Autor Wątek: Falcon Pit - F-16 Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie  (Przeczytany 49852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Falcon Pit - F-16 Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie
« Odpowiedź #180 dnia: Października 16, 2015, 21:33:20 »
KosiMazaki o takim specyfiku nie słyszałem. :O Jeden z kolegów jest modelarzem i decydujemy się na malowanie aerografem, zobaczymy jaki będzie efekt. :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #181 dnia: Października 16, 2015, 22:27:46 »
Bardzo fajna sprawa. Można sobie pomalować np. obudowę kompa czy samochód i za jakiś czas wszystko zerwać. Ludzie malują tym dosłownie wszystko. Sporo filmów jest o tym na YouTubie :). Nie jest to może tanie, no ale coś za coś. W tym wypadku o tyle jest to ciekawe, że powinno skutecznie światło leda powstrzymać :). Natomiast kolega z aerografem to też całkiem dobra opcja ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #182 dnia: Października 17, 2015, 00:48:23 »
Koledzy pomocy. :( Niestety OC nie obsługuje długiego wciśnięcia przycisku i pojawia się problem. Przy przełącznikach chwilowych nie mam żadnej reakcji ze strony Falcona. :( Wpadłem na pomysł żeby skorzystać z HomeSimCockpit ale HSC nie widzi zupełnie moich skryptów z rozszerzeniem .hcps. Pliki tworzone w notatniku są niewidoczne. Pytanie czy to wina Win8 czy skrypt jest do bani. Mój najprostszy skrypt wygląda tak:

script "octest"
{
    variable $oc_sw_418
{
module = "OCInput";
id = "418";
type = int;
direct = in;
}

variable_changed $oc_sw_418

{

Log( "$oc_sw_418 = " + ToString( $oc_sw_418 ) );
if ( $oc_sw_418 == 1)
{
// naciśnięcie przycisku r
KeyboardOutput:SendKeysDown( "r" );
}
else
{
KeyboardOutput:SendKeysUp( "r" );
}
}
}    

Czy ktoś ma doświadczenie z HSC ?

« Ostatnia zmiana: Października 17, 2015, 11:51:34 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #183 dnia: Października 17, 2015, 01:40:29 »
Jeśli nic nie zadziała niektóre przyciski będę musiał podłączyć pod starego poczciwego MJoy'a.

« Odpowiedź #184 dnia: Października 17, 2015, 14:15:53 »
Mam problem jak przedstawić problem. Zacznę od tego, że stosowałem jednocześnie 4 sterowniki tzn. OC, SimOut, MJoy oraz DMKys8 i to powodowało pewne problemy. Stopniowo zastąpiłem MJoy DMKeys8 oraz DMJoy, ale OC oraz SimIn w ograniczonym stopniu także realizuje sterowanie przełączników oraz przycisków. Najłatwiej programować MJoy (SVMapper) oraz DMKeys8. Zajmowałem się tym parę lat temu - tyle wstępu. Kilka praktycznych rad.
W OC wprowadziłem pewną modyfikację, która mi pomogła uniknąć konfliktu z innymi programami (dlaczego tak było - nie znam odpowiedzi). Wprowadziłem w SIOC dla opisu przypisań klawiatury pod  #1= pustą funkcję. Przykład to wyjaśni.
Przykład
#1=
#2=\3C\4
var 1000, Link KEYS
var 1001, LinkIOCARD_SW,Input 0, Type I
IF v1001=1
   v1000=2
ELSE
    v1000=1
MJoy programowałem w HSC chociaż można było w SVMapper.
Tutaj są przydatne dwie funkcje KeyboardOutput: SendKeysDown ("k") oraz  KeyboardOutput: SendKeysUp ("k"). U mnie to ozn. hamowanie na płycie lotniska, ale w SVMapper wystarczy continuous o ile pamiętam.
OC także można programować w HSC. Ja tego nie robiłem, ponieważ nie miałem takiej potrzeby. Można zapytać na pw autora Codeking.
W DMKeys8 ten problem nie istnieje. Reasumując jeśli nie uda się w SIOC (OC) to faktycznie w Twoim przypadku pozostaje MJoy. Ja już od dłuższego czasu tym się nie zajmuję, dlatego mogę tylko coś sugerować.

