Autor Wątek: Falcon Pit - F-16 Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie  (Przeczytany 49715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Falcon Pit - F-16 Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 05, 2014, 19:23:06 »
Sprawa wygląda następująco: podkład na to właściwa farba, kolega przeprowadzał test na jednym z elementów udało się osiągnąć zadowalający efekt - płaska gładka powierzchnia bez faktury przy 2 warstwach farby :)  Jak skończymy malowanie pochwale się zdjęciami lub krótką relacją wideo  :)

« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 06, 2014, 20:35:27 »
Ja używałem podkład samochodowy. Po szybkim kursie (5 min.) u znajomego lakiernika, kupiłem farbki w odpowiednim sklepie. Podkład i matowy lakier robią na miejscu i pakują w spray.  Do tego szpachla samochodowa, wodny papier ścierny i do dzieła..
Pierwsza warstwa podkładu pokazała wszystkie niedoskonałości, poprawiłem szpachlą i kolejna warstwa... Jak wynik był zadowalający nałożyłem lakier i po sprawie. Ważne jest, żeby dopracować wszystko przed przed lakierowaniem.

Czekam na foty. :)

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 06, 2014, 21:16:35 »
Powstrzymuje nas papierologia :( czekamy aż zatwierdzą wniosek.... niestety to najgorsze co w tym wszystkim jest, drejku pewnie też coś o tym wie.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 06, 2014, 21:38:43 »
maciej,
 nie od razu kokpit zbudowano ;). W papierach wszystko musi się zgadzać i ja to rozumie. Macie fart, że uczelnia wykłada kasę na tak nietypowy projekt.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 10, 2014, 19:46:21 »
Dostaliśmy w końcu laminaty grawerskie i plexi :)

A tak wyglądają próby, po których podjęliśmy decyzję o malowaniu natryskiem:

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 10, 2014, 22:12:40 »
Wygląda obiecująco. Niezłe tempo prac. Jak tak dalej pójdzie to nas wyprzedzicie z projektem ICP, moje gratulacje.

« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 10, 2014, 22:25:59 »
Vito ciągle papiery stoją z farbami :( ale przewozimy już elementy do  malowania i jak tylko przejdzie farba koledzy zajmą się malowaniem :) Do ICP jeszcze trochę drogi, nie musisz się martwić :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 11, 2014, 16:30:20 »
Oglądam sobie wszystkie te domowej roboty panele i zastanawiam się czy ktokolwiek kiedyś się podjął odmalowania Cougara wraz z odtworzeniem napisów? Przepraszam, że tak zmieniam temat ale bardzo ładnie Wam to wychodzi i zastanawiam się jak daleko można się posunąć w takich projektach :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 12, 2014, 22:06:03 »
Oglądam sobie wszystkie te domowej roboty panele i zastanawiam się czy ktokolwiek kiedyś się podjął odmalowania Cougara wraz z odtworzeniem napisów? Przepraszam, że tak zmieniam temat ale bardzo ładnie Wam to wychodzi i zastanawiam się jak daleko można się posunąć w takich projektach :D.

Wysoko postawiona poprzeczka. Oryginalne malowanie jest solidne i trzeba intensywnie używać, żeby wytrzeć (?) farbę. Ja zajechałem dwa Cougary mechanicznie bez śladów na farbie. Na płaskim panelu można wszystko wydrukować, wypalić laserem, grawerować itp... Na obiektach 3D (tak to nazwijmy) trzeba stosować inną technologię. Nie wiem jak to jest malowane fabrycznie, ale może hydrografika pozwoli odtworzyć napisy..?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 13, 2014, 10:33:11 »
Ja nie używałem intensywnie, a farba np. na spuście spuchła i mogłem ją zdrapać. Podobnie ma przypustnicy w miejscu gdzie dłoń dotyka metalu. Stąd moje pytanie :). Myślałem, że może ktoś kiedyś robił/słyszał o malowaniu wajchy. Whatever... w każdym razie ładnie Wam te panele wychodzą ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 13, 2014, 19:28:57 »
Nie zapeszając nie jest źle, może już w przyszłym tygodniu dostaniemy farbę. Koledzy czy spotkał się ktoś z Was na polskim rynku z przełącznikami z blokadą pozycji(są np na panelu flt control)? Niestety na oryginał Honeywell nas nie stać. Podsyłam link o co dokładnie mi chodzi- http://pl.farnell.com/honeywell-s-c/2tl1-3d/switch-dpdt-on-on/dp/1796736?ost=2TL1-3D

« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 13, 2014, 19:46:26 »

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 13, 2014, 20:45:49 »
Jest tego trochę, a ceny nie biją tak w oczy i portfel :) Dzięki

« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 16, 2015, 23:27:09 »
Witam po długiej przerwie  :)
Prace troszkę się opóźniły z powodu decyzji o zespawaniu ramy pod symulator. Wszystko zaczyny już z powrotem nabierać rozpędu :) Dodatkowo udało mi się dostać F4 za 20 euro z Niemiec :)
Obecnie poszukuje repliki systemu HOTAS i HUD, orientuje się ktoś czy w Polsce ktoś się tym zajmuje? Dodam, że ciężko upolować Cougara :( :(
Czy ma ktoś kontakt telefoniczny z Rider'em z viperwing?

« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 17, 2015, 06:13:03 »
Gratuluję, Raider mieszka w Poznaniu. Ja nie miałem z nim kontaktu, ale jego dane powinny być na stronie Viperpits. Jest też na naszej stronie. Próbowałem kiedyś nawiązać z nim kontakt, ale nie odpowiedział, może Tobie się uda.
Bardzo dobre repliki oferują  na forum Viperpits.