Autor Wątek: DCS: Bf 109 K-4  (Przeczytany 39825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS: Bf 109 K-4
« Odpowiedź #120 dnia: Grudnia 13, 2017, 09:44:47 »
Padi, już to przerabialiśmy, pamiętasz? Te pociski jakby latają "za wolno" i żeby coś trafić to trzeba zasłonić sobie cel całym przodem, więc równie dobrze można sobie zawiązać opaskę na oczy...

« Odpowiedź #121 dnia: Grudnia 13, 2017, 09:55:19 »
To wiem, ale one już nie wchodzą w prostym locie jak cel wypełnia prawie cały celownik. Wczoraj to testowałem, no chyba że już prawie wpadam przeciwnikowi na tyłek... Nie jest to tylko moje spotrzeżenie. No i od tamtego czasu co lataliśmy WWII, to jest jeszcze gorzej z tym. Może trzeba się przesiąść na Fokę, tam celownik chyba już jest żyroskopowy...?
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #122 dnia: Grudnia 13, 2017, 12:16:34 »
W Mietku jak i w Foce masz taki sam celownik Revi 16B :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 13, 2017, 12:33:11 »
Padek, odpuść i popij wodą. Masz Boxy i się ciesz, tam DM i loty pocisków dają radę. Cały ten DCS II WW traktuj jako spadek po krótkim romansie ED z Wąsaczem Olegiem od Iła Starego, który robił kikstartera na Normandię i nabrał trochę ludzi na swoje stare sztuczki. Teraz ED po nim sprząta, ale bez szczególnego zaangażowania.

« Odpowiedź #124 dnia: Grudnia 13, 2017, 13:04:46 »
Mazak coś mi się nie zgadza z tym, takim samym celownikiem, sam zobacz tu https://www.youtube.com/watch?v=u2rq44qst-o , jak dla mnie w nim się ustawia szerokość celu i krzyż pływa po celowniku, w Meśku tego nie ma, krzyż jest stabilny  https://www.youtube.com/watch?v=LcVSH5z1vu0 . Zdecydowanie to inaczej wygląda.
Z tego co czytam w Dorce jest "EZ 42", zaś w Meśku Revi 16B :) .

Boski, wiem że jest Iłek, ale zwyczajnie jak już coś wyszło do DCS z WWII i zapewne nie dogoni nigdy ilością sprzętu itp.Iłka, to chciałbym by to działało . W Iłku brakuje mi tego realizmu startu i lądowania, na który Ty masz wywalone i czasem chętnie bym polatał w WWII i na DCS-e.
Latamy dzisiaj?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #125 dnia: Grudnia 13, 2017, 13:39:45 »
Standardowo w Dorze miałeś Revi 16B, ponoć około 30 egzemplarzy pod koniec wojny wyprodukowano z EZ42. Natomiast faktycznie ED wymodelowało sobie wersję z EZ42 i taką masz w grze. Także sorki za wprowadzenie w błąd. W domu w wolnej chwili może dokopię się do monografii to sprawdzę z ciekawości.

https://www.digitalcombatsimulator.com/en/products/planes/dora/?PAGEN_1=3

Cockpit equipment for the armament includes the EZ 42 gunsight as well as the SZKK 4 ammunition counter.

Nigdy nie zrozumiem myślenia ED. Nie mogą tak jak wszyscy tylko jakieś wynalazki w ilości kilku sztuk robią :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #126 dnia: Grudnia 13, 2017, 14:00:22 »
Fakt, tak troszkę ni z gruszki ni pietruszki... Niestety obecny Mesiek ma bardzo nikłe szanese ze Splitem. Oczywiście teoretycznie powinnien być atak i ucieczka, ale w DCSie po ucieczce  nie można za cholerę znaleźć na powrót wroga. W zasadzie to nie widzisz  już przed czym lub kim uciekasz, w DCS 2.2 widoczność celu nie poprawiła się wcale.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #127 dnia: Grudnia 13, 2017, 14:03:08 »
Tymczasem gdzieś nad Normandią, po ciężkiej walce z Bf-109, zadowolony z faktu, że przeżyłem, podchodzę do lądowania. Padł mi silnik, ale na szczęście miałem pas w zasięgu wzroku.  :evil:

Samolot oczywiście w pełni sterowny - szybowałem tak dobrą minutę.

« Odpowiedź #128 dnia: Grudnia 13, 2017, 14:50:15 »
I jak tu Spit ma nie wygrywać he he he, wczoraj  koledze Kristofowi urwały się oba skrzydła, tak mnie-więcej w połowie, mimo tego troszke pijackim lotem ale lotem, leciał dalej i podejmoła próbę lodowania. Nie wiem czy to był efekt mojej zbłakanej kuli czy kula trafiłą go już po złamanku skrzydeł.  Za to mi w Meśku opadała bez powodu lewa ta automataczna klapa co jest przy kadłubie. Tylko w przeciwieństwie do Splita, Mesiek stawał się prawie niesterowny.
Brawa dla ED za model zniszczeń, tego samolotu nie powinno sie dopuszczać do misji z innymi w DCS-e he he he. Barti a nie patrzyłeś czy te skrzydło, gdzieś samotnie nie poszukiwało następnego wroga?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #129 dnia: Grudnia 13, 2017, 16:04:18 »
To i tak dobrze. Ostatnio u mnie, w Spicie, po jednej z wielu nieudanych prób lądowania... Odrósł ogon :D. Zostawiłem gdzieś na Forum fotkę tego cudu. Dla potomności :).

« Odpowiedź #130 dnia: Grudnia 13, 2017, 19:23:05 »
Padek, odpuść i popij wodą. Masz Boxy i się ciesz, tam DM i loty pocisków dają radę. Cały ten DCS II WW traktuj jako spadek po krótkim romansie ED z Wąsaczem Olegiem od Iła Starego, który robił kikstartera na Normandię i nabrał trochę ludzi na swoje stare sztuczki. Teraz ED po nim sprząta, ale bez szczególnego zaangażowania.

Dla sprostowania przypomnę tylko, ze romans był z Luthierem, bo Ola już wtedy od paru lat w branży nie było. Chyba i szkoda, moim zdaniem, bo z tych dwóch, cokolwiek mówić o wąsaczu, to jednak doprowadzał projekty do znośnie działającego końca, czego o jego młodszym padawanie nie można powiedzieć.

Wracając do tematu, nowy model uszkodzeń do wszystkich warbirdów jest "już" niby od października w "internal testing", ale ile się im z tym zejdzie... O dodatkach w sztucznej inteligencji Wags też pisał z miesiąc temu, już miały być w jednym z "next update" niemalże, a tu jakoś cisza. Może zresztą i coś tam dodano, nie wiem, bo bojowo nie latam wcale - czekam jednak na ten model uszkodzeń, traktując na razie DCS-a jako sim stricte cywilny :D.

« Odpowiedź #131 dnia: Grudnia 14, 2017, 20:27:06 »
Spróbowałem dziś pobieżnie badać zbieżność pionową metoda trygonometryczną (strzelając w najwyższy budynek za rampą w Nalczyku i mierząc przyprostokątne na mapie F10 i kamerze F11). O ile pomysł znakomicie działał przy sprawdzaniu zbieżności poziomej dla Spita, to tutaj nie da rady, budynek za niski :D.

Tak czy owak, przy odległości ok 245 metrów kartofle 30 mm wciąż trafiają w punkt celowania, zaś pestki z 13 mm biją parę tysiącznych powyżej, ale niewiele.