« Odpowiedź #185 dnia: Października 17, 2015, 16:07:07 »
Vito tu masz rację, nawet w instrukcji jest napisane aby jedno przypisanie zostało puste ze względu na to, że SIOC w przeciwnym razie nie rozpozna dalszych przełączeń. Dlatego jeśli mamy tylko push buton musi być funkcja z powrotem do pustego przypisania. Co do OC to na ich pisali o tym problemie. Jedyne wyjście widzę w zrobieniu skryptu dla tych kilku przełączników w HSC, które z nieznanych mi przyczyn nie widzi pisanych przeze mnie skryptów. :/ 

« Odpowiedź #186 dnia: Października 17, 2015, 16:41:47 »
U mnie gdy testowałem MJoy za pomocą HSC to funkcja hamowania na płycie lotniska przy naciskaniu przycisku działała
przykład
variable_changed $MP71_przycisk_002
{
   if ($MP71_przycisk_002)
      {
         KeyboardOutput: SendKeysDown ("k");
      {
   else
      {
         KeyboardOutput: SendKeysUp ("k");
      {
{
W Twoim przypadku musisz napisać prosty skrypt dla testów dla OC, który będzie widziany przez HSC a później ten właściwy. Sprawdź czy Twój HSC ma w modułach wejścia moduł OCInput. Na stronie Codeking musi być opis tego modułu. Możesz próbować zapytać go na pw, jeśli go złapiesz. Ponieważ to działa dla MJoy w HSC to musi działać dla OC.

« Odpowiedź #187 dnia: Października 17, 2015, 17:39:37 »
Vito przewertowałem stronę z HSC. Wiem jak pisać skrypty, mam najnowszą wersję HSC ze wszystkimi modułami OC i BMS. Czy skrypty pisałeś w zwykłym notatniku i zapisywałeś jako rozszerzenie .hcsp ? Problem z HSC jest taki, że jak otwieram okno wyboru skryptu to nie widzi nic poza skryptami przykładowymi Codeking'a.

« Odpowiedź #188 dnia: Października 17, 2015, 18:39:21 »
Nie pamiętam, ale próbuj z skryptu przykładowego Codeking przerobić na swój ale małymi krokami tzn. jedna instrukcja itd. powinno się udać.
Jeszcze jedna sprawa czy trzeba coś konfigurować ?

« Odpowiedź #189 dnia: Października 17, 2015, 19:10:12 »
Próbowałem przerobić w wyniku jest tak jakby nic się nie zmieniło i był przykładowy skrypt HSC. Co do konfiguracji to należy wpisać adres IOCP ale to już ustawiłem wg instrukcji. Noc długa będę walczył :)

« Odpowiedź #190 dnia: Października 17, 2015, 20:10:16 »
Musisz robić podstawowy błąd. HSC generuje komunikat  po kompilacji i tam muszą być inf. o błędach. Próbuj na pw. jeszcze złapać Codeking.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #191 dnia: Października 17, 2015, 21:42:48 »
Ułatwcie sobie życie Panowie i do wklejania kodu polecam używać tagów [ code ] [/code ].
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #192 dnia: Października 17, 2015, 22:54:01 »
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D :020: :020: :020: :020: :020: :020: :020: :020: :020: :020:
Rozpakowałem HSC do nowego folderu na drugim dysku, uruchomiłem w trybie zgodności do WIN XP SP1 i problem zniknął- HSC widzi skrypty pisane przeze mnie i łączy się z IOCP.  Czas uruchomić skrypt i sprawdzić czy rozwiązuje mój problem. Dzięki za pomoc Panowie. :) :) :)

« Odpowiedź #193 dnia: Października 17, 2015, 23:14:40 »
Wybaczcie za posta za postem ale działa! Odpaliłem skrypt, który wcześniej wrzucałem i poszło. :) BMS prawidłowo odczytuje wciśnięcie.

« Odpowiedź #194 dnia: Października 18, 2015, 05:03:32 »
Czy to oznacza, że w Win 8.1 jest opcja uruchamiania w trybie zgodności do Win XP. Ja mam kokpit sterowany z Win XP, dlatego nie mam doświadczeń z Win 8.1.