyle.
Hiperskoki to najmniejszy problem - przeskoczyć 100 ly to kilka minut .
Mamy do wyboru całą galaktykę
I tak jak napisałeś to nie jest gra dla każdego. Jeśli ktoś potrzebuje adrenaliny, tylko dogfightu i akcji typu wybieram misję i gra magicznie teleportuje mnie na miejsce gdzie mam ją wykonać robię wracam dostaję osiągnięcie to nie ma co tu szukać.
Co do walk to przecież w nowych systemach które pierwszy raz odwiedzamy to nawet miejsca gdzie one się toczą należy sobie odszukać.
A przyjęcie zlecenia na odstrzał jakiegoś pirata potrafi zająć długi okres czasu bo zanim odszukamy miejsce gdzie przebywa, później go odnajdziemy a następnie zlikwidujemy to może trochę potrwać.
Ktoś kto szuka szybkiej akcji będzie zawiedziony choć z drugiej strony można samemu sobie takie atrakcje zapewnić atakując innych graczy lub NPC stając się w ten sposób piratem ściganych przez policję i innych graczy ...
Mam już chyba ponad 200 h czasu w grze i nadal się dobrze bawię
Co do dodatków to znajdź mi informację gdzie Frontier napisał choć słowo na temat "JEŚLI sprzedamy dużo kopi to je wydamy"
O to jestem spokojny. Dziś mamy to co mamy. I patrząc na ciągłe aktualizacje to myślę, że będzie tego coraz więcej.
Czego Nam wszystkim życzę a za rok okaże się kto miał rację ...