Oj ja obstawiam, że albo zmian w modelu lotu Mieczysława nie było wielkich, lub nie było wcale i niektórym kolegom mocno udziela się syndrom "placebo poapdejtowego", albo na Normandii pogoda jakoś bardziej wpływa na zachowanie tegoż (w sumie przed pierwsza poprawką do 2.1 był podobno jakiś kwas z modelowaniem temperatury na dużych wysokościach, teraz już naprawiony).
Rzeczonej mapy nie posiadam, więc z ciekawości porównałem sobie dziś 1.5.6 tylko z 2.1 Nevadą i w obu 109 lata tak samo. Dla eksperymentu ustawiłem na obu taką samą pogodę, temperaturę i zapas paliwa, a potem sprawdziłem największą rozwijaną prędkość przy 1.35 ATA na dwóch i ośmiu kilometrach npm. (wyszła taka sama +/- 2 km/h) oraz czas wznoszenia między tymi wysokościami dla takich samych zadanych parametrów silnika i prędkości wznoszenia, na tyle na ile jest to możliwe w praktycznie nietrymowalnym samolocie (mierzone stoperem wyszło 10 sekund różnicy - w granicy błędu moim zdaniem, bo i przejścia do wznoszenia dokładnie tak samo powtórzyć nie sposób).
Nie mówiąc już o tym, że zarówno plik FMoptions.lua, jak i wszystkie poza jednym pliki w katalogu FM/Data są z lat ubiegłych i takie same w obu wersjach. Co zmieniło się w tym jednym tego nie wiem, ale jak na mój gust, na osiągi nie zdaje się on wpływać